Εξελίξεις για Αχελώο και Μεσοχώρα

όχι στην εκτροπή, ναι στα εμ-φράγματα του αχελώου από την κυβέρνηση του Σύριζα ...

post image

Η οικολογική ευαισθησία και η προστασία του ποταμού Αχελώου φαίνεται να εξαντλείται για τους κυβερνώντες 'αριστερούς' (απλά) με την τήρηση ευρωπαικών αποφάσεων και μετέπειτα του ΣΤΕ, που μπλοκάραν την εκτροπή του Αχελώου ως περιβαλλοντικό λάθος. Αποφάσεις που προφανώς πάρθηκαν μετά από πολυετείς αγώνες και κίνημα υπεράσπισης του Αχελώου από περαιτέρω καταστροφικές παρεμβάσεις.

Ό,τι δεν κατάφεραν 30 χρόνια δεξιοί και πασόκοι προκάτοχοί τους, έρχονται να εφαρμόσουν οι 'αριστεροί' διαχειριστές, χέρι-χέρι με τους νεοφιλελέδες λακέδες που διαμαρτύρονται τόσα χρόνια, γιατί οι εργολαβίες και οι μίζες καθυστερούν να ξεκινήσουν, μαζί με τα κομματικά τους συμφέροντα που είναι υποταγμένα στα κέρδη επιχειρήσεων. Δρομολογούν και ανακοινώνουν τη λειτουργία ενός ακόμη τεραστιου φράγματος 150 μέτρων, της Μεσοχώρας, ως παρένθεση και ψιλά γράμματα σε μια εκ του ασφαλούς 'αγωνιστική' κατά τ'άλλα δήλωση Σκουρλέτη για τέλος στην εκτροπή του Αχελώου. Ενός έργου που ήταν συνδεδεμένο ως έργο εκτροπής και προσπαθούν να το αποσυνδέσουν. Η λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας, εκτός των άλλων, είναι ο δούρειος ίππος για τη συνέχιση των έργων εκτροπής σε δεύτερο χρόνο και αυτό είναι πασιφανές.

Συνεχίζουν λοιπόν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την πολιτική των γιγαντιαίων φραγμάτων που μετατρέπουν τα ποτάμια σε τεχνητές γούρνες καταστρέφοντας τα ποτάμια οικοσυστήματα και τους βιότοπους, χιλιάδες στρέμματα με δέντρα και σπάνια βλάστηση, με σοβαρή διατάραξη για το έδαφος, τη χλωρίδα και πανίδα των ορεινών περιοχών. Με τον ξεριζωμό χωριών, όπως η Μεσοχώρα Τρικάλων, και εξαφάνισή τους απ τον χάρτη. Χωριά κατακλύζονται και γίνονται λίμνες, μόνιμοι κάτοικοι εκδιώκονται από τα σπίτια που μεγάλωσαν αυτοί, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.  Και όλο αυτό με την επίκληση για ακόμα μια φορά του ιδεολογήματος της 'πράσινης' ανάπτυξης.  

Μετά τις Σκουριές Χαλκιδικής και πολλά άλλα παραδείγματα, άλλη μια τοπική κοινωνία, αλλά και ένα φυσικό τοπίο της Ν.Πίνδου απ'τα λίγα που έχουν απομείνει στον Ασπροπόταμο, γίνεται κομμάτι ενεργειακών και πολιτικών παιχνιδιών, για τα συμφέροντα της προς ιδιωτικοποίηση εταιρίας ΔΕΗ που κάνει ό,τι γουστάρει σ'αυτόν τον τόπο. Οι κυβερνώντες σπεύδουν να κάνουν τα χατίρια του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού συρφετού που στελεχώνει ακόμα τους μηχανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και πιέζει με ζήλο να εφαρμοστούν τα καταστροφικά συμφέροντά του εις βάρος του Αχελώου και της Μεσοχώρας.

Δεν είδαμε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια της καραμέλας της 'πράσινης' ενέργειας και ανάπτυξης κανένα εργοστάσιο λιγνίτη και λιθάνθρακα να κλείνει, καμία ενεργειακή αυτονομία προς όφελος τοπικών κοινωνιών να επιτυγχάνεται. Μόνο τεράστιες εκτάσεις με γιγάντιαιες ανεμογεννήτριες που έχουν φυτρώσει σε όλα τα βουνά, απέραντα χωράφια με φωτοβολταικά και υδροηλεκτρικούς βούρκους, όλα αυτά για να πλουτίζουν 'πράσινες' κατασκευαστικές εταιρίες και 'πράσινες' τράπεζες.. Το φυσικό περιβάλλον έρμαιο στα χέρια καπιταλιστών και επενδυτών.

Η κυβέρνηση αυτη, όπως και με κάθε άλλο σοβαρό για την κοινωνία ζήτημα, ακολουθεί τις μεσοβέζικες, δήθεν συμβιβαστικές, διπλωματικές λύσεις, συνδιαλλεγόμενη με το κεφάλαιο ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του από ευρωπαικό μέχρι τοπικό επίπεδο. Λίγο αλλά τελικά πολύ μνημόνιο, όχι αλλά ναι, όχι εκτροπή αλλά φράγμα και πολλά άλλα.. Έτσι με το προσωπείο του μη χείρον βέλτιστον και όποιου αριστερού προφιλ και παρελθόντος, προσπαθεί να εκτονώσει αντιστάσεις, ενώ περνάνε πλαγίως και σιωπηλά αντικοινωνικά και αντιοικολογικά μέτρα και σχέδια. Η μόνη πραγματική ελπίδα είναι ο κόσμος του αγώνα και της επανάστασης. 

Από το 2007 μέχρι και σήμερα, εκατοντάδες αγωνιστών και φίλων του Αχελώου, κάθε καλοκαίρι, έχουν βρεθεί στις κινητοποιήσεις και τον αγώνα υπεράσπισής του ενάντια στην εκτροπή αλλά και στα φράγματα, γνωρίζοντας από κοντά την ομορφιά του ποταμού και των περιοχών του, διαδηλώνοντας, κατασκηνώνοντας στις όχθες του, δίνοντας ζωή στην τοπική κοινωνία και συμπαραστεκόμενοι στο κομμάτι των αγωνιζόμενων κατοίκων της Μεσοχώρας, εναντιωνόμενοι με συνέπεια στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου.

Μπροστά στις εξελίξεις και την απειλή λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας, είναι και πάλι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τον αγώνα υπεράσπισης του Αχελώου και να βάλουμε φρένο στα καταστροφικά φράγματα.

Κράτος, ΔΕΗ, Κατασκευαστικές και εργολάβοι,

Κάτω τα χέρια απ'τον Αχελώο.

ΟΧΙ στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου.

Αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία.

 

 

 

υγ: 

τα δημοσιεύματα με τις συναντήσεις και τις δηλώσεις:

 

http://www.kathimerini.gr/848138/article/epikairothta/ellada/den-8a-ginei-h-ektroph-toy-axelwoy

http://www.b2green.gr/el/post/31976/

http://trikalavoice.gr/news/2016/02/04/limni-sti-mesohora-prasino-fos-gia-tin-oloklirosi-toy-ergoy

http://www.trikalain.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B11/44393-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%91%CE%9C%CE%99%CE%9F%CE%A5-%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%91%CF%87%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BF.html

http://trikalavoice.gr/news/2016/02/04/mnisthiti-moy-kyrie

http://www.eleftheria.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/item/102555-%CF%80-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%82-%C2%AB%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82%C2%BB.html

http://www.avgi.gr/article/6239144/p-skourletis-telos-sto-sxedio-ektropis-tou-axeloou-dromologeitai-to-fragma-tis-mesoxoras

http://www.cnn.gr/news/ellada/story/20618/skoyrletis-to-kefalaio-ektropis-toy-axelooy-exei-kleisei-oristika

http://www.econews.gr/2016/02/04/ektropi-aheloou-ydroilektriko-mesohoras-128299/

http://www.thessaliatv.gr/news/23414/prasino-fws-apo-skoyrleth-gia-mesoxwra--stop-sth-sykia/

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8767067

http://www.iefimerida.gr/news/249248/skoyrletis-dromologeitai-fragma-tis-mesohoras

http://www.skai.gr/news/environment/article/306145/oristiko-telos-sta-senaria-ektropis-tou-aheloou/

 

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License