Αφίσα για SanaaTaleb

Αφίσα για την Σαναά Ταλέμπ, που κολλιέται εντός και εκτός αμφιθεάτρων...

post image

Τάξη, φύλο, φυλή: η αγία τριάδα του καπιταλισμού 

Η εκδικητικότητα της εξουσίας, η οποία συμβολοποιείται στο ανδρικό φύλο, δε θα μπορούσε παρά να ήταν αμείλικτη απέναντι σε μια αγωνιζόμενη γυναίκα και δη μετανάστρια. Σε μια γυναίκα, στο πρόσωπο της οποίας συναντιούνται όλοι οι διαχωρισμοί, της τάξης, της φυλής και του φύλου. Η ιστορία της εξουσίας για τέτοιους ανθρώπους, όταν αποφασίσουν να σηκώσουν κεφάλι, έχει να υποδείξει εκδικητικότητα και τιμωρία. Ο παραδειγματισμός, εξάλλου, ήταν πάντα το ισχυρό όπλο των καταπιεστών. Το τίμημα για κάθε γυναίκα που σήκωνε κεφάλι ήταν ανέκαθεν οι βιασμοί, οι ξυλοδαρμοί, οι φυλακίσεις και τα ψυχιατρεία. Μία συνεχής γραμμή βίας της εξουσίας, από το κυνήγι μαγισσών του χτες μέχρι την Sanaa του σήμερα.

 Αυτή η διαχρονική βία κατά των αγωνιζομένων γυναικών στο πρόσωπο της Sanaa συναντά την βαρβαρότητα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού και της παρανομοποίησης της μετακίνησης των πληθυσμών. Μιας παρανομοποίησης που δεν έχει να κάνει με κανένα εξουσιαστικό φετίχ αλλά με ξεκάθαρη διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Οι μετανάστριες εργάτριες χωρίς χαρτιά, που στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που αναλαμβάνουν τις πιο απαξιωμένες εργασίες εντός και εκτός  σπιτιού, που βιάζονται στα μπουρδέλα της πατριαρχίας, είναι το πιο υποτιμημένο κομμάτι της τάξης μας, η πιο σύγχρονη μορφή του καταπιεζόμενου ανθρώπου.

Ο αγώνας στο πλευρό των μεταναστ(ρι)ών δεν είναι κάποιο είδος αλτρουισμού, αλλά δική μας υπόθεση για την ανατίμησή μας ως τάξη. Το κράτος και τα αφεντικά, εξάλλου, παρανομοποιώντας τη μετανάστευση και υποτιμώντας την εργατική δύναμη αυτών που ονόμασαν ως μιάσματα και ξένους, υποτιμούν την εργατική δύναμη όλων μας. Αυτού του τύπου η υποτίμηση ενισχύεται με έμφυλα χαρακτηριστικά, που τροφοδοτούν ο σεξισμός και η πατριαρχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη περίπτωση του εργοστασίου της Scot, όπου η μείωση του μισθού για τους άνδρες ήταν 10% έναντι του 20% για τις γυναίκες. Όλα αυτά σε μια κοινωνία που βλέπει και αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν θέαμα και σαν αναπαραγωγική μηχανή.

Όμως, όπως πάντα έτσι και τώρα γυναίκες προλετάριες ορθώνουν δυναμικά το ανάστημά τουςΗ Sanaa Taleb, οι εργάτριες της Scot, οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες στα λεωφορεία, φτύνουν στα μούτρα τις υποσχέσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων του συριζα, για κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για ανατίμηση της εργατικής μας δύναμης, για τα «όχι» στα μνημόνια. Αποδεικνύουν περίτρανα ότι η κοινωνική απελευθέρωση δε θα χαριστεί ανώδυνα με καμία ψήφο σε κάλπη, με καμία αριστερή κυβέρνηση, αλλά θα κερδηθεί από όλες αυτές που δίνουν καθημερινά τις δικές τους αλλά και τις δικές μας μάχες, για το δικαίωμα στη ζωή.

Η SANAA TALEB ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ SANAA

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License