Το βράδυ του Σαββάτου 19/12/15 ο δήμος Γλυφάδας και ο τοπικός εμπορικός σύλλογος διοργάνωναν την «κόκκινη νύχτα», κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής θα παρέμεναν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Επρόκειτο για ένα ακόμα κρούσμα εργοδοτικής ασυδοσίας, στο οποίο για μια ακόμα φορά επιχειρήσαμε να εναντιωθούμε έμπρακτα. Ως Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια και από κοινού με τοπικές συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής προχωρήσαμε σε μια πολύωρη και δυναμική κινητοποίηση.

Αρχικά, από τις 6μμ πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση στην πλ. Κατράκη, ενώ λίγο μετά τις 7μμ πορεία που πέρασε έξω από τα εμπορικά καταστήματα και των δύο ρευμάτων της οδού Μεταξά και της πλ. Εσπεριδων. Επιστρέφοντας μετά από μιάμιση ώρα περίπου στο σημείο εκκίνησης, προχωρήσαμε σε συγκεντρώσεις-αποκλεισμούς έξω από μεγάλα καταστήματα, αρχικά στον Κωτσόβολο, και στη συνέχεια σε Hondos Center & public, τα οποία και αναγκάστηκαν να κλείσουν και να επιτρέψουν στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους να σχολάσουν νωρίτερα. Η όλη κινητοποίηση ολοκληρώθηκε έξω από τον Κωτσόβολο ο οποίος, μετά από την εκ νέου παρουσία μας, αναγκάστηκε να κλείσει οριστικά για το βράδυ αυτό.

Κατά τη διάρκεια της όλης κινητοποίησης φωνάζονταν συνθήματα, πετάγονταν τρικάκια και μοιράζονταν κείμενα, ανάμεσα στα οποία κι αυτό της συλλογικότητας «Εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου» (βλ. παρακάτω), το οποίο είχε μοιράστει και κατά τις προηγούμενες ημέρες στα μαγαζιά της Γλυφάδας.

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

 

Το κάλεσμα του Συντονιστικού δράσης στην κινητοποίηση:

 

κάποιες εικόνες από τους αποκλεισμούς των καταστημάτων:

 

 

 

 

 

 

 

από τη διαδήλωση:

 

 

 

 

 

 

 

 

από την αρχική συγκέντρωση:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κεντρικό κάλεσμα από τις τοπικές συλλογικότητες:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ “ΚΟΚΚΙΝΗ ΝΥΧΤΑ”

Το Σάββατο 19/12 ο εμπορικός σύλλογος Γλυφάδας σε συνεργασία με το δήμο Γλυφάδας θα διοργανώσουν τη “Κόκκινη νύχτα”. Τη μέρα αυτή τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τα μεσάνυχτα ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν και διάφορες εκδηλώσεις εορταστικού τύπου. Παρόμοιες νύχτες έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα σε Νέα Σμύρνη, Μαρούσι, Περιστέρι κ.α. ενώ εντάσσονται και στη γενικότερη λογική απελευθέρωσης των ωραρίων (και κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας) με ένα χαρούμενο εορταστικό περιτύλιγμα.

Για εμάς δεν είναι καθόλου διασκεδαστικές τέτοιες φιέστες. Σε μία ήδη εξαντλητική περίοδο από άποψη ωραρίων τα αφεντικά βρίσκουν αφορμή να αυξήσουν τα κέρδη τους πάνω στις δικές μας πλάτες. 

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΔΕ ΣΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΙΣ
ΣΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝΕ ΟΙ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12, 18:00, ΠΛ. ΚΑΤΡΑΚΗ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ)

εργαζόμενες/οι, άνεργες/οι από τα νότια

 

***

η ανακοίνωση της συλλογικότητας «Εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου»:

Η φαντασία των εργοδοτών (μαζί με την καφρίλα τους..) δεν έχουν όρια. Μετά τις περίφημες «Λευκές Νύχτες», τώρα βάλθηκαν να βάψουν τις νύχτες μας…κόκκινες! Η έμπνευση ανήκει στον Εμπορικό Σύλλογο Γλυφάδας και στην τοπική δημοτική αρχή οι οποίοι το Σάββατο 19/12 οργανώνουν άλλη μια άθλια εμπορική φιέστα από τις 17.00 ως τα μεσάνυχτα! Για όσους αναρωτιούνται ακόμα για την επιλογή του χρώματος, τους πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τους οργανωτές, «εμπνέεται από τα γιορτινά χρώματα των Χριστουγέννων»!

Όσο κι αν θέλουμε να αστειευτούμε με το χιούμορ των εργοδοτών του εμπορίου, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι, πράγματι, η «Κόκκινη Νύχτα» είναι…βαμμένη με αίμα! Είναι το αίμα που θα φτύσουμε χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου ώστε να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στο ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς έκτακτης ανάγκης του φετινού Δεκέμβρη με τις 24 ΣΥ-ΝΕ-ΧΟ-ΜΕ-ΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, από 7 ως 31 Δεκεμβρίου: χωρίς αργία, με πετσοκομμένα ρεπό και εντατικοποιημένη εργασία. Οι κόκκινες, λευκές ή οποιουδήποτε χρώματος νυχτερινές φιέστες των εργοδοτών πάνε χέρι-χέρι με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την επιβολή ωραρίων-λάστιχο. Ουσιαστικά, στρώνουν το έδαφος για τη γενίκευση του εργασιακού μεσαίωνα σε όλους τους εργασιακούς κλάδους…

Ας τελειώνουμε γρήγορα με τα παραμυθάκια. Για εμάς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου, όλα αυτά τα εμπορικά events των εργοδοτών δεν έχουν καθόλου πλάκα, δεν περιέχουν κανένα ενδιαφέρον και κανένα όφελος. Αντίθετα, αποτελούν την συνέχεια στο αδιάκοπο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας μας: λουκέτα και απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις… Και η δημιουργία εορταστικού κλίματος πάνω στις συνθήκες σ’ αυτές, αποκαλύπτουν το πραγματικό ποιόν όλων αυτών που τις οργανώνουν/προπαγανδίζουν/στηρίζουν, που συνειδητά ή ασυνείδητα συμβάλλουν στη γενίκευση και το βάθεμά τους.

Αν πριν 2 χρόνια οι «Λευκές Νύχτες» παρουσιάστηκαν ως «εξαιρέσεις» για τον κόσμο του εμπορίου, έχουμε την πείρα ως εργαζόμενοι να αντιληφθούμε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»! Το ίδιο συνέβη και πριν χρόνια με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την μεθοδευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας μέσα από την εφαρμογή των «7 εργάσιμων Κυριακών», το ίδιο κάνουν και με τις «Λευκές Νύχτες» παραχωρώντας σε κάθε Περιφέρεια και Δημοτική Αρχή το δικαίωμα να οργανώνουν κατά το δοκούν τέτοιες φιέστες. Είμαστε διατεθειμένοι να συνηθίσουμε σε όλα αυτά και να παραχωρήσουμε Κυριακές, αργίες και νύχτες στις ορέξεις των εργοδοτών μας;

Να μην μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!
– Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ν’ αντισταθούν στην εφαρμογή των «Κόκκινων Νυχτών», σε κάθε εργοδοτικό τσαμπουκά που επιβάλλει με το έτσι-θέλω τις ορέξεις του. Να καταγγείλουν αυτές τις μεθοδεύσεις ανοιχτά στους κατοίκους της Γλυφάδας (και όχι μόνο) ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους. Μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, ορατές ή αόρατες επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς να μετατρέψουμε τον φόβο και την αγανάκτηση σε συλλογική διεκδίκηση.
– Καλούμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να πάρουν ενεργητικές πρωτοβουλίες για την ακύρωση και το μπλοκάρισμα τέτοιων μεθοδεύσεων.
– Καλούμε σωματεία, συνελεύσεις, συλλογικότητες που δρουν στη Γλυφάδα αλλά και κάθε γειτονιά να αντισταθούν στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα. Να ενισχύσουν με τις πρωτοβουλίες τους την ταξική αλληλεγγύη μέσα στους κόλπους των εργαζομένων και των ανέργων.
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12, 18.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΓΛΥΦΑΔΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ‘ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ»

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

orthostasia.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

από bookworker 21/12/2015 7:35 μμ.


>> Παλιά σχετική αφίσα του ΣΥΒΧΑ, αντίτυπα της οποίας κολλήσαμε έξω από διάφορα καταστήματα της Γλυφάδας.

Σημειώνουμε ότι η «Κόκκινη νύχτα» διοργανώθηκε παράνομα καθώς δεν είχε ληφθεί η αναγκαία άδεια από την Αντιπεριφέρεια. Επίσης, ο Σύλλογός Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Wind, είχαν ζητήσει εγγράφως από τους αρμόδιους φορείς (ΣΕΠΕ, Περιφέρεια,…) να διενεργηθούν έλεγχοι για τη νομιμότητα της παράτασης του ωραρίου και για την τήρηση τςη εργατικής νομοθεσίας.

[ενημέρωση από εδω]

 

από νότιος 21/12/2015 8:18 μμ.


από Αναρχική συλλογικότητα parekura https://athens.indymedia.org/post/1553104/

και ΣΑΚΑΝΑ https://athens.indymedia.org/post/1553172/

από νότιος 21/12/2015 8:21 μμ.


Από εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του εμπορίου https://athens.indymedia.org/post/1553111/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License