31 ιανουαρίου 1968: έφοδος στην πρεσβεία ΗΠΑ στην Σαϊγκόν

30 και 31 ιανουαρίου 1968 είναι οι τελικές ημερομηνίες του στρατηγικού κομουνιστικού σχεδίου, που ίσως συνετέλεσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο να αποκαλύψει σε ολόκληρο τον κόσμο την δυτική ήττα στο Βιετνάμ.

Posted on 31/01/2016 by kleovis

Πηγή: 31 gennaio 1968: assalto all’ambasciata U.S.A. a Saigon

O capitano! Mio capitano!… favacarpendiem.wordpress.com 31 gennaio 1968: assalto all’ambasciata U.S.A. a Saigon

30 και 31 ιανουαρίου 1968 είναι οι τελικές ημερομηνίες του στρατηγικού κομουνιστικού σχεδίου, που ίσως συνετέλεσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο να αποκαλύψει σε ολόκληρο τον κόσμο την δυτική ήττα στο Βιετνάμ. Τον ιούλιο του ‘67, μέσα στο βιετναμέζικο κομουνιστικό κόμμα, υπήρξε μια σημαντική αναθεώρηση της στρατηγικής, σχετικά με την οποίαν είχε οδηγηθεί ο πόλεμος μέχρι εκείνη την στιγμή στον νότο της χώρας. Πάντα υπό την ηγεσία του στρατηγού Võ Nguyên Giáp, αποφασίστηκε να επικεντρωθούν οι δυνάμεις σε λίγες επιχειρήσεις υψηλού προφίλ, κλείνοντας προς στιγμήν το μέτωπο του ανταρτοπόλεμου στις αγροτικές περιοχές. Η μεγαλύτερη προδιάθεση για την μετακίνηση της σύγκρουσης από τις αγροτικές περιοχές στις αστικές ζώνες υπαγορεύτηκε από την συνειδητοποίηση του επικοινωνιακού αντίκτυπου που επιχειρήσεις αυτού του τύπου θα είχαν. Η νέα επιθετική δραστηριότητα βαπτίστηκε “του Têt”, η σελινιακή πρωτοχρονιά των βιετναμέζων που συνέπιπτε με την νύχτα μεταξύ 30 και 31 ιανουαρίου. Ο εορτασμός του Têt παραδοσιακά ήταν ανακωχή στην διάρκεια του πολέμου του Vietnam, αλλά οι διοικητές της NVA (Armata Nord Vietnamita),της Στρατιάς Βορείου Βιετνάμ και οι Vietcong ανακοίνωσαν ένα παύσατε πυρ ασυνήθιστα μακρύ: από τις 31 ιανουαρίου μέχρι τις 6 φεβρουαρίου.

Με αυτό τον τρόπο, και κάνοντας παράλληλα τα πρώτα βήματα προς ειρηνευτικές συνομιλίες με τις U.S.A., αυξήθηκαν οι φωνές γύρω από την αδυναμία τους και μιαν επικείμενη πτώση. Όμως η πιο σημαντική κίνηση υπήρξε η δημιουργία ενός αντιπερισπασμού στα σύνορα με την σοσιαλιστική δημοκρατία, μακριά από τα κατοικημένα κέντρα του νότου. Η βάση των βορειοαμερικανών της Khe Sanh δέχτηκε επίθεση στις 21 του γενάρη. Οι αμερικάνοι φοβήθηκαν την επανάληψη της γαλλικής καταστροφής στην Dien Bien Phu, που σημάδεψε την εκπληκτική νίκη του Giap στην μάχη της Ινδοκίνας, και μετακίνησαν τεράστιες δυνάμεις από τα νότια προς τα σύνορα. Την νύχτα της 30ης ξεκίνησαν οι επιθέσεις σε περισσότερες από εκατό πόλεις της χώρας. Η κομουνιστική στρατιά κατάφερε να καταλάβει την Huế, την αρχαία αυτοκρατορική πρωτεύουσα, και να κρατήσει υπό έλεγχο σημαντικές ζώνες της Saigon, αποικιακής πρωτεύουσας του νοτίου Vietnam.

Η πιο σημαντική επιχείρηση υπήρξε η κατάληψη της πρεσβείας των ηνωμένων πολιτειών στην Saigon, το γενικού στρατηγείο του αμερικανικού στρατού. Ένα μικρό οχυρό θεωρούμενο αδιαπέραστο, απόρθητο, που μια εικοσαριά σύντροφοι κατάφεραν να κρατήσουν για περίπου έξι ώρες. Λίγο αργότερα, η μεγάλη επίθεση του Têt έχανε σε στρατιωτικό επίπεδο. Οι εικόνες όμως  της πρεσβείας σε πολιορκία έκαναν τον γύρο του πλανήτη. Όπως επίσης και το νέο πως μια αρμάδα χωρικών εμπλεκόμενων σε 24 χρόνια αντιαποικιακών πολέμων, και θεωρούμενη να πλέει τα λοίσθια, υπήρξε σε θέση να κρατά υπό έλεγχο, σε όλη την κατειλημμένη περιοχή τον πιο δυνατό στρατό του κόσμου. Η πανίσχυρη εικόνα του Θείου Sam γονάτιζε για πάντα. H αξιοπιστία της κυβέρνησης Johnson στις U.S.A. μπήκε κάτω από την γη. Οι ανυποταξίες πήραν την άγουσα. Η νίκη, για τους Vietcong ήταν πλέον κοντά.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License