Μια ενημέρωση για την ακύρωση της «λευκής νύχτας» της Νέας Σμύρνης (Σαβ.13/2/16) και για την εργατική διαδήλωσή μας

...

Μια ενημέρωση για την ακύρωση της «λευκής νύχτας» της Νέας Σμύρνης (Σαβ.13/2/16) και για την εργατική διαδήλωσή μας [Συντονιστικό δράσης]

 

 

Μια ενημέρωση για την ακύρωση της «λευκής νύχτας» της Νέας Σμύρνης (Σαβ.13/2/16) και για την εργατική διαδήλωσή μας  [Συντονιστικό δράσης]

 

Για το Σάββατο 13/2 ο εμπορικός σύλλογος Νέας Σμύρνης και ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Νέας Σμύρνης οργάνωναν μια ακόμα «λευκή νύχτα» (“love night”, όπως την αποκαλούσαν) με παράταση του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα και τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας να εργάζονται μέσα σε αυτά τουλάχιστο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, μια μέρα πριν, το βράδυ της Παρασκευής 12/2 μέσα από μια ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου, που ήταν τελείως συκοφαντική για τους αγώνες μας, ενημερωνόμαστε για την ακύρωση του εν λόγω βάρβαρου “event”.

Βέβαια, της εξέλιξης αυτής είχε προηγηθεί το κάλεσμα για εργατική διαδήλωση για το βράδυ αυτού του Σαββάτου στη Νέα Σμύρνη από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια και από άλλες συλλογικότητες. Επίσης, μέσα στις προηγούμενες ημέρες από αρκετά εργατικά σωματεία και συλλογικότητες κυκλοφόρησαν μια σειρά από ανακοινώσεις κι έγιναν παρεμβάσεις ενάντια στην εν λόγω «λευκή νύχτα». Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής 12/2 πραγματοποιήθηκε και εξόρμηση σε εμπορικά καταστήματα της περιοχής με μοίρασμα του σχετικού κειμένου της συλλογικότητας «εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου». Τέλος, εργατικά σωματεία, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στη wind και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής προχώρησαν και σε σχετικές καταγγελίες-παρεμβάσεις τόσο σε Επιθεωρήσεις Εργασίας (και με επί τόπου επισκέψεις στα κεντρικά του ΣΕΠΕ, στο Υπ. Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας) όσο και στην Περιφέρεια Αττικής και στην Αντιπεριφέρεια Νοτίου Τομέα.

Να σημειώσουμε βέβαια, αν και είναι ξεκάθαρο ότι εμείς θα συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στις «λευκές νύχτες» και σε όλες αυτές τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις ακόμα και αν καλύπτονται από «πέπλο νομιμότητας», ότι όπως ακριβώς έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, σε Περιστέρι και Νέα Σμύρνη το 2014, όπως και πρόσφατα σε Μαρούσι και Γλυφάδα, έτσι και στη Νέα Σμύρνη τώρα δεν είχε ζητηθεί καν η σχετική άδεια όπως ορίζεται από το νόμο.

Στο σημείο αυτό, επίσης, είναι σκόπιμο να αναφερθούμε και στη στάση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία, ενώ από τη μια προβάλλει την -μέχρι και σήμερα τουλάχιστο- πολιτική της απόφαση ενάντια στην παραχώρηση άδειας για παράταση ωραρίου στο πλαίσιο «λευκών νυχτών», από την άλλη, με το να κάνει τα «στραβά μάτια» όταν τελικά αυτή υλοποιείται (…ακόμα περιμένουμε να ενημερωθούμε για τα πρόστιμα που θα δίνονταν σε Μαρούσι και Γλυφάδα), ουσιαστικά αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε εμπορικούς συλλόγους και δήμους. Ωστόσο, αυτή τη φορά, με όλες τις προαναφερόμενες παρεμβάσεις του κόσμου του αγώνα το πεδίο αυτό μπλοκαρίστηκε. Κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά οι ιθύνοντες τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο ΣΕΠΕ και στο Υπ. Εργασίας. Θα πρέπει να το καταλάβουν καλά και ο εμπορικός σύλλογος Ν. Σμύρνης και ο δήμαρχός της, οι οποίοι στην ανακοίνωσή τους για την ακύρωση της «λευκής νύχτας» υπό τον φόβο των προστίμων, έκαναν λόγο για «νίκη των εχθρών των τοπικών αγορών, όπως η Νέα Σμύρνη, και των συμμάχων των Μεγάλων MALLS και των γιγαντιαίων επιχειρήσεων». Αυτοί που νικήσαμε στη Νέα Σμύρνη είμαστε εμείς, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες από κάθε εργασιακό κλάδο, τα εργατικά μας σωματεία και οι συλλογικότητές μας, όλος ο κόσμος του αγώνα που δίνουμε μάχες για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων μας. Είμαστε εμείς που και πριν από κάποιο καιρό, τον Οκτώβρη του 2014, είχαμε μπλοκάρει με την κινητοποίησή μας και πάλι μια αντίστοιχη φιέστα (“Shop and Taste”) που είχαν οργανώσει στη Νέα Σμύρνη (και πάλι σε καθεστώς νομικής αυθαιρεσίας). Και συνεχίζοντας τον αγώνα μας –βασιζόμενες και βασιζόμενοι και στην θετική παρακαταθήκη που μας αφήνει και η πρόσφατη μάχη της Νέας Σμύρνης θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ένα τέλος και στις «λευκές νύχτες» και σε κάθε άλλη αντίστοιχη εργοδοτική επίθεση.

 

Βέβαια, παρά την ακύρωση της «λευκής νύχτας», προχωρήσαμε κανονικά στην προγραμματισμένη εργατική διαδήλωσή μας. Η αρχική μας συγκέντρωση έγινε στις 6μμ στην πλατεία της Ν. Σμύρνης απέναντι από το τραμ. Λίγο πιο μετά 100 συνάδελφοι και συναδέλφισσες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες προχωρήσαμε σε πορεία φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα και κρατώντας τα πανό της συλλογικότητας «εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου», του Συντονιστικού δράσης και της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης. Αρχικά κινηθήκαμε πάνω στην πλατεία και στη συνέχεια επί της Ομήρου περνώντας μπροστά από πολλά κλειστά εμπορικά καταστήματα. Βέβαια, στο διάβα μας χρειάστηκε να «υπενθυμίσουμε», αν και το γνώριζαν πολύ καλά, σε εργοδότες ή και εργαζόμενους που βρίσκονταν μέσα σε 2-3 ανοιχτά μαγαζιά ότι η «λευκή νύχτα» είχε ακυρωθεί και ότι έπρεπε να τα κλείσουν, όπως κι έκαναν τελικά. Επίσης, σε zara και public που είχαν δικαίωμα να είναι ανοιχτά ως τις 8μμ, προχωρήσαμε σε ολιγόλεπτες συγκεντρώσεις έξω από αυτά και μοίρασμα κειμένων στο εσωτερικό τους, όπου ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των συναδέλφων η ανακούφιση για την ακύρωση της «λευκής νύχτας». Η πιο μεγάλη χρονικά αλλά και με όρους οργής παρέμβασή μας πραγματοποιήθηκε σε ένα ανοιχτό κατάστημα με ρούχα στην Ομήρου (το οποίο προφανώς δεν λειτούργησε όσο βρισκόμασταν εκεί) , όπου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια προκλητικότατη εργοδότρια, φιλοεργοδοτικούς djs και 2-3 ακόμα εργοδότες από άλλα μαγαζιά που δεν μπορούσαν, όπως φαίνεται, να «χωνέψουν» την ήττα που γνωρίσανε!

 

Ο αγώνας μας συνεχίζεται!

 

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!

 

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

 

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια / syntonistikokyriakes.espivblogs.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

από αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti 23/02/2016 1:30 μμ.


Στη παρέμβαση του Σαββάτου 13-2 είχε καλέσει και συμμετειχε η αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti στο πλαίσιο του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Ακολουθεί το κάλεσμα-κείμενο που μοιράστηκε τις προηγούμενες μέρες καθώς και το Σάββατο:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Από το 2013 και μετά δίνεται μια σκληρή μάχη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Εργατικά σωματεία βάσης, συνελεύσεις γειτονιών, πολιτικές ομάδες, συλλογικότητες εργαζομένων αλλά και ανέργων μέσα από τον οριζόντιο συντονισμό τους πήραν τον αγώνα στα χέρια τους. Μέσα από τη συνάντηση τους έσπασαν το φόβο, την απομόνωση, την εργοδοτική τρομοκρατία προτάσσοντας την ταξική αλληλεγγύη, την οργάνωση και την αντίσταση τόσο μέσα αλλά και έξω από τους χώρους της δουλειάς.

Μέσω  της συνεχούς πίεσης  που ασκούν στους γραφειοκράτες εργατοπατέρες οι αγωνιζόμενοι κατάφεραν την κήρυξη απεργιών στον κλάδο του εμπορίου και όταν αυτό δεν κατέστη δυνατόν με αποκλεισμούς ανάγκασαν τους εργοδότες να κλείσουν τα μαγαζιά τους προσδίδοντας στις κινητοποιήσεις χαρακτηριστικά «άγριας απεργίας». Μέσω  της πολύμορφης δράσης που περιελάμβανε μικροφωνικές, καθημερινές ενημερωτικές παρεμβάσεις μέσα στα καταστήματα, διαδηλώσεις,  αποκλεισμούς μαγαζιών και απεργιακές  περιφρουρήσεις κάθε Κυριακή τόσο στο κέντρο της μητρόπολης όσο και στις γύρω  περιοχές έδωσαν και δίνουν μια δυναμική απάντηση στοχεύοντας στην κατάργηση του μέτρου στην πράξη.

 Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επιχειρείται στο όνομα της πολυπόθητης ανάπτυξης, της τόνωσης της εθνικής οικονομίας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας όμως δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από την περαιτέρω όξυνση των συνθηκών εκμετάλλευσης. Έρχεται να προστεθεί στη βίαιη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που περιλαμβάνουν την άμισθη εργασία, τα ελαστικά ωράρια εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την ανακύκλωση ανέργων μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων, την μαύρη εργασία κτλ οδηγώντας στην  περαιτέρω υποτίμηση της εργατικής δύναμης πάντα προς όφελος του κεφαλαίου.

Αυτή ακριβώς την στρατηγική ακολουθούν και οι νέοι πολιτικοί διαχειριστές αποδεικνύοντας ότι το κράτος έχει συνέχεια και αποτελεί τον υπηρέτη του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διατήρηση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, η προσπάθεια για απονοηματοδότηση και ποινικοποίηση των ταξικών και κοινωνικών αγώνων, καθώς και τα σχέδια για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου σχετικά με την προκήρυξη απεργιών (σε τέτοιο βαθμό που στην ουσία σημαίνει την κατάργησή τους). Ένα από τα πολλά παραδείγματα καταστολής και ποινικοποίησης των ταξικών αγώνων είναι η απόφαση του δικαστηρίου στις 1/12/15,  το οποίο καταδίκασε δυο μέλη του ΣΥΒΧΑ(Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής) για την συμμετοχή τους στην απεργιακή περιφρούρηση στο βιβλιοπωλείο-κάτεργο ΙΑΝΟΣ την Κυριακή 28 Δεκέμβρη.

Το “νομικό” πλαίσιο για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί στις 8 Κυριακές το χρόνο, πάρα τις προεκλογικές υποσχέσεις. Δεν περιμέναμε και ούτε περιμένουμε να υπάρξει κρατική πολιτική η οποία να είναι «φιλεργατική», η εμπειρία των αγώνων έχει καταδείξει με τον πιο σαφή τρόπο, ότι,  όταν οι καταπιεσμένοι και οι εκμεταλλευόμενοι οπισθοχωρούν και θρέφουν θεσμικές αυταπάτες, οδηγούνται στην ήττα.

Πιστοί υπηρέτες κράτους και κεφαλαίου τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. προσπαθούν με λαϊκισμούς να μας πείσουν για την επιτυχία του μέτρου, την ευτυχία των καταναλωτών και τη θετική του συνεισφορά στο κόσμο της εργασίας. Προσπαθούν να πλασάρουν έναν επίπλαστο διαχωρισμό μεταξύ του καταναλωτή και του εργαζομένου, ώστε να μας πείσουν ότι τα συμφέροντα μας έρχονται σε σύγκρουση. Προωθούν τον κοινωνικό κανιβαλισμό επιδιώκοντας να κατακερματίσουν τη τάξη των από τα κάτω και να αποδυναμώσουν τους αγώνες για τη διεκδίκηση ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων. Η εξατομίκευση, ο φόβος και ο κανιβαλισμός επιβάλλονται από τους κυρίαρχους ως όροι ζωής για τους εκμεταλλευόμενους και προβάλλονται ως η μόνη λύση για την επιβίωσή τους .

Η επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί ακόμη ένα μέτρο της βάρβαρης επίθεσης των αφεντικών στην πραγματικότητα του 3ου μνημονίου και στόχος τους είναι η κατάργηση της για όλους τους κλάδους. Εντάσσεται στην προσπάθεια καθιέρωσης ενός μοντέλου εργασίας όπου τα αφεντικά θα έχουν εργαζόμενους που θα δουλεύουν για όσο τους χρειάζονται, όποτε τους χρειάζονται, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, ανάλογα με τις ανάγκες κερδοφορίας τους. Η εφαρμογή της “λευκής νύχτας” με εμποροϋπαλλήλους να εξαναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τη 1 και τις 2 το πρωί είναι ενδεικτική των προθέσεών τους. Για το λόγο ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο εκείνους στο εμπόριο.

Να συνδέσουμε τις εργατικές διεκδικήσεις με το σύνολο των αγώνων  ενάντια στην επέλαση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Να προωθήσουμε την ταξική αλληλεγγύη στις γραμμές των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, μακριά από πλαστούς διαχωρισμούς και τεχνητές διαιρέσεις (εργαζόμενοι-άνεργοι, καταναλωτές-εργαζόμενοι κτλ.). Η οργάνωση σε πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες -αντιιεραρχικές, ριζοσπαστικές και αντικρατικές- και σε σωματεία βάσης σε κάθε κοινωνικό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, σε όλους τους εργασιακούς χώρους είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ. Να προετοιμαστούμε για να διεξάγουμε πολιτικούς, κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες ανυποχώρητους, ακηδεμόνευτους και αντιθεσμικούς, οι οποίοι αποτελούν τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να εξασφαλίσει φως στην άκρη του τούνελ. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται πίστη στις δυνάμεις μας, χρειάζεται πείσμα και αγώνας. Χρειάζεται συνείδηση πως το συμφέρον κάθε ενός από μας είναι δεμένο με το συμφέρον όλων των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, πως η συνδιαλλαγή, η ανάθεση και η μεσολάβηση οδηγούν μόνο σε ήττες και καθυπόταξη. Η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και ο αγώνας από εμάς για εμάς είναι η μόνη βιώσιμη λύση.

Συγκέντρωση Σάββατο 13/2 18:00 κεντρική πλατεία Ν.Σμύρνης. Ενάντια στην “λευκή νύχτα”.

 ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΑΞΙΚΕΣ

αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License