Πώς οι Κούρδοι φέρονται στους αιχμάλωτους του Ισλαμικού Κράτους

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/03/syria-kurdish-areas-anti-terrorism-courts-islamic-state.html

Καμισλί,  Συρία - Μια εικόνα που μοιράζεται από Κούρδους ακτιβιστές και δημοσιογράφους από τη Συρία έχει ανοίξει ευρεία συζήτηση για την τύχη των αιχμαλώτων πολέμου της Συρίας. Η εικόνα, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 9 Μαρτίου δείχνει μία μαχήτρια από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού(YPG) να περιθάλπει τις πληγές ενός μέλους του ισλαμικού κράτους που συνελήφθηκε από τους Κούρδους μετά από μάχες στην ύπαιθρο της πόλης Al-Shadadi στην επαρχία της Hasakah, τη βορειοανατολική Συρία.
Από τον Ιούνιο του 2014, οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ των YPG και του IS έχουν επεκταθεί και πολλοί  μαχητές και μέλη του  IS έχουν  συλληφθεί από τους Κούρδους. Παρά την ανάγκη απασχόλησης με το θέμα, ορισμένοι κούρδοι αξιωματούχοι έχουν δείξει μεγάλη απροθυμία να αναφέρουν πόσοι είναι οι αιχμάλωτοι.
Η Asayish, η τοπική κουρδική αστυνομική δύναμη, είναι μέρος της αυτο-διεύθυνσης που κηρυχθηκε στις αρχές του 2014 στις τρεις κουρδικές κατα πλειοψηφία περιοχές της Hasakah, Αΐν αλ-Αράμπ (Κομπάνι) και Afrin.
Μια επίσημη πηγή από την Asayish είπε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, «όταν οι μαχητές που πιάνονται επ 'αυτοφώρω και συλλαμβάνονται, αναφέρονται αμέσως στο πλησιέστερο κέντρο της Asayish, όπου ανακρίνονται και λαμβάνεται η αρχική τους ομολογία." Η τραυματίες λαμβάνονται σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που συνδέεται με τις Asayish μέχρι να βελτιωθεί η υγεία τους.
"Μετά την ανάκριση, οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε ειδική φυλακή για υποθέσεις τρομοκρατίας», πρόσθεσε η πηγή χωρίς να διευκρινίζει το όνομα της φυλακής ή την τοποθεσία της. Σημείωσε ότι όσοι κατηγορούνται για τρομοκρατία είναι "Εκείνοι που πήραν τα όπλα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων ή άτομα που εξοπλίζονται για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας ή υπηρετούν ως κατάσκοποι για το ΙΣΙΣ και παρέχου πληροφορίες σχετικά με [κουρδικές] στρατιωτικές εγκαταστάσεις."
Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος Sanharib Barsoum, ο επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με την αυτοδιάθεση των Κούρδων, είπε στο Al-Monitor, "Όταν η αυτο-διαχείριση κηρύχθηκε, [οι Κούρδοι] είχαν ήδη πολλούς  κρατούμενους οι οποίοι ενέχονται σε τρομοκρατικές πράξεις και φυλακισμένους οι οποίοι ήταν ύποπτοι οτι ανήκουν σε αυτή την εξτρεμιστική ομάδα. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν ειδικά δικαστήρια για τη δίωξη αυτών των κρατουμένων ».
Σύμφωνα με τον Barsoum, Κούρδοι αξιωματούχοι έδωσαν οδηγίες για τον καθορισμό των ειδικών δικαστηρίων που απαιτούνται για την άσκηση δίωξης. Οι διώξεις σε ένα από αυτά, το «Αντι-Τρομοκρατικό Δικαστήριο," ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015.
Αυτό το δικαστήριο είχε επικεφαλή έναν πρώην δικαστή πολιτικού δικαστηρίου της Συρίας. Μιλόντας στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε: «έχω κληθεί ως δικαστής για τα τελευταία 10 χρόνια, με δεδομένη την εμπειρία μου στο νόμο και τα δικαστήρια.» Εξήγησε ότι οι πρακτικές των δικαστηρίων ήταν «εμπνευσμένες από τους διεθνείς νόμους για την τρομοκρατία, "επισημαίνοντας" Εμείς, οι δικαστές και οι δικηγόροι  του δικαστηρίου, έχουμε μελετήσει τους νόμους και τη νομοθεσία των ανεπτυγμένων χωρών που είχαν προηγουμένως σχηματιστεί δικαστήρια κατά της τρομοκρατίας ».
Ο δικαστής είπε ότι οι αποφάσεις του αντιτρομοκρατικού Δικαστηρίου "έχουν εύρος μεταξύ φυλάκισης έξι μηνών και ποινής ισόβιας κάθειρξης , και δεν υπόκεινται σε έφεση.» Σημείωσε ότι η θανατική ποινή έχει καταργηθεί ως νομική τιμωρία, τονίζοντας, "Το δικαστήριο έχει εκδώσει ένα ψήφισμα πρόληψης της χρήσης βίας κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, καθώς και τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση στη φυλακή. Έχουμε ακόμη δώσει οδηγίες ότι η απομόνωση δεν πρέπει να υπερβαίνει την μία εβδομάδα. "
Ο δικαστής πρόσθεσε: «Οι συλληφθέντες συμμετάσχουν στις ακροαματικές διαδικασίες και διαβουλεύσεις του δικαστηρίου και οι συγγενείς πρώτου βαθμού τους επιτρέπεται να τους επισκεφθούν στη φυλακή πριν καθοριστεί η ποινή τους. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στο δικαστήριο για να ακούσουν την απόφαση. Το κείμενο στη συνέχεια αποστέλεται στη διοίκηση της φυλακής όπου θα εκτίσουν την ποινή τους. "
Είπε ότι σε μια από τις περιπτώσεις που ήρθαν στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος συνελήφθη επ 'αυτοφώρω να προσπαθεί να τοποθετήσει ένα εκρηκτικό μηχανισμό σε μια αγορά στην πόλη Girke Lege, 70 χιλιόμετρα (43 μίλια) από το Καμισλί στη βόρεια Συρία.
"Ο νεαρός άνδρας καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, αλλά το δικαστήριο έκρινε ελαφρυντικές περιστάσεις, όπως ο ίδιος ήταν μόλις 20 ετών και είχε παραδεχθεί ότι του είχαν υποσχεθεί χρήματα [σε αντάλλαγμα για τη τοποθέτηση της συσκευής],« ο δικαστής εξήγησε. Εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της μητέρας του να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση του, όπως ο ίδιος ήταν ο μοναδικός προστάτης της οικογένειας  μετά το θάνατο του πατέρα του. Σύμφωνα με τον δικαστή, «Εκείνη την εποχή, το δικαστήριο αποφάσισε να τον απελευθερώσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στα ίδια κατοικία, και μετά από όταν οι μεσολαβητές διασφάλησαν ότι δεν θα είναι πλέον σε επαφή με την οργάνωση."
Όσον αφορά τις εθνικότητες των συλληφθέντων και κατηγορούνται για τρομοκρατία, ο δικαστής είπε: «Η πλειοψηφία είναι Σύριοι από την περιοχή, τους οποίους αναγνωρίζουμε από την προφορά τους, ενώ υπάρχουν και ξένοι από τις αραβικές και τις δυτικές χώρες."
Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων διορίζει δικηγόρους, με δικά της έξοδα, να υπερασπιστούν τους συλληφθέντες και να εμφανηστούν στο Δικαστήριο. Ο Barsoum συνεχίζει λέγοντας, "Επισκεπτόμαστε περιοδικά την φυλακή στην οποία οι κατηγορούμενοι εκτίουν τις ποινές τους. Τους συναντάμε, τους μιλάμε και  ακούμε τα παράπονά τους. Οι περισσότερες καταγγελίες  περιστρέφονται γύρω από την παροχή υπηρεσιών και τα μέσα επικοινωνίας. "
Υπήρξαν αναφορές  για ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ των YPG και του ΙΣΙΣ με τη βοήθεια των τοπικών μεσολαβητών, αν και οι δύο πλευρές αρνούνται τέτοιες συμφωνίες.
Στις 23 Ιουλίου, του 2015, οι YPG και έκαναν μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων  με τη βοήθεια ανεξάρτητων Αράβων και Κούρδων μεσολαβητών από την Hasakah στην πόλη Al-Hawl, στην οποία απελευθερώθηκαν έξι μαχητές στο σύνολο.
Μια άλλη συμφωνία επετεύχθη στις 21 Σεπτεμβρίου στην πόλη Τal Hamis, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Συρίας. Με τη βοήθεια των μεσολαβητών από την περιοχή και σημαντικών Αράβων προσωπικοτήτων, οι YPG απελευθέρωσαν οκτώ  κρατούμενους απο το ISIS, συμπεριλαμβανομένων και ξένων μαχητών. Από την άλλη πλευρά, απελευθερώθηκαν έξι Κούρδοι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Μασούντ Ακίλ, ο οποίος εργαζόταν ως εικονολήπτης για το κουρδικό Rudaw site  πριν απήχθη από μέλη του IS μαζί με τον συνάδελφό του Farhad Hamou στις 15 του Δεκεμβρίου 2014.

Έξι χρόνια στη συριακή κρίση, στρατιωτικοί ηγέτες εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να αποκαλύψουν τον αριθμό των κρατουμένων και απαχθέντων. Κούρδοι αξιωματούχοι στη Συρία δεν αποκλείουν τη δυνατότητα επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης σε εθνικό επίπεδο για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License