Rojava 2015 – Μια ανασκόπηση

https://insurrectionnewsworldwide.wordpress.com/2016/01/15/rojava-2015-a-review/ Το άρθρο που ακολουθεί γράφτηκε από κάποιον που κατοικεί σήμερα στην Rojava για την ανασκόπηση του Crimethinc Ex-Worker του έτους 2015 ...

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
ένας φίλος μας είπε ότι συλλέγετε εντυπώσεις και σχόλια για το έτος 2015 απο την μεριά της χειραφέτησης, και της επαναστατικής προοπτικής, η οποία φαίνεται αρκετά καλή ιδέα για εμάς. Είναι πάντα καλό να ενισχύσουμε τη συλλογική μας συνείδηση ​​και ευαισθητοποίηση, να κατανοούμε την ενότητα όλων των επαναστατικών διαδικασιών, τη μεγάλη ιστορία που συμμετάσχουμε - του παγκόσμιου αγώνα για ένα νέο κόσμο, στον οποίο όλοι οι κόσμοι ταιριάζουν.


Σας γράφουμε από το Cizre Canton, Rojava, στη Συρία, ως κάποιοι φίλοι, οι οποίοι ήρθαν εδώ από την Κεντρική Ευρώπη. Θέλαμε να μάθουμε από το κουρδικό αγώνα και να συνδέσουμε τα διαφορετικά υπόβαθρα μας στον δικό τους μεγάλο θησαυρό εμπειριών , τη φιλοσοφία τους και τις μεθόδους της οργάνωσης τους.

Φέτος υπήρξαν μερικές μεγάλες πρόοδοι για το δημοκρατικό έργο της Rojava. Όπως ίσως γνωρίζετε, εδώ τρία πράγματα συμβαίνουν την ίδια στιγμή - μια κοινωνική και πνευματική επανάσταση, ένα πείραμα ριζοσπαστικής δημοκρατίας, στρατιωτική άμυνα και διπλωματική εμπλοκή με εξωτερικές δυνάμεις. Όπως ίσως γνωρίζετε, η επανάσταση βασίζεται στη δημιουργία ενός κομμουναλιστικού συστήματος, όπως περιγράφεται από τον Μάρεϊ Μπούκτσιν, και άρχισε ανοιχτά να οργανώνεται απο την στιγμή που ο Άσαντ απέσυρε τα στρατεύματά του καθώς τα χρειαζόταν στα δυτικά κατά του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Για την Rojava, ο εμφύλιος πόλεμος μετατράπηκε σε ένα άγριο πόλεμο όχι μόνο ενάντια στο καθεστώς, αλλά πριν από όλα απέναντι σε έναν εξωτερικό εχθρό, ο οποίος έχει χάσει κάθε ηθική έννοια και θέλει να εγκαθιδρύσει  ένα φασιστικό καθεστώς πολιτικού Ισλάμ - το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος.

Από πέρυσι το Kobane ήταν υπό στρατιωτική πολιορκία και η στρατιωτική κατάσταση σε γενικές γραμμές ήταν πραγματικά δύσκολη, φέτος η YPG / YPJ έχει καταφέρει να ελευθερώσει όχι μόνο το ίδιο το Kobane και όλα τα χωριά του καντονιού, αλλά δημιούργησε και ένα διάδρομο μεταξύ Cizre και Kobane. Επίσης το Shengal απελευθερώθηκε από την Ισλαμικό Χαλιφάτο, έτσι ώστε να αντικρίζουμε τώρα μια περιοχή χωρίς κρατική υπόσταση και υπό λαϊκή αυτοδιοίκηση που επεκτείνεται Δυτικά από τον ποταμό Ευφράτη στη βόρεια Συρία, μέχρι τα βουνά Shengal στο βόρειο Ιράκ στην Ανατολή - ένα ιστορικό βήμα για την ανανέωση της Μέσης Ανατολή.

Έτσι, αυτός ο χρόνος ξεκίνησε με πολύ καλές ειδήσεις. Μετά τη στρατιωτική νίκη επί του ΙΣΙΣ η ανοικοδόμηση της πόλης Kobane ξεκίνησε, και τώρα η ζωή ανθεί και πάλι στο καντόνι του Kobane , καθώς πολλοί πρόσφυγες επιστρέφουν στα χωριά τους και την πόλη. Μετά την απελευθέρωση των βουνών του  Shengal  στις αρχές της άνοιξης, η δημοκρατική αυτονομία ανακηρύχθηκε και των δυνάμεις αυτοάμυνας δημιουργήθηκαν και εδραιώθηκαν.
Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένα περίεργο διεθνές προσκήνιο στη Μέση Ανατολή, που έχει να κάνει με τη νέα τάξη αυτής της περιοχής, με όλους τους παγκόσμιους παράγοντες να εμπλέκονται - οι ΗΠΑ και τα άλλα μέλη -κράτη του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και οι σύμμαχοι της, το πολιτικό Ισλάμ των σιιτών, όπως το Ιράν και το παλαιό καθεστώς της Δαμασκού. Και, αν μη τι άλλο, οι δυνάμεις του πολιτικού σουνιτικού Ισλάμ, με την Τουρκία να αυτοαπομονώνεται καθώς υποστηρίζει μαχητικές ομάδες Τζιχαντιστών, καθώς και τα πιο "ρεαλιστικά" αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου που υποστηρίζουν όποιον αντιπροσωπεύει - εξυπηρετεί τους στόχους τους. Το παιχνίδι τους μπλέκει την Rojava και το μοντέλο αυτοδιοίκησης σε αυτό το παιχνίδι της ηγεμονίας. Συνολικά, ακόμη και σε αυτή την παράξενη κατάσταση χάους η φετινή χρονιά έφερε κάποια καλά πράγματα - πολλές εξωτερικές δυνάμεις σήμερα έχουν αποδεχθεί το Κουρδικό κίνημα και την Rojava ως συνομιλητές. Αραβικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης πολέμησαν στο πλευρό των YPG / YPJ εναντίον των συμμοριών των τζιχαντιστών , και αποδέχθηκαν τα επιτεύγματα της επανάστασης. Ενώ πριν, η κουρδική κοινωνία ήταν πραγματικά απομονωμένη εντός της Συρίας, τώρα υπάρχει μια διαδικασία αμοιβαίας κατανόησης και ανταλλαγής σε εξέλιξη. Έχουμε ακούσει φήμες από μικρές Δρούζικες πόλεις στο νότιο τμήμα της Συρίας, η οποίες ήρθαν σε επαφή με τα συμβούλια της rojava για να μάθουν τις μεθόδους για την κομμουναλιστική αυτο - οργάνωση. Έτσι, το σύστημα της δημοκρατικής αυτονομίας εξαπλώνεται, και με τον αποτελεσματικό τρόπο αυτοάμυνας η YPG / YPJ σταθεροποιήθηκε, η φετινή χρονιά έφερε ένα καλό κομμάτι ελπίδας για τη Μέση Ανατολή και το λαό, τώρα υπάρχει ένα παράδειγμα για μια εναλλακτική λύση στα εθνικά κράτη και την νεοφιλελεύθερη εισβολή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του τρέχοντος έτους αποδείχθηκε ότι ήταν το τεράστιο κύμα προσφύγων που άφηναν τηνRojava. Ακόμα κι αν υπάρχει μια επανάσταση σε εξέλιξη, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για τη ζωή. Η  Rojava, έστω και αν έγινε μεγαλύτερη και πολύ πιο ασφαλή στο έδαφός της, εξακολουθεί να βρίσκεται απομονωμένη εξαιτίας ενός αποκλεισμού από όλες τις πλευρές: Στο βορρά τα τουρκικά σύνορα είναι εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένα, στα ανατολικά από την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μπαρζανί , σύμμαχου της Τουρκίας και των δυτικών καπιταλιστικών κρατών, καθώς και στα νότια και στα δυτικά από το Ισλαμικό Κράτος. Όσον αφορά την υποδομή, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα η κατάσταση πήρε καλύτερα, και δεν υπάρχει έλλειψη σε τρόφιμα και βασικές ανάγκες. Αλλά το πρόβλημα είναι, ότι, όταν δεν συμμετείχες σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία οικοδόμησης της κοινωνίας εκ νέου έως σήμερα, μπορεί να είναι πιθανό ότι η ελπίδα για μια εύκολη ζωή και ευημερία στην Ευρώπη να είναι ισχυρότερη από ό, τι η πίστη σας για τα επιτεύγματα της η επανάσταση και τους φίλους που εργάζονται για την κοινωνική πρόοδο. Τον τελευταίο μήνα το κύμα της μετανάστευσης μειώθηκε και πάλι, και για πολλούς ανθρώπους έγινε σαφές, ότι η Ευρώπη δεν θα είναι η απάντηση για τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής. Η εικόνα της Ευρώπης ως ασφαλές μέρος της ευημερίας και της πολυφωνίας είναι μια μεγάλη απειλή για ένα πείραμα, όπως της Rojava, καθώς εκτροχιάζει την συνειδητότητα  σχετικά με την πραγματική ανάγκη της αμοιβαίας υποστήριξης και της κοινής εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι, και η οποία σίγουρα δεν είναι χαμένη - είναι μια επικίνδυνη ελπίδα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες της Rojava, της διάσωσης σε άλλο τόπο ή από εξωτερική δύναμη.

Για εμάς ως διεθνιστές και ακτιβιστές η φετινή χρονιά αποδείχθηκε ότι ήταν μια τεράστια πρόοδος στην προσωπική και συλλογική εμπειρία. Ουσιαστικά ήρθαμε εδώ για να μάθουμε σχετικά με το τι σημαίνει όταν μια κοινωνία ξυπνάει από την απο καιρό καταπίεση κάτω από ένα καθεστώς το οποίο προσπάθησε να την κρατήσει χωρίς συνείδηση και αβοήθητη. Επίσης, φέτος κατανοήσαμε τι σημαίνει πραγματικά να χορηγείτε πολιτικό άσυλο οχι απο ενα έθνος-κράτος, αλλά από μια κοινωνία που παίρνει ως δεδομένο να είναι υπεύθυνη και να βοηθάει τον καθένας που ζητά βοήθεια. Η κατανόηση είναι μια μακρά διαδικασία, και καθώς η ιστορία αυτής της επανάστασης είναι ακόμα άγραφη, είμαστε πρόθυμοι να μείνουν εδώ και τον επόμενο χρόνο να πολεμήσουμε και να εργαστούμε μαζί με τους φίλους που ξεκίνησαν όλα αυτά και μας έδωσαν σε εμάς και πολλούς άλλους ξανά μια νέα ελπίδα για μια παγκόσμια επανάσταση και ένα ελεύθερο Κουρδιστάν. Οι φίλοι εδώ ποτέ δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αυτών των προοπτικών.

Πιθανώς το ερχόμενο έτος δεν θα ηρεμίσει τη Μέση Ανατολή και την Rojava. Το σίγουρο είναι οτι το ΙΣΙΣ θα  πληγεί πολύ σκληρά, και αργά ή γρήγορα θα χάσει το έδαφός της. Στη συνέχεια, έρχονται οι συνομιλίες για μια νέα Συρία, και όπως αποδεικνύεται ήδη, η Rojava θα διαδραματίσει τον ρόλο της και θα είναι σε θέση να χρησιμεύσει ως ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αποκεντρωμένης δημοκρατίας, όπου οι άνθρωποι πραγματικά συμμετάσχουν. Επίσης, θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έρχονται στην Rojava πρόθυμοι να μάθουν και να παλέψουν μαζί. Όσο για το πώς γίνονται τα πράγματα εδώ, μπορούμε να είμαστε περίεργοι σχετικά με τις δυνατότητες των επαναστατικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο όταν γίνει σαφές τι μπορεί αυτή η επανάσταση να σημαίνει . Μέχρι τώρα, έχει ήδη καταργήσει τα σύνορα, και έχει δώσει μια νέα προοπτική για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

Ελπίζουμε ότι ήμασταν σε θέση να προσθέσουμε ένα άλλο κομμάτι που να διευρύνει τον ορίζοντα μας σχετικά με αυτά τα ενδιαφέροντα που έχουμε εμπλακεί. Ανυπομονούμε να ανταποκριθούμε στα γεγονότα και τις περιστάσεις που έρχονται, να ανταλλάξουμε τις μυστικές λέξεις συνωμοσίας ενάντια στον κόσμο τους, καθώς και να  καταπολεμήσουμε  μαζί για να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο.

Με την επαναστατικούς χαιρετισμούς,
διεθνιστής επιτροπή, Rojava, Συρία.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License