Συνέντευξη του Saleh Moslem για τις εξελίξεις στην Συρία

Ο συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης ) Saleh Moslem μίλησε στο ANF σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Τουρκίας στην Rojava, τις συζητήσεις για τον φεντεραλισμό και τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ


Moslem: Έχουμε αποδείξεις της συμμετοχής της Τουρκίας στην επίθεση στο GIRE SPI  -
Ο   Saleh Moslem δήλωσε ότι υπάρχουν στην κατοχή τους  έγγραφα που αποδεικνύουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στην επίθεση του ISIS  στην GIRE SPI, και τόνισε ότι η Τουρκία έχει κάνει ένα λάθος που πρέπει να διορθώσει αντιμέτωπη στην  επανειλημμένη αποτυχίας της.


Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός που ισχύει στη Συρία από τις 27 Φεβρουαρίου;
Η πρόθεση ήταν να αποκλιμακωθούν οι συγκρούσεις παρά η επίτευξη μιάς εξ ολόκληρου κατάπαυσης του πυρός. Αυτό ήταν επειδή το ISIS και to Al-Nusra, δύο μεγάλες δυνάμεις, θεωρούνται τρομοκράτες και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η κατάσταση αυτή τελικά οδηγεί σε μια πολυπλοκότητα. Επιπλέον, υπάρχουν και κάποιες άλλες ομάδες, όπως τo Ahrar-u Sham, τo Sultan Fatih και τo Sultan Murat. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ομάδες αυτές συνδέονται με την Αλ-Κάιντα. Ο στόχος αυτής της εκεχειρίας ήταν να εξαλείψει την παρεμπόδιση των  Ρώσικων βομβαρδισμών σε αυτές τις ομάδες. Ωστόσο, υπάρχει μια συνεχής τήρηση της εκεχειρίας γύρω από τη Δαμασκό. Ωστόσο, η εκεχειρία δεν επηρεάζει τους Κούρδους πολύ επειδή εκείνοι που μας πολεμούν δεν θέλουν μια κατάπαυση του πυρός και δεν συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και άλλες ομάδες δεν βρίσκονται κοντά στα σύνορα μας. Προς το παρόν, οι συγκρούσεις εξελίσονται και εντείνονται κυρίως στην Raqqa, Kobanê, GIRE SPI και Shaddadi όπου υπάρχει το ISIS. Στην πλευρά της Azaz, οι μάχες συνεχίζονται με τo ΑI-Nusra. Για το λόγο αυτό, αυτή η εκεχειρία δεν έχει νόημα για εμάς. Επιπλέον, οι συγκρούσεις εντάθηκαν κατά μήκος των συνόρων μας, μετά την κατάπαυση του πυρός.
Η κατάπαυση του πυρός ακολούθησε μια σημαντική επίθεση στην GIRE SPI. Ποιός νομίζετε ότι ήταν ο στόχος αυτής της επίθεσης;
Μερικοί κύκλοι δεν θέλουν μια κατάπαυση του πυρός για να τεθεί σε ισχύ και, ως εκ τούτου θέλουν να προκαλέσουν τέτοιες συγκρούσεις.
Ποιοί κύκλοι;
Αυτοί περιλαμβάνουν την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τις ομάδες συνδεδεμένες με αυτούς. Συνέβησαν  δύο σημαντικά πράγματα μετά την κατάπαυση του πυρός, το ένα είναι η επίθεση στην GIRE SPI, και η άλλη είναι η διέλευση των συνόρων από τις ομάδες των συμμοριών στην Rojava από την πλευρά Χατάι της Τουρκίας. Σύμφωνα με ορισμένους,  χιλιάδες, και για κάποιους άλλους, εκατοντάδες άνθρωποι βοηθήθηκαν να περάσουν από την Τουρκία στην Rojava. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει πάντοτε μια πολυπλοκότητα και  συγκρούσεις? και αυτό εκδηλώνεται με σαφήνεια ποιος δεν θέλει πόλεμο στη Συρία. Η Τουρκία παρέχει όπλα και υποστήριξη στην στρατολόγηση για το ISIS και το Al-Nusra. Οι περιοχές υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας στην Efrîn και την περιοχή της Azaz είναι στο στόχαστρο  αδιάκοπης επιθέσης πυροβολικού. Στην κορυφή αυτού του πράγματος, η Τουρκία έχει αποκαλύψει με σαφήνεια την πρόθεσή της με την πιο πρόσφατη επίθεση στο GIRE SPI.
Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν χαρά για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Ωστόσο, λέτε οτι η Τουρκία είναι πίσω από την επίθεση στο GIRE SPI. Έχετε έγγραφα που το αποδεικνύουν;
Χωρίς αμφιβολία έχουμε αποδείξεις συμπεριλαμβανομένων βίντεο και τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν αυτό τον ισχυρισμό. Από την άλλη πλευρά, δεκάδες δράστες σκοτώθηκαν στην συνοριακή πύλη της Τουρκίας. Η YPG έχουν όλα τα έγγραφα σχετικά με αυτό. Ως γεγονός, η Τουρκία έχει πάντα  κάνει το ίδιο πράγμα. Δεν υπάρχει ανάγκη για ένα συγκεκριμένο έγγραφο να πιστέψει αυτό έτσι κι αλλιώς. Σε καθημερινή βάση, η Τουρκία πραγματοποιεί αποστολές όπλων προς τις συμμορίες στη Συρία επιτρέποντάς τη διέλευση τους στο συριακό εδάφη με λεωφορεία. Το κάνει αυτό μπροστά στα μάτια όλης της κοινής γνώμης. Η Τουρκία λέει ένα ψέμα και η παγκόσμια κοινή γνώμη γνωρίζει τώρα ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν ακολουθούν τις δηλώσεις της.
Τι ακριβώς θέλει η Τουρκία στη Συρία;
Η Τουρκία δεν έχει ακόμη εξηγήσει με σαφήνεια τι ακριβώς θέλει. Κατά τη γνώμη μας, η Τουρκία θέλει να αλλάξει τη δημογραφική δομή της Συρίας. Δεν θέλει οι Κούρδοι να επιτύχουν τα δικαιώματά τους στη Συρία. Θέλει επίσης να κάνει την Συρία μέρος της «Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Αυτή είναι η πρόθεση του Ερντογάν ο οποίος επικεντρώνει τώρα ολόκληρη την πολιτική του στην άρνηση των Κούρδων και την αποτυχία των σχεδίων του.
Γιατί η Τουρκία φοβάτε τόσο πολύ τους Κούρδους της  Rojava;
Η Τουρκία φοβάται όλους τους Κούρδους όχι μόνο τους κούρδους της Rojava. Ο Ερντογάν είχε αυτή η φοβία  από πολύ καιρό πρίν. Τούρκοι αξιωματούχοι έκφρασαν σχόλια όπως «Θα προβάλοαμε αντίρρηση αν ένας Κούρδος τύχαινε να επιτύχει κάποιο δικαίωμα στη Νότια Αφρική". Αυτή καθεαυτή η οπτική πλευρά κάνει πολύ πιο ορατή στην πολιτική Ερντογάν σήμερα .


Moslem: Έχουμε επικεντρωθεί στον φεντεραλισμό με βάση τους λαούς
 "Η Τουρκία έχει ήδη ξεχάσει την ιστορία και τη γεωγραφία. Αυτός είναι ο λόγος που χάνει σήμερα. Ελπίζουμε ότι θα διορθώσει αυτό το λάθος της", δήλωσε ο  συμπρόεδρος  του PYD Saleh Moslem.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στις ειρηνευτικές συνομιλίες;
Οι Ομάδες στη Συρία δεν μπορούν να δρούν ανεξάρτητα από τις εξουσίες που παρέχουν οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη σε αυτούς. Και, αυτές οι δυνάμεις έχουν σχέδια. Η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Αμερική έχουν τα δικά τους σχέδια και κάθε μία προσπαθεί να πραγματοποιήσει το δικό της σχέδιο, το οποίο δεν λειτουργεί, διότι αυτά τα σχέδια για τη Συρία έχουν όλα σαπίσει και βρωμάνε. Αυτοί λαμβάνουν τις ενυσχήσεις τους από τη Δύση και την Ευρώπη. Προσπαθούν να κρατήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο για την αποφυγή αντικατοπτρισμού της στην Ευρώπη. Και αυτός είναι ο λόγος όλων των προσπαθειών τους.
Η Ρωσία και η ΗΠΑ έχουν ξεχωριστά σχέδια για τη Συρία. Έχετε τα δικά σας;
Είναι χωρίς αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μέσα στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και της Rojava. Αυτή τη στιγμή, είμαστε η μόνη δύναμη που ενεργεί  συνειδητά, προγραμματίζοντας και σχεδιάζοντας τρόπους. Από την πρώτη κιόλας μέρα, δεν έχουμε λάβει την πλευρά με κανενός. Ενώ μερικοί ήθελαν να διατηρήσουν το καθεστώς Μπάαθ, κάποιοι άλλοι υιοθέτησαν την  τζιχάντική  πρακτική. Εν όψει αυτών των εξελίξεων, πήραμε τις δικές μας αμυντικές προφυλάξεις και ανακηρήξαμε την δημοκρατική αυτονομία που έχει αναπτυχθεί ισχυρότερη και πήρε αναγνώριση στη διαδικασία του χρόνου. Επιπλέον, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και συνελεύσεις έχουν διαμορφωθεί σήμερα, και αυτά περιλαμβάνουν όλους τους κύκλους γύρω  από τους Κούρδους. Το δικό μας έχει γίνει ένα πρότυπο για τη Συρία. Σωστά, επιδιώκουμε την ελευθερία και τα δικαιώματα για τους Κούρδους, και παλεύουμε για το σκοπό αυτό, αλλά δεν εννοούμε να ζουμε μόνοι μας στο δικό μας σπίτι. Η Δημοκρατία στην Rojava μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρχει δημοκρατία και  ελευθερία σε όλο το συριακό έδαφος. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν έχουμε δημιουργήσει ένα δημοκρατικό σύστημα που γειτονεύει με το Ισλαμικό κράτος  στην Raqqa, εμείς ποτέ δεν θα είμαστε σε ειρήνη και θα αντιμετωπίζουμε  συνεχείς επιθέσεις. Για το λόγο αυτό, ζητάμε ένα κοσμικό σύστημα στη Συρία που φιλοξενεί διάφορους κύκλους, όπως οι μουσουλμάνοι, Αλεβίτες και Êzîdîs. Πρέπει να δημιουργηθεί εκεί ένα σύστημα για τη διασφάλιση της συνύπαρξης όλων των κύκλων.
Πώς αξιολογείτε τις συζητήσεις σχετικά με τον φεντεραλισμό για τη Συρία;
Ο καθένας πρέπει να ξέρει ότι η Συρία δεν θα είναι πλέον μια χώρα σαν σαν αυτή που ήταν έως τώρα. Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει ήδη. Είναι όσοι επιθυμούν να ζουν στη Συρία με τη δική τους συναίνεση που θα παραμείνουν εκεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την διατήρηση  του χρώματος και της ταυτότητα του καθενός. Ο Φεντεραλισμός, επίσης, είναι μια μέθοδος, αλλά ερμηνεύεται από τον καθένα σύμφωνα με τα πρότυπα του μυαλού του, και αυτό εστιάζει στη συζήτηση για τα σύνορα. Εμείς, όμως, δεν αναφερόμαστε στον γεωγραφικό φεντεραλισμό, αλλά μάλλον σε ένα  φεντεραλισμό με βάση τους λαούς για να τους δοθεί η δυνατότητα να ζούν στις δικές τους περιοχές  κατακτόντας τα δικαιωματά τους. Ο Φεντεραλισμός έχει διάφορες μορφές. Για να δώσω ένα παράδειγμα, ο φεντεραλισμός στη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αμερική και την Ελβετία δεν είναι ίδιος. Διαφέρουν μεταξύ τους. Στο ομοσπονδιακό σύστημα που θέλουμε να καθιερώσουμε, ο καθένας πρέπει να σέβεται και να ζεί μαζί με τον άλλον. Αυτό θα μπορούσε να ονομαστεί φεντεραλισμός ή κάτι άλλο, δεν έχει σημασία. Κάποιοι το αποκαλούν φεντεραλισμό, και εμείς το ονομάζουμε δημοκρατική αυτονομία. Αυτή τη στιγμή. το σημερινό σύστημα μας είναι ευρέως αναγνωρισμένο. Θέλουμε να πάμε παραπέρα και να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το συριακό έδαφος.
Αυτές οι συζητήσεις δείχνουν τρεις ομοσπονδιακές περιοχές στη Συρία, η οποία τελικά θα φέρει μαζί μια γεωγραφική αλλαγή. Δεν to θέλετε αυτό;
Εμείς δεν απαιτούμε μια γεωγραφική αλλαγή, αλλά ένα σύστημα που θα επιτρέπει τη συνύπαρξη όλων των κύκλων, απολαμβάνοντας τα ίδια δικαιώματα. Μήπως το έδαφος Rojava έχουν σύνορά αυτή τη στιγμή; Οχι δεν εχουν.  Για παράδειγμα; εκείνοι που ζουν γύρω από το Shaddadi θέλουν να σχηματίσουν το δικό τους σύστημα και συνελεύσεις.  Δεν υπάρχουν σύνορα στην Rojava. Όποιος αποδέχεται την πραγματικότητα, μπορεί να ζήσει με την δική τους κουλτούρα.
Έχετε το θέμα της ενοποίησης των καντονιών της Efrîn και του Kobanê στην ατζέντα σας;
Έχουμε σίγουρα ένα τέτοιο σχέδιο.
Έχετε σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικά σχέδια για τη Συρία. Τι σχέσεις έχετε με τα κράτη αυτά;
Έχουμε σχέσεις με τα δύο αυτά κράτη, καθώς και με τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο καθένας από αυτούς με βάση τα δικά του συμφέροντα. Η ΗΠΑ έχει συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, έχει εταιρείες. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, καταβάλλει προσπάθειες για την ασφάλειά της, επειδή οι περισσότεροι από τους τζιχαντιστές που αγωνίζονται εδώ προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κάποιοι άλλοι πάνε εκεί μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσή τους.  Η Ρωσία έχει τέτοιες ανησυχίες, και γι 'αυτό δίνει την πιο σοβαρή μάχη κατά  της τρομοκρατίας. Ακριβώς όπως και όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στη Συρία, και εμείς επίσης, ακολουθούμε  τα δικά μας συμφέροντα. Όλοι πολεμάμε το ISIS.
Έχετε κάποια «έγκριση» ή «απόρριψη», ενώ στο τραπέζι με αυτές τις δυνάμεις;
Φυσικά. Εμείς οι Κούρδοι έχουμε υπηρετήσει ως στρατιώτες του καθενός, αλλά για τους εαυτούς μας σε όλη την ιστορία μας. Έχουμε, επίσης, και εμείς  τη δική μας γη. Είναι γεωγραφικά μικρότερη από ό, τι οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά ανήκει σε εμάς. Αν είναι να μιλήσουν για τα ενδιαφέροντα αυτών των δυνάμεων  σε αυτήν την περιοχή, θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία μαζί μας. Οι συνομιλίες μας βασίζονται στα συμφέροντά μας. Είναι πολιτική και ενεργούμε με τον τρόπο που απαιτείται.
Όλες οι διεθνείς δυνάμεις σας αναγνωρίζουν και θέλουν να αναπτύξουν σχέσεις με εσάς. Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί ως «τρομοκράτες». Τι έχετε να πείτε για αυτό;
Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι μια κουρδική φοβία. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολλά πράγματα με την Τουρκία από την αρχή, αν είχε ενεργήσει διαφορετικά. Είμαστε γείτονες και τα σύνορά μας είναι δίπλα-δίπλα. Αυτή είναι μια ευθύνη που μας δόθηκε από την ιστορία. Παρόλα αυτά, η Τουρκία έχει ήδη ξεχάσει την ιστορία και τη γεωγραφία. Αυτός είναι ο λόγος που χάνει σήμερα. Ελπίζουμε ότι θα διορθώσει αυτό το λάθος της.
Ποια θα είναι η προσέγγισή σας,  σε περίπτωση που η Τουρκία εξακολουθεί να βομβαρδίζει τα εδάφη της  Rojava και να  υποστηρίζει τις  ομαδες τζιχαντιστών;
Εμείς θα διατηρήσουμε την προσέγγιση που επιδείξαμε μέχρι τώρα. Αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις και δεν ανταποκρινόμαστε σε αυτές, επειδή οι άνθρωποι μας ζουν εκεί. Η Τουρκία βομβαρδίζει τις περιοχές αμάχων στη γη μας. Έτσι, ποίους και  οποία περιοχή θα  χτυπήσουμε σαν απάντηση; Είναι ο λαός μας που ζει εκεί και θα πάρει έβλαψε σε περίπτωση μη απάντησης από την πλευρά μας. Η Τουρκία  ντροπιάζετε η ίδια. Οι διεθνείς δυνάμεις ξέρουν πόσο δίκιο έχουμε.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License