Οι Κούρδοι της Συρίας έτοιμοι να ανακοινώσουν Ομοσπονδιακό Σύστημα στη Βόρεια Συρία


Οι υπό κουρδικό έλεγχο  περιοχές στη βόρεια Συρία αναμένεται να ανακυρήξουν την ιυοθέτηση ενός ομοσπονδιακού συστήματος, την Τετάρτη (σήμερα), δήλωσε μία Κούρδη αξιωματούχος, πέρνοντας έτσι τα πράγματα στα χέρια τους, αφού μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από τις πολιτικές συνομιλίες για την επίλυση του Συριακού πολέμου.
Το βήμα που θα συνδυάζει τις τρεις κουρδικές αυτόνομες περιοχές της βόρειας Συρίας σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα θα είναι σίγουρα αρκετό για να σημάνει συναγερμό στην γειτονική Τουρκία, η οποία φοβάται οτι η αυξανόμενη κουρδική κυριαρχία στη Συρία τροφοδοτεί αποσχιστικές τάσεις μεταξύ της δικής της κουρδικής μειονότητας.
Η ανακοίνωση θα σήμαινε "τη διεύρυνση του πλαισίου της αυτο-διοίκησης που έχουν σχηματίσει οι Κούρδοι και άλλες εθνότητες," δήλωσε ο Idris Nassan, υπάλληλος της εξωτερικής πολιτικής διεύθυνσης της Αΐν αλ-Αράμπ, μία από τις τρεις αυτόνομες περιοχές που έχουν συσταθεί από κουρδικές ομάδες πριν από δύο χρόνια.
Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters οι περιοχές θα  ονομάζεται ως η Ομοσπονδία της βόρειας Συρίας, και θα αντιπροσωπεύει όλες τις εθνοτικές ομάδες που ζουν εκεί.
Περισσότεροι από 150 σύνεδροι από την Κουρδική, Αραβική, Ασσύρια και  άλλες κοινότητες συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη στην πόλη της Rmeilan, στη βορειοανατολική  επαρχίας της Συρίας, Hasakeh.
Η συνεδρίαση διακόπηκε νωρίς το απόγευμα και θα επαναληφθεί αύριο Πέμπτη, όπου η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί.
«Η συγκέντρωση θα προσπαθήσει να αναπτύξει ένα νέο σύστημα διοίκησης, στην βόρειο Συρία", δήλωσε ο Sihanuk Dibo, ένας σύμβουλος , της Ένωσης Δημοκρατικού Κόμματος (PYD).
"Όλες οι προτάσεις τώρα κατευθύνονται προς τον φεντεραλισμό". Οι εκπρόσωποι πρότειναν  την δημιουργία "μιας  δημοκρατικής ομοσπονδίας ως τον μόνο τρόπο για να εξασφαληστούν τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων», σύμφωνα με το σχέδιο της πρότασης που λαμβάνεται . «Θα αποφασίσουμε τα σύνορα για αυτές τις περιοχές και τα προνόμιά τους."
Ο Ιμπραήμ Ιμπραήμ, μέλος του PDY είπε ότι αυτό είναι ένα πρότυπο για το σύνολο της Συρίας.
"Το ομοσπονδιακό σύστημα στη βόρεια Συρία είναι ένα μέρος αυτού που θεωρούμε ως αναγκαιότητα να υιοθετηθεί ως ένα ομοσπονδιακό σύστημα σε όλη την  Συρία μια μέρα," και συνέχισε λέγοντας, "Ένα ομοσπονδιακό κράτος για την διοίκηση όλης της Συρίας είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της Συρίας από το να διαιρεθεί, επειδή υπάρχει σημαντική έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφόρων πλευρών".
Σε ένα τέτοιο σενάριο, ανέφερε, «ένα νέο σύνταγμα θα καθορίσει τη σχέση μεταξύ των ομοσπονδιακών περιοχών και το κέντρο της Δαμασκού."
Ο Sheikh Hamad Σεχάντε,  επικεφαλής Αραβικής φυλής στην Rojava δήλωσε οτι "Το ομοσπονδιακό σύστημα δεν είναι μόνο για τη βόρεια Συρία, αλλά για όλη την Συρία", δήλωσε ο Σεχάντε. "Ο στόχος δεν είναι να διαιρέσει τα Συριακά εδάφη, και ξεκινήσαμε με την πρωτοβουλία αυτή (στη βόρεια Συρία) ελπίζοντας ότι θα επικρατήσει σε όλη τη Συρία."
Το συριακό κουρδικό κόμμα PYD έχει μείνει έξω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες σε εξέλιξη στη Γενεύη, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Τουρκίας, η οποία το θεωρεί ως προέκταση του ΡΚΚ που διεξάγει μια εξέγερση στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η ισχυρή συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG  έχει καταλάβει μεγάλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας από το ισλαμικό κράτος, και οι Κούρδοι της Συρίας πλέον ελέγχουν αποτελεσματικά μια έκταση 400 χιλιόμετρων (250 μίλια) κατά μήκος των συνόρων της Συρίας-Τουρκίας από τα σύνορα με το Ιράκ έως στον ποταμό Ευφράτη, ελέγχοντας επίσης  ένα ξεχωριστό τμήμα των βορειοδυτικών συνόρων στην περιοχή Afrin.
Η κυβέρνηση της Συρίας στη Δαμασκό το περασμένο Σάββατο απέκλεισε την ιδέα ενός ομοσπονδιακού μοντέλου για τη χώρα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License