Κείμενο για τη SanaaTaleb

Κείμενο για την Σαναά Ταλέμπ, που μοιράζεται εντός και εκτός αμφιθεάτρων...

post image

«Προτιμώ το θάνατο από την απέλαση. Εδώ ζω και δουλεύω τόσα χρόνια και δεν πρόκειται να γυρίσω πίσω. Θα συνεχίσω τον αγώνα για την ελευθερία μου με κάθε κόστος»

SanaaTaleb 

Τα πεπραγμένα 

Η 33χρονη SanaaTaleb από το  Μαρόκο ζει στην Ελλάδα εδώ και 16 χρόνια, εργαζόμενη σε μαγαζί του κέντρου της Αθήνας μέχρι τις 4/4/2015, oπότε και συνελήφθη επειδή δεν είχε χαρτιά.Μετά από 6 μήνες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ελληνικού της ανακοινώθηκε η παράταση της κράτησής της για άλλους 3 μήνες. Στις 31/10/2015 ξεκινάει αποχή συσσιτίου για 18 μέρες.
Στις 5/11/2015 ενώ της είπαν ότι θα αφεθεί ελεύθερη, τη μεταφέρουν με χειροπέδες στο υπόγειο πάρκινγκ του Τμήματος Αλλοδαπών της Π.Ράλλη και  μετά από ώρες στο αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος, όπου εκεί καταλαβαίνει ότι την προόριζαν για απέλαση.

Ο πιλότος του αεροπλάνου αρνείται να τη μεταφέρει, όχι από ταξική αλληλεγγύη φυσικά, αλλά ανησυχώντας για το «Τι θα πουν οι τουρίστες, αν δουν μια γυναίκα με σκισμένα ρούχα, γεμάτη αίματα να ταξιδεύει ανάμεσά τους;». Η Sanaa αντιστέκεται - αν και δεμένη με χειροπέδες - και αφού τη χτυπούν άγρια,  τη γυρνάνε στην Π. Ράλλη και της φορτώνουν τις κατηγορίες της απείθειας και φθοράς ξένης περιουσίας. Για πρώτη φορά μετανάστρια κατηγορείται για απείθεια επειδή δεν συναίνεσε στην απέλασή της. Στην συνέχεια, παρά το επίμονό αίτημα της Sanaa να καταγγείλει τις συνθήκες απέλασής της, οι μπάτσοι αρνήθηκαν να πάρουν εγγράφως κατάθεση την ημέρα της σύλληψής της, όταν είχε δίπλα της δικηγόρο. Κατόπιν προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να της υφαρπάξουν κατάθεση, απουσία νομικής συμπαράστασης. Έπειτα έκαναν την πρωτοφανή ενέργεια να λάβουν καταθέσεις από τους δεσμοφύλακές της, ως δήθεν μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι  αναπαράγουν υποτιθέμενες συνομιλίες που είχε η Sanaa με τον δικηγόρο της, παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια «δικαιώματος» του κατηγορουμένου!

Μετά την επιστροφή της στο Ελληνικό (6/11/2015) συνέχισε την αποχή συσσιτίου, ενώ δεν της παρεχόταν η φαρμακευτική της αγωγή. Έτσι, τέλος Νοεμβρίου νοσηλεύτηκε φρουρούμενη στο νοσοκομείο και βάσει ιατρικής γνωμάτευσης, κατατέθηκε στις 27/11/2015 αίτημα αποφυλάκισής της, η οποία απορρίφθηκε από τους μπάτσους της Π. Ράλλη. Στις 14/12/2015 έκανε διήμερη απεργία πείνας  μαζί με άλλες έγκλειστες, ενώ στις 8/1/2016 καταδικάστηκε με επιπλέον 3 μήνες κράτηση, με τον ισχυρισμό ότι εκκρεμεί η απέλασή της, παρόλο που η αίτησή της για άσυλο δεν έχει εξεταστεί ακόμα και οι αιτήσεις για αποφυλάκιση έχουν απορριφθεί. Έχει μεταφερθεί μέχρι τώρα τρεις φορές στα δικαστήρια αλλά και τις τρεις φορές η υπόθεσή της πήρε αναβολή, με την τελευταία για την 1η Μαρτίου του 2016.

Τάξη, φύλο, φυλή: η αγία τριάδα του καπιταλισμού 

Η εκδικητικότητα της εξουσίας, η οποία συμβολοποιείται στο ανδρικό φύλο δε θα μπορούσε παρά να ήταν αμείλικτη απέναντι σε μια αγωνιζόμενη γυναίκα και δη μετανάστρια. Σε μια γυναίκα, στο πρόσωπο της οποίας συναντιούνται όλοι οι διαχωρισμοί, της τάξης, της φυλής και του φύλου. Η ιστορία της εξουσίας για τέτοιους ανθρώπους, όταν αποφασίσουν να σηκώσουν κεφάλι, έχει να υποδείξει εκδικητικότητα και τιμωρία. Ο παραδειγματισμός, εξάλλου, ήταν πάντα το ισχυρό όπλο των καταπιεστών. Το τίμημα για κάθε γυναίκα που σήκωνε κεφάλι ήταν ανέκαθεν οι βιασμοί, οι ξυλοδαρμοί, οι φυλακίσεις και τα ψυχιατρεία. Μία συνεχής γραμμή βίας της εξουσίας, από το κυνήγι μαγισσών του χτες μέχρι την Sanaa του σήμερα.

 Αυτή η διαχρονική βία κατά των αγωνιζομένων γυναικών στο πρόσωπο της Sanaa συναντά την βαρβαρότητα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού και της παρανομοποίησης της μετακίνησης των πληθυσμών. Μιας παρανομοποίησης που δεν έχει να κάνει με κανένα εξουσιαστικό φετίχ αλλά με ξεκάθαρη διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Οι μετανάστριες εργάτριες χωρίς χαρτιά, που στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που αναλαμβάνουν τις πιο απαξιωμένες εργασίες εντός και εκτός  σπιτιού, που βιάζονται στα μπουρδέλα της πατριαρχίας, είναι το πιο υποτιμημένο κομμάτι της τάξης μας, η πιο σύγχρονη μορφή του καταπιεζόμενου ανθρώπου.

 Ο αγώνας στο πλευρό των μεταναστ(ρι)ών δεν είναι κάποιο είδους αλτρουισμού αλλά δική μας υπόθεση για την ανατίμησή μας ως τάξη. Το κράτος και τα αφεντικά, εξάλλου, παρανομοποιώντας τη μετανάστευση και υποτιμώντας την εργατική δύναμη αυτών που ονόμασαν ως μιάσματα και ξένους, υποτιμούν την εργατική δύναμη όλων μας. Αυτού του τύπου η υποτίμηση ενισχύεται με έμφυλα χαρακτηριστικά, που τροφοδοτούν ο σεξισμός και η πατριαρχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη περίπτωση του εργοστασίου της Scot, όπου η μείωση του μισθού για τους άνδρες ήταν 10% έναντι του 20% για τις γυναίκες. Όλα αυτά σε μια κοινωνία που βλέπει και αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν θέαμα και σαν αναπαραγωγική μηχανή.

 Όπως πάντα έτσι και τώρα γυναίκες προλετάριες ορθώνουν δυναμικά το ανάστημά τους.Η Sanaa Taleb, οι εργάτριες της Scot, οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες στα λεωφορεία, φτύνουν στα μούτρα τις υποσχέσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων του συριζα για κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για ανατίμηση της εργατικής μας δύναμης, για τα «όχι» στα μνημόνια. Αποδεικνύουν περίτρανα ότι η κοινωνική απελευθέρωση δε θα χαριστεί ανώδυνα με καμία ψήφο σε κάλπη, με καμία αριστερή κυβέρνηση, αλλά θα κερδηθεί από όλες αυτές που με τη στάση ζωής τους δίνουν καθημερινά τις δικές τους, αλλά και τις δικές μας μάχες, για το δικαίωμα στη ζωή.

 

Η SANAATALEB ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ SANAA 

Ρήγμα

στους τοίχους των αμφιθεάτρων 

*Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που συναντήθηκαν στο χώρο του πανεπιστημίου και σκοπό έχει να σπάσει τον άρρηκτο δεσμό γνώσης και εξουσίας. Οι σχέσεις μας είναι οριζόντια δομημένες, χωρίς αρχηγούς και καθοδηγητές και ενάντια σε κάθε μορφή διαχωρισμού. Στόχο έχουμε τη διάδοση της ταξικής συνείδησης, ώστε να επανανοηματοδοτήσουμε αυτά που οι κυρίαρχοι όρισαν ως ανθρώπινα δικαιώματα.

rigma.amfitheatron@yahoo.gr

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License