Τουρκία: Σφοδρές συγκρούσεις κατοίκων που αντιστέκονται σε χρυσωρυχείο με την αστυνομία

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Οι εικόνες μοιάζουν να προέρχονται από τις Σκουριές, αλλά είναι από την Τουρκία. Μια εταιρεία που σχεδιάζει να αναπτύξει μεταλλείο χαλκού και χρυσού στο λόφο Τζεράτεπε, στην επαρχία Αρτβίν της Μαύρης Θάλασσας έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τους ντόπιους. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα και συνεχίζονται, ενώ ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις. Και αυτή είναι μόνο μία από τις συγκρούσεις γύρω από μεταλλεία χρυσού που μαίνονται εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία.

..«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στη ζωή και δεν θα παραιτηθούμε. Η αστυνομία προστατεύει τα οχήματα της εταιρείας, αλλά η πολιτεία θα έπρεπε  να είναι στο πλευρό μας», λένε οι διαδηλωτές. Το Τζεράτεπε είναι μια οικολογικά σημαντική περιοχή, από την οποία προέρχεται όλο το πόσιμο νερό του Αρτβίν.

..Περίπου 2.000-3.000 κάτοικοι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στο δρόμο που οδηγεί στην τοποθεσία όπου η μεταλλευτική εταιρεία Cengiz Holding σκοπεύει να κόψει ένα παρθένο δάσος για να ξεκινήσει την κατασκευή ενός μεταλλείου χαλκού και χρυσού. Οι διαδηλωτές έκλεισαν το δρόμο με περίπου 300 αυτοκίνητα για να εμποδίσουν  την αστυνομία και τα οχήματα της εταιρείας που μεταφέρανε βαρύ εξοπλισμό από το να φτάσουν στο χώρο. Η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση με τη χρήση δακρυγόνων και περίπου 10 διαδηλωτές συνελήφθησαν, γράφουν τοπικές εφημερίδες.

..Πορεία αλληλεγγύης στο Αρτβίν έγινε στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι διαδηλωτές έπαιξαν παραδοσιακή μουσική της Μαύρης Θάλασσας και να κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χρυσο, αλλά δεν μπορούμε χωρίς το Αρτβίν» και «Οι κάτοικοι του Αρτβίν δεν είναι μόνοι». Ο όμιλος Cengiz Holding σχετίζεται με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το 2014, η δικαιοσύνη είχε αρχικά αναστείλει τις άδειες εκμετάλλευσης του ορυχείου αυτού. Η εταιρεία προσέφυγε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, – το αντίστοιχο του δικού μας Συμβουλίου Επικρατείας – και τον Ιούνιο 2015 ο Υπουργός Δασικών Υποθέσεων ενέκρινε μια νέα περιβαλλοντική μελέτη.

Σύντομα μετά από αυτό, στις 21 Ιουνίου, ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες και η αντίσταση των κατοίκων ενάντια στα σχέδια της εταιρείας.

φωτό κ βίντεο: http://antigoldgr.org/blog/2016/02/18/artvin-turkey/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License