ΡΚΚ: «Εμείς δεν θα αφεθούμε να οδηγηθούμε στο σφαγείο."

απο το KurdishQuestion.com Ο Κούρδος ηγέτης Cemil Bayık συγκρίνει τον Ερντογάν με τον Ασάντ, επικρίνει τη στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, και ζητεί από την ΕΕ να ασκήσει πίεση για να σταματήσει τον πόλεμο.


Οι δρόμοι τρέχουν μεταξύ των πεδίων σε στενές καμπύλες. Στη συνέχεια, η θέα ανοίγει σε ένα χιονισμένο ορεινό όγκο. Σκούρα καφέ βράχια υψώνονται από πάνω μας. Σε ένα από αυτά κρέμεται μία τεράστια ζωγραφισμένη εικόνα του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν. Εδώ στα βουνά Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, κοντά στα ιρανικά σύνορα, μπαίνουμε στο έδαφος της αντάρτικης οργάνωσης ΡΚΚ.
Από το 1999 ο ιδεολογικός ηγέτης του ΡΚΚ βρίσκετε στις τουρκικές φυλακές. Το 2013 ο Οτσαλάν, από το κελί του, ζήτησε κατάπαυση του πυρός. Μια ειρηνευτική διαδικασία ακολούθησε, η οποία προσπάθησε να σταματήσει τον πόλεμο που μένετε εδώ και δεκαετίες μεταξύ του τουρκικού κράτους και της κουρδικής οργάνωσης του PKK. Τώρα η διαδικασία βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση καθώς η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να καταστρέψει το PKK με μια στρατιωτική επίθεση. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανδρών του PKK που έχουν αποσυρθεί στα βουνά Καντίλ.

"Περίπου δύο φορές την εβδομάδα έρχονται και ρίχνουν βόμβες. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ώρες », λέει ένας νεαρός μαχητής του ΡΚΚ, ανακατεύοντας μερικά κούτσουρα σε μια ανοιχτή κουζίνα. Ένα Καλάσνικοφ και ένα παλαιότερο αμερικανικό Μ-16 τυφέκιο ακουμπισμένο σε μια γωνιά του μικρού σπιτιού. Στους γκρι τοίχους κρέμονται αφίσες με φωτογραφίες των μαχητών του ΡΚΚ που έχουν μαρτυρήσει. Οι άνδρες πίνουν τσάι για να ζεσταθούν πριν επιστρέψουν στις θέσεις τους έξω . Αυτό το κτίριο είναι ο πρώτος σταθμός σε μια διαδρομή στο χώρο των Κούρδων  μαχητών. Υπάρχει-κάπου σε ένα μυστικό τόπο μια συνέντευξη με τον Cemil Bayık, επικεφαλής του PKK, που πρόκειται να λάβει χώρα.
Μετά από αναμονή ωρών, εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του διεθνή Τύπου του PKK. Κινητά τηλέφωνα, τα σακίδια μας, και οι φορητοί υπολογιστές πρέπει να ελεγχθούν. Στριμωγμένοι σε ένα όχημα παντός εδάφους, οδηγούμαστε στα βουνά. Οδηγούμε πάνω από τα κομμάτια των οποίων οι βαθιές αυλακώσεις γεμίζαν με το καφέ νερό απο  τις βροχές του χειμώνα. Μόλις σταματήσουμε, περιμένουμε άλλη μία ώρα σε άλλο καταφύγιο του ΡΚΚ. Θα περπατήσουμε με τα πόδια πάνω από δασώδεις λόφους και μέσα από μικρές κοιλάδες που βρίσκονται μεταξύ τους. Τέλος φτάνουμε στο σημείο όπου ο ηγέτης του ΡΚΚ Τζεμίλ Bayık μας περιμένει με τους σωματοφύλακές του.

* * *

Die Presse: Από το καλοκαίρι δέχεστε επίθεση από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Πώς καταφέρνετε να επιβιώνετε εδώ στα βουνά;
C.B: Θα αντισταθούμε σε αυτές τις επιθέσεις, διότι το κίνημά μας έχει μια ισχυρή θέληση. Η Τουρκία δεν μπορεί να το σπάσει. Η Τουρκία ποτέ δεν θα μας αναγκάσει να υποταχθούμε. Θέλουμε να ζήσουμε με ελευθερία και σύμφωνα με τις δικές μας αξίες, ή δεν θα ζήσουμε. Πρέπει να πληρώσουμε υψηλό τίμημα και θα υποστούμε ζημίες, αλλά το κίνημά μας θα γίνει ισχυρότερο. Η Τουρκία είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ και θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τα κράτη του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι τηρούν ορισμένες αξίες. Η Τουρκία, με την στρατιωτική δράση της εναντίον των Κούρδων, παραβιάζει όλες αυτές τις αξίες. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ παραμένει βουβή και δεν καταδικάζουν τις επιθέσεις των Τούρκων.

Τι ακριβώς θέλετε απο  κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Αυστρία και η Γερμανία να κάνουν;
Θα πρέπει να παρέμβουν και να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση της Άγκυρας έναντι περαιτέρω παραβιάσεων των ευρωπαϊκών αξιών. Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να δώσουν στην Τουρκία περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη. Η Αυστρία και η Γερμανία θα πρέπει να ασκήσει πίεση στο τουρκικό κράτος για μια ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος. Η Τουρκία έχει απομονώσει τον ηγέτης μας, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στη φυλακή από τον Απρίλιο του 2015. Από τότε δεν έχουμε λάβει καμία πληροφορία για εκείνον.

Πόσο μαζικές είναι οι επιθέσεις;
Η Τουρκία επιτίθεται στις πόλεις στο Βόρειο Κουρδιστάν [νοτιοανατολική Τουρκία] με άρματα μάχης, πυροβολικό και ελικόπτερα. Ο τουρκικός στρατός καταστρέφει σπίτια και σκοτώνουν όποιον δεν τηρεί την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάποτε καταδίκασε τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ότι το κάνει αυτό, οτι ασκεί την κρατική τρομοκρατία στον δικό του πληθυσμού. Αλλά τώρα ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους όπως Άσαντ.

Θέλετε πραγματικά να συγκρίνετε τον Ερντογάν με τον Ασάντ;
Ναί. Αυστρία και η Γερμανία πρέπει να στείλουν αντιπροσωπείες στις πολιόρκησαν πόλεις όπως το Silopi και η Cizre. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εκεί κατά των Κούρδων. Εάν η ΕΕ δεν παρεμβαίνει, αυτό σημαίνει ότι θεωρεί την καταστροφική κατάσταση στις κουρδικές πόλεις ώς κανονική. Η ΕΕ καταδίκασε τις πολιτικές του Άσαντ. Γιατί δεν κάνει το ίδιο για αυτές της Τουρκίας;
Αλλά η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός εταίρος για την ΕΕ, ιδιαίτερα τώρα, καθώς επίγει η παρεμπόδιση της περαιτέρω μετανάστευσης ακόμα περισσότερων προσφύγων από τη Συρία προς την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Ερντογάν πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία.
Δεν θέλουμε τα κράτη της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ να κόψουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία. Και περιμένουμε απο τις χώρες της ΕΕ να φροντίζουν τα δικά τους συμφέροντα με την Άγκυρα. Αλλά δεν μπορούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος των Κούρδων.

Πώς μπορεί το ΝΑΤΟ τερματίσει τη στρατιωτική συνεργασία του με την Τουρκία; Η Τουρκία είναι επίσης ένας σημαντικός σύμμαχος στον πόλεμο κατά της Ισλαμικού Χαλιφάτου. Τουρκικά μαχητικά απογειώνονται από τουρκικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και βομβαρδίζουν εδώ στο Καντίλ, και δεν είναι μόνο αυτό, τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ απογειώνονται από το Ιντσιρλίκ, όπως κάνουν τα Γερμανική Tornados, για τις αποστολές τους κατά του IΣΙΣ στη Συρία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλοι λένε ότι πολεμούν το ΙΣΙΣ. Έχουν επίσης κάνει δεκτή την Τουρκία σε αυτή τη συμμαχία και κάνουν χρήση του Ιντσιρλίκ. Αλλά υπάρχει μια αντίφαση εδώ: η Τουρκία είναι ένας σημαντικός υποστηρικτής του Ισλαμικού Χαλιφάτου, και εκείνοι που έχουν πολεμήσει το ΙΣΙΣ πιο αποτελεσματικά είναι οι Κούρδοι.

Ήταν έξυπνο που η νεολαία του PKK ξεκίνησε μια επανάσταση στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας; Τώρα όλοι οι άμαχοι κάτοικοι υποφέρουν εκεί κάτω απο  επαχθείς συνθήκες.
Οι ενέργειες του ΡΚΚ στις πόλεις δεν δικαιολογούν τον τουρκικό στρατό να σκοτώνει αμάχους. Ότι το ΡΚΚ υποστηρίζει τους αντάρτες στις πόλεις δεν δίνει το τουρκικό κράτος το δικαίωμα να διαπράξει τα εγκλήματα που διαπράττει. Αν κάναμε ένα λάθος, αυτό δεν δικαιώνει η Άγκυρα να κάνει ένα άλλο λάθος. Οι νέοι στις πόλεις δεν άρχισαν τον πόλεμο. Υπερασπίστηκαν τους ανθρώπους εκεί κατά τις σφαγές από το στρατό. Ο Οτσαλάν και το ΡΚΚ έχουν προσπαθήσει να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή υποστηρίξαμε τις δημοκρατικές ομάδες να συμμετάσχουν στις εκλογές για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο και να είναι σε θέση να επιλύσουν το κουρδικό ζήτημα εκεί.

Η εκλογή στράφηκε εναντίον του Ερντογάν.
Η εκλογή της 7ης Ιουνίου ήταν ένα σημείο καμπής. Στέρησε στον Ερντογάν, με τις αντιδημοκρατικές ιδέες του, από την προεδρική δημοκρατία που επεδίωκε. Και από την άλλη πλευρά το HDP και οι άλλες δημοκρατικές ομάδες εργάστηκαν για να οικοδομηθεί μια δημοκρατική πολιτεία. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ότι το ΑΚΡ του Ερντογάν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα αυτό και ουσιαστικά αποφασίσαν να απαντήσουν με ένα πραξικόπημα.

Αλλά οι συμπαθούντες το PKK  έχουν σκοτώσει δύο Τούρκους αστυνομικούς  ώς  εκδίκηση για την επίθεση στο Suruç. Και η Άγκυρα έχει κατηγορήσει το PKK και τους οπαδούς του για την δημιουργίας μιας παράλληλης διοίκησης στις κουρδικές περιοχές.
Όταν συνειδητοποιήσαμε οτι Ερντογάν  παρακώλυαν την δημοκρατία στην Άγκυρα, προσπαθήσαμε στο να οικοδομήσουμε δημοκρατικές δομές σε τοπικό επίπεδο. Δεν είναι για το διαχωρισμό από την Τουρκία, είναι ένας αγώνας ενάντια στις νεο-οθωμανική ιδέες του Erdoğan. Το τουρκικό κράτος χρησιμοποίησε τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση και την εκτέλεση των αστυνομικών ως δικαιολογία για να επιτεθεί στους Κούρδους. Ο στρατιωτικός σχεδιασμός για αυτό είχε αρχίσει από το Σεπτέμβριο του 2014.

Έχει η Ρωσία προσφέρει βοήθεια;
Ρωσία κατανοεί οτι οι Κούρδοι είναι μία από τις πιο σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή. Αν η Ρωσία είχε την βοήθεια των Κούρδων, θα μπορούσε να εφαρμόσει τις πολιτικές της στην Συρία πιο αποτελεσματικά και την ίδια στιγμή να ασκήσει πίεση στην Τουρκία. Χάος επικρατεί στη Μέση Ανατολή τώρα, και κάθε περιφερειακή ή διεθνή δύναμη προσπαθεί να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Υπάρχει για παράδειγμα ένα σιιτικό μέτωπο και ένα σουνιτικό μέτωπο. Η Ρωσία υποστηρίζει το σιιτικό μέτωπο, και οι ΗΠΑ είναι με τους σουνίτες. Οι Κούρδοι δεν ενδιαφέρονται να στηρίξουν κανένα μέτωπο απο τα δύο - έχουμε τη δική μας τρίτη διαδρομή. Αλλά θέλουμε να διατηρήσουμε τους δεσμούς με μεμονωμένα μέλη απο αυτά τα μέτωπα.

Αν η Ρωσία επρόκειτο να προσφέρουν στο ΡΚΚ όπλα, προκειμένου να αποδυναμωθεί ο Ερντογάν, θα τα δεχόσασταν;
Εμείς θα δεχθούμε κάθε σύντροφο που δέχεται τη δημοκρατική λύση στο κουρδικό ζήτημα.
Αν η κατάσταση στην ανατολική Τουρκία κλιμακωθεί περαιτέρω, θα στείλει το PKK τις δυνάμεις των ανταρτών του μέσα στις πόλεις;
Η Τουρκία έχει ήδη κλιμακώσει τον πόλεμο. Κανείς σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα. Ακόμα και όταν ένα ζώο οδηγείται στο σφαγείο, παλεύει για τη ζωή του μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι μονάδες των ανταρτών έχουν το δικαίωμα να πάνε στις πόλεις. Αν οι άνθρωποι σκοτώνονται μπροστά στα μάτια τους, δεν μπορούν απλώς να στέκονται και να παρακολουθούν.

Τι πρέπει να γίνει για να  επανεκκινήση η ειρηνευτική διαδικασία;
Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την πολιτική του πολέμου. Ο τουρκικός στρατός πρέπει να σταματήσει τα εγκλήματά του στις πόλεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, απαίτησε το ΡΚΚ να αποσυρθεί από τις περιοχές των Yazidi στην Sinjar, στο βόρειο Ιράκ. Αλλά το PKK θέλει να μείνει. Δεν υπάρχει κίνδυνος ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πάλη ανάμεσα στο PKK και τους Peshmerga του KRG εκεί;
Η Τουρκία θέλει να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων, αλλά δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχει έρθει ο χρόνος για ένα συνέδριο της εθνικής ενότητας, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κουρδικά κόμματα.

Αλλά ο Μπαρζανί έχει καταστήσει σαφές ότι Sinjar πρέπει να παραμείνει μέρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν.
Η Shengal [κουρδικό τοπόνυμο για το Sinjar] είναι η πατρίδα των Yazidis, που είναι οι πρόγονοι των Κούρδων. Το ζήτημα της Shengal εκ τούτου, είναι μια υπόθεση για όλους τους Κούρδους, δεν είναι θέμα μόνο των ΚΔΠ του Μπαρζανί ή του PKK. Όταν το IS επιτέθηκαν στους Yazidis στο Shengal, αυτοί αφέθηκαν ανυπεράσπιστοι. Ούτε οι Peshmerga του KRG ούτε ο ιρακινός στρατός ήρθε για την υπεράσπισή τους. Ήταν το ΡΚΚ που έστειλε τις δυνάμεις των ανταρτών της στην Shengal να διασώσουν αυτούς τους ανθρώπους. Χωρίς το ΡΚΚ, όλοι οι Yazidis θα είχαν χαθεί. Χωρίς το ΡΚΚ , οι Peshmerga δεν θα ήταν σε θέση αργότερα να βαδίσουν προς την  Shengal.

Πώς υποστηρίζετε τους Yazidis τώρα;
Η Shengal δεν είναι ακόμη πλήρως απελευθερωμένη. Εξακολουθούν να υπάρχουν χωριά που ελέγχονται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Και το IΣΙΣ εξακολουθεί να είναι σε κοντινή απόσταση, στο Ταλ Αφάρ και στη Μοσούλη. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Yazidis εκεί για να χτίσουν τη δική τους διοίκηση και τις δικές τους αμυντικές δυνάμεις. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό , οι δυνάμεις των ανταρτών μας θα παραμείνουν στη θέση τους.

Με τι θα πρέπει το πολιτικό μέλλον της περιοχής να μοιάζει;
Επισήμως η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για το Shengal. Εκ των πραγμάτων, όμως, η περιοχή διοικείται από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Η κατάσταση του Shengal εκ τούτου, είναι ασαφής. Κατά τη γνώμη μας, θα ήταν καλό αν το Shengal παρέμεινε τμήμα του Κουρδιστάν. Αλλά αυτό θα σημαίνει ότι υιοθετεί ένα είδος αυτο-διοίκησης. Οι άνθρωποι εκεί πρέπει να αποφασίσουν για το μελλοντικό καθεστώς του Shengal. Κανένα κουρδικό κόμμα δεν μπορεί να υπαγορεύσει ένα πρότυπο στους Yazidis.


***

Cemil Bayık. Υπο  το ψευδώνυμο Cuma, συν-ηγήτε, με τον  Βese Hoza, το KCK, την κύρια οργάνωση του PKK και των αδελφών κόμματων του στη Συρία και το Ιράν. Οι αντάρτικες στρατιωτικές δυνάμεις του ΡΚΚ είναι εξαρτώμενες από το KCK.  Ο Bayık είναι ο επικεφαλής του εκτός νόμου κινήματος και είναι το νούμερο δύο μετά τον φυλακισμένο ιδεολογικό ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

από @Κωνσταντάς 19/01/2016 7:54 μμ.


Από κακή κρίση, μάλλον, από τη μετάφραση παραλήφθηκε η μια από τις δύο παραγράφους σημειώσεων, που υπήρχαν στο τέλος της αγγλικής μετάφρασης.

Έτσι, όμως, δίνεται η εντύπωση πως οι ερωτήσεις του άρθρου προέρχονται από το «KurdishQuestion», που φαίνεται ότι πρόσκειται στο Κουρδικό κίνημα.

Η παράγραφος αυτή, σε μετάφραση, είναι:

«
Αυτό το άρθρο δημσιεύτηκε στα γερμανικά στο Die Presse, στις 16 Ιανουαρίου 2016,  http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/4905393/PKKChef_Wir-lassen-uns-nicht-zur-Schlachtbank-fuhren

μετάφραση [στα αγγλικά]: Janet Biehl
»

.
Η αγγλική μετάφραση βρίσκεται εδώ:

http://kurdishquestion.com/index.php/interviews/pkk-leader-we-won-t-be-led-to-the-slaughterhouse.html

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License