Η EXPO ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Η EXPO ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Η EXPO ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Η γιορτή τελείωσε, μετά από έξι μήνες το μεγάλο γεγονός έφτασε στο τέλος του –αλλά οι εορτασμοί, μέσα σε χειροκροτήματα, αγκαλιές και συγχαρητήρια– απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Στη μνήμη όπλων θα μείνουν χαραγμένες οι εικόνες των νεαρών εθελοντών –οι οποίοι επί μήνες έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης– ενώ διασκεδάζουν ανάμεσα στα άδεια περίπτερα ύστερα από μήνες σκληρής εθελοντικής εργασίας. Σαμπάνια και μουσική, το σωστό μίγμα για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα και το μέλλον που τους περιμένει, μία οφειλόμενη αναγνώριση σε όσους βοήθησαν τα αφεντικά της Expo να βάλουν στην άκρη ένα κάρο λεφτά.

Πόσο θα μας λείψουν τα άρθρα των εφημερίδων που στήριζαν την Expo, οι μεγάλες ουρές, τα κουτσομπολιά για το περίπτερο της Ιαπωνίας και εκείνη η φράση που άκουγες στα μπαρ, στα πάρκα, στο μετρό, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά: «Δεν κατάφερα να δω τίποτα, αλλά τα φώτα ήταν καταπληκτικά και υπήρχε ένα σωρό κόσμος, σίγουρα άξιζε τον κόπο».

Και τώρα φτάνει ο λογαριασμός σε όσους εκείνη την Πρωτομαγιά αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν το ρεύμα και να εξεγερθούν, χαλώντας τη γιορτή στην Expo. Τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας και αυτό που θα έπρεπε να είναι η ύψιστη έκφραση του μοντέλου του Ρέντσι επισκιάζεται από την οργή και από τις συγκρούσεις που συντάραξαν εκείνη την ημέρα το Μιλάνο.

Στο Μιλάνο και την Ελλάδα συνελήφθησαν δέκα άτομα με τις βαριές κατηγορίες των «διακεκριμένων φθορών και της λεηλασίας», αντίστασης κατά της αρχής και απόκρυψη των χαρακτηριστικών τους. Η ανάκριση συνεχίζεται και για άλλα πέντε άτομα.

Άλλοι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους προσπαθώντας να περάσουν ως κοινωνιολόγοι της εξέγερσης· άλλοι τη μέρα μετά την πορεία παρέλασαν εφοδιασμένοι με σφουγγάρια εκδηλώνοντας τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι οι τοίχοι των πολυτελών κτηρίων μολύνθηκαν από συνθήματα και προς υπεράσπιση της ιδιοκτησίας: για τη σπασμένη τζαμαρία κάποιας τράπεζας ή το κάψιμο ενός πολυτελούς αυτοκινήτου. Εμείς, αντίθετα, θυμόμαστε τη μηντιακή βία που εξανάγκασε χιλιάδες νέους να εργαστούν δωρεάν στην Expo, με την ελπίδα ότι θα μείνουν ευχαριστημένοι με μία εμπειρία που θα βάλουν στο βιογραφικό τους. Θυμόμαστε τους στημένους διαγωνισμούς, την καταστροφή της γης, τη φάρσα της τροφής για τη ζωή, τις συλλήψεις που επέφεραν την αλλαγή της ηγεσίας της Expo, τα περιττά έργα όπως η BreBeMi και η Tem. Για όλα αυτά τα μήντια και οι καθωσπρέπει δεν μίλησαν και ούτε πρόκειται να μιλήσουν ποτέ. Έτσι όπως δεν μιλάνε για την επίθεση στην εκπαίδευση, τη χρήση του μέτρου της επιστράτευσης εις βάρος τεσσάρων απεργιών, τις εξώσεις εις βάρος των φτωχών στις λαϊκές γειτονιές, το κενό, η καταστροφή κάθε πραγματικού ανήκειν και δεσμού που αφήνει τα άτομα μόνα στον κόσμο, τα ρίχνει σε έναν συνεχή ανταγωνισμό μεταξύ ανθρωπίνων όντων που το ένα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από το άλλο. Επειδή πρέπει να το πούμε: η εξέγερση της Πρωτομαγιάς είναι και υπαρξιακή, σημάδι των καιρών που ζούμε.

Η επιχείρηση αυτή θέλει να πλήξει όσους καθημερινά, μέσα σε χιλιάδες δυσκολίες, προσπαθεί με δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει τη δυνατότητα να ζήσουμε διαφορετικά, να διασώσουμε εκείνη την αξιοπρέπεια που καταπατείται στο όνομα του κέρδους. Το καθήκον μας έγκειται τώρα στο να μην εγκαταλείψουμε τους συντρόφους που έπληξε η καταστολή, να μην οπισθοχωρήσουμε ούτε βήμα στους αγώνες που διεξάγουμε και να τους δώσουμε νέα ώθηση ξεκινώντας από εδώ, επειδή η Expo δεν τελείωσε. Το μεγάλο γεγονός συνεχίζει να υφίσταται ως μοντέλο διακυβέρνησης και νομιμοποίησης των βρωμιών εκείνου του κομματιού της κοινωνίας που βρίσκεται στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας και μοιράζει στο εσωτερικό της καθήκοντα και ευκαιρίες εις βάρος των φτωχών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αστυνομικός διευθυντής Τρόνκα (ο σερίφης της Expo) πήρε μετάθεση στη Ρώμη με την ιδιότητα του Ειδικού Επίτροπου για να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του Ιωβηλαίου, ένα «μοντέλο Expo» προς εξαγωγή, για μια ακόμα ευκαιρία για να βελτιωθεί ο μηχανισμός που αποσκοπεί στην επιτήρηση και στο να γεμίζει διαρκώς τις τσέπες των κερδοσκόπων και των εργολάβων.

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους αγώνες, η Expo ήταν εκείνη που κατέστρεψε και λεηλάτησε το Μιλάνο!

Όλοι/ες Ελεύθεροι/ες

Μιλάνο, 12 Νοεμβρίου 2015

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License