Οι καταληψεις ανηκουν στην κοινωνια.Οχι σε κρατος,εταιριες και εκκλησια

Περίληψη

                                                ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
                                                  ΟΧΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, η Εκκλησία, τόσο μέσω των στενών της σχέσεων με την εκάστοτε αρχή εξουσίας (είτε λέγεται Οθωμανική Αυτοκρατορία είτε ελληνική κυβέρνηση) όσο και εκμεταλλευόμενη την πίστη του «ποιμνίου» της, έχει δημιουργήσει μία αμύθητη περιουσία. Μια περιουσία που περιλαμβάνει χρήματα, κειμήλια αξίας και υπερπολυτελή αυτοκίνητα μέχρι εκτάσεις γης και ακίνητα. Όλος αυτός ο πλούτος, φυσικά και δε χρησιμοποιείται προς όφελος της κοινωνίας από την οποία προήλθε κιόλας, αλλά επενδύεται κατάλληλα από τις εταιρίες διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας με σκοπό τη περαιτέρω γιγάντωσή του. Έτσι, τα φιλάνθρωπα λόγια των ταπεινών ηγετών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας (Ιερώνυμου, Άνθιμου και τελειωμό δεν έχει) μένουν λόγια και οι πράξεις θυμίζουν περισσότερο κινήσεις διευθυντών εταιριών που επιδιώκουν την αύξηση του κέρδους της επιχείρησής τους με οποιοδήποτε κόστος.
Το ότι για την Εκκλησία πρώτα έρχεται το χρήμα και όχι ο άνθρωπος, φαίνεται και στην απόφασή της να προχωρήσει στην κατεδάφιση του παλιού Ορφανοτροφείου στην Άνω Τούμπα (το οποίο της ανήκει από το 2011), με σκοπό την εκμετάλλευσή του. Τα κίνητρα αυτής της απόφασης δεν είναι άλλα από την προστασία της προαναφερθείσας περιουσίας, καθώς από τις αρχές Δεκέμβρη το εγκαταλελειμμένο κτήριο τελεί υπό κατάληψη, συνιστώντας μια αυτοοργανωμένη δομή στέγασης μεταναστών. Πίσω από την υποτιθέμενη ανησυχία των παπάδων για την ασφάλεια των ενοίκων του κτηρίου, εμείς δεν μπορούμε παρά να δούμε αναίσχυντη υποκρισία και ξεφτιλισμένη δίψα για χρήμα. Και αυτό γιατί ο «Λόγος του Θεού» αρχίζει και τελειώνει εκεί που θίγονται τα οικονομικά συμφέροντα της Εκκλησίας Α.Ε.. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραμένει ένας λόγος μίσους και φόβου προς το διαφορετικό, μοιράζοντας παράλληλα ψίχουλα φιλανθρωπίας, τόσο σε σχέση με τις ανάγκες των ανθρώπων όσο και με την αμύθητη περιουσία της. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία λειτουργεί με αυτή την τακτική. Ίδιες διαθέσεις έχει επιδείξει και στο παρελθόν, υπονομεύοντας τη λειτουργία του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου «Σχολείο» (απειλές εκκένωσης, διακοπές ηλεκτροδότησης), με σκοπό την εκμίσθωση του κτηρίου σε ιδιώτη.
Ωστόσο, οι απειλές προς αυτοοργανωμένους χώρους δεν αποτελούν μονοπώλιο της Εκκλησίας. Χρόνια τώρα, το κράτος, υπερασπιζόμενο τα συμφέροντά του, ιδιωτών και εταιριών, δρα κατά του κινήματος είτε μέσω της άμεσης καταστολής είτε με έμμεσους τρόπους, χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα του μαντρόσκυλα. Αφενός, με τις απειλές εκκένωσης, όπως έγινε στην κατάληψη Mundo Nuevo από την πρώτη κιόλας στιγμή της κατάληψης του κτηρίου από μεριάς του Δήμου Θέρμης στον οποίο και ανήκει, καθώς και στην κατάληψη 111 με τη δικαιολογία ότι το ακίνητο αγοράσθηκε από ιδιώτη. Αφετέρου, όπου δε φτάνει ή δεν αρκεί το νομικό οπλοστάσιο του κράτους, φτάνει το χέρι του παρακράτους, με απόπειρες επιθέσης σε χώρους του κινήματος, όπως στην περίπτωση των καταλήψεων Libertatia και Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και σε χώρους και στέκια της Αθήνας.
Φυσικά, οι επιθετικές αυτές πρακτικές απέναντι σε χώρους ελευθερίας, ούτε μας εκπλήσσουν ούτε διαταράσσουν κάποιο υποτιθέμενο κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης και ανοχής, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαρκούς σύγκρουσης του κινήματος με τους παραπάνω θεσμούς. Για μας οι χώροι αυτοί συνιστούν δομικά στοιχεία της αμφισβήτησής μας προς το υπάρχον εξουσιαστικό σύστημα, που θέτει στο επίκεντρο το χρήμα, αποτελώντας πεδία στα οποία έννοιες όπως αλληλεγγύη, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα δε μένουν απλές θεωρητικολογίες, αλλά πραγματώνονται στο εδώ και τώρα. Βάσει όλων των παραπάνω, λοιπόν, η υπεράσπισή τους –με κάθε μέσο– είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΧΤΕΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΕΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

                                                                                                                  Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Σχολείο»

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License