MÊRDÎN - Καθώς χιλιάδες αντιστάθηκαν σε μια επίθεση της αστυνομίας στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην πολιορκημένη πόλη Τσιζρέ χθες, μητέρες που πετούσαν πέτρες ηγήθηκαν της αντίστασης. "Περιμένετε, οι μητέρες σας είναι στο δρόμο», λέει μία γυναίκα.
Οι δυνάμεις του Τουρκικού κράτους   συνεχίζουν την επίθεση γενοκτονίας στην πόλη της Cizre για εβδομάδες τώρα, με την λαϊκή αντίσταση να στέκεται όρθια. Προχθες, μια πορεία  χιλιάδων ξεκίνησε για την πολιορκημένη πόλη. Ο στόχος της: να φθάσει στην Cizre και να σπάσει τον αποκλεισμό. Η αστυνομία και οι στρατιώτες έκοψαν το δρόμο και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές σε μια επίθεση που κράτησε έως αργά το βράδυ.
Ήταν οι γυναίκες ανάμεσα στο πλήθος που ηγήθηκαν της αντίστασης. Οι μητέρες, έστησαν οδοφράγματα στην ιστορική Silk Road μεταξύ των πόλεων Nusaybin και Cizre και αλλάλαζαν  πετώντας πέτρες σε θωρακισμένα οχήματα, παρέχοντας τη σαφέστερη εικόνα για το πού η αύξηση των επιθέσεων του τουρκικού κράτους  στο Κουρδιστάν μπορεί να οδηγήσει.
"Θα φύγετε όλοι, αφήστε τα αφεντικά σας Ερντογάν και Νταβούτογλου να έρθουν», λέει μια γυναίκα γνωστή ως Sadiye, μιλώντας στην αστυνομία και τους στρατιώτες πίσω από μια μάσκα. Δηλώνει ότι αυτή ότι «καλεί την μπλόφα" του Ερντογάν και Νταβούτογλου και τους καλεί να έρθουν οι ίδιοι να την αντιμετωπίσουν . Ο γιος της Sadiye είναι σήμερα που αγωνίζετε στην αντίσταση της Cizre. "Μήπως θα μπορούσα να αφήσω το "αρνί" μου, ακριβώς έτσι ώστε το κράτος να μπορούσε να τον σκοτώσει;», λέει.
Μια άλλη γυναίκα, η Nuran Seçkin, έχει επίσης ένα γιο στην αντίσταση της Cizre. Όπως η Nuran βρίσκει την βαρύτερη διαθέσιμη πέτρα  για να ρίξει στα τεθωρακισμένα οχήματα, και απευθήνετε στο γιο της.
"Μαυρομάτικο  αγόρι μου, κρατήσου? άκουσε τους αλλαλαγμούς  της μητέρας σου και συνέχισε να  αντιστέκεσε. Μην φοβάστε, η μητέρα σου είναι πίσω σου », φωνάζει η Nuran.
Οι αλλαλαγμοί που σκίζουν τα αυτιά αυξάνονται  από τις ομάδες των γυναικών, που κινούνται ενάντια στην  αστυνομία και τους στρατιώτες. Μία ομάδα μητέρων στις πρώτες γραμμές του αγώνα εκσφενδονίζει τις πέτρες της καθώς τραγουδούν το επαναστατικό τραγούδι: "στην πλατεία σήμερα αγωνιζόμαστε πυροβολούν με το αριστερό χέρι, χορεύουν με το δικαίωμα "(Îro li Meydanê Şer e”). Εν τω μεταξύ, οι μητέρες αρχίζουν να στήνουν οδοφράγματα, μια τακτική που έμαθαν από τα δικά τους παιδιά, τη νεολαία στην αντίσταση.
"Ο Θεός δεν βλέπει αυτούς τους τύραννους; Ακόμη και ο Θεός κλείνει τα μάτια του σε αυτό; »φωνάζει η μητέρα Sakine ενώ ορθώνει ένα οδόφραγμα. Δεν είναι σε θέση να σταματήσει τον εαυτό της από απο το να ρίξει μία πέτρα στα τεθωρακισμένα οχήματα. "Βάζουν ακόμη και πέτρες στα χέρια μας! Έτσι, μπορείτε να δείτε τη σοβαρότητα της σκληρότητας. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε τόσο πολύ σκληρότητα, οι καρδιές σπάνε. "
Μία από τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή είναι η Hanım Yavuzer, της οποίας ο γιος Μεχμέτ Yavuzer είναι μεταξύ εκείνων που τραυματίστηκαν στην Cizre. Το τουρκικό κράτος έχει χρησιμοποιήσει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα να σταματήσει τα ασθενοφόρα από την διάσωση του  Μεχμέτ και άλλων που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα στην πόλη.
"Λιοντάρι μου, αντιστάσου! Η μητέρα σου θα φτάσει εκεί στην ώρα », λέει η Hanım,  .
Ένας άλλος από τους αντιστεκόμενους διαδηλωτές, ένας πατέρας που ονομάζεται Şeyhmus, καθορίζει στα χωράφια στο πρόσωπο του αποκλεισμένου δρόμο. Ο Şeyhmus λέει ότι τρία από τα παιδιά του είναι στην αντίσταση στην Cizre. Ένας από τους γιους του είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο, αφού η οικογένεια κατάφερε να τον σώσει από την αστυνομία, που προσπαθούσαν να τον εκτελέσει με συνοπτικές διαδικασίες.
"Πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτό; Γιατί αυτή η σκληρότητα; Δεν είναι αυτή η γη μας; "ρωτά ο Şeyhmus.
Παρατηρήσαμε ένα 11χρονο αγόρι μεταξύ της αντίστασης. Ο 11χρονος Μουράτ λέει ότι με την έναρξη της επιβολής των στρατιωτικών νόμων γνωστών ως 24ωρων απαγορεύσεων της κυκλοφορίας, η οικογένειά του τον έστειλε έξω από την πολιορκημένη πόλη Τσιζρέ.
"Αρκετά πια! Ό, τι και να συμβεί, θα μπώ στην  Cizre », λέει ο Μουράτ. "Δεν τους φοβάμαι . Μπορούν να με σκοτώσουν, αν θέλουν. "

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License