Καραγιλάν: Ο αγώνας του Κουρδικού λαού έχει εισέλθει σε μια νέα φάση

Ο Μουράτ Καραγιλάν μέλος του συμβουλίου της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) τόνισε ότι το τουρκικό κράτος θέλει να καταβάλει τη βούληση του κουρδικού λαού, και δεσμεύθηκε να συνεχίσει την αντίσταση σε απάντηση στις επιθέσεις. Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 09:30 π.μ.


Ο Μουράτ Καραγιλάν μέλος του συμβουλίου της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν)  προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση τρόμου και λαϊκής αντίστασης στο Βόρειο Κουρδιστάν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Radio Denge Κουρδιστάν, ο Καραγιλάν δήλωσε ότι η διαδικασία έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, απο τις 14 Δεκεμβρίου, και μια κατάσταση εμφυλίου πολέμου λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή.
Ο Karayilan τόνισε ότι το τουρκικό κράτος θέλει να καταβάλει τη βούληση του κουρδικού λαού, και δεσμεύθηκε να συνεχίσει την αντίσταση σε απάντηση στις επιθέσεις.
Παρακάτω είναι μια συλλογή από τα σημαντικότερα σημεία από τη συνέντευξή του Karayilan που μεταφράστηκε από την αγγλικής υπηρεσίας του ANF.

Ποιος είναι ο στόχος του τουρκικού κράτους στην εκδήλωση αυτής της μαζικής επίθεση κατά της αυτοδιοίκησης;

Ο αγώνας του λαού μας έχει εισέλθει σε μια ιστορική και σημαντική φάση. Υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, στην οποία ο Κουρδικός λαός και ο αγώνας για την ελευθερία του έχει έρθει στο προσκήνιο. Είναι γνωστό σε όλους ότι η περιοχή θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί μετά το τέλος αυτού του πολέμου.
Η επιτυχία του κουρδικού λαού κυρίως στο Kobanê και το Shengal τον έχει αναδείξει σε ένα κύριο παράγοντα στη Μέση Ανατολή. Η περιοχή δεν μπορεί να επανασχεδιαστεί χωρίς τον κουρδικό λαό. Σε αυτό το πλαίσιο, μια νέα φάση έχει αρχίσει. Η Συνθήκη της Λωζάνης, που βασίζεται σε μια άρνηση των Κούρδων είναι τώρα χωρίς ισχύ Αυτή η πραγματικότητα προκαλεί φόβο στις κυρίαρχες εξουσίες που κατέχουν το Κουρδιστάν υπό τον έλεγχό τους. Όπως ο Davutoğlu ο ίδιος έχει δηλώσει, αυτή η απόφαση ενός ολοκληρωτικού πολέμου λήφθηκε μετά τη νίκη στο Kobanê, απο το MGK (Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας) στα τέλη Οκτωβρίου.
Θέλουν να σπάσουν την βούληση του ηγέτη Apo (Οτσαλάν) μέσω αυτού του πολέμου. Ο πόλεμος είχε ήδη ξεκίνησε στο Ιμραλί στις 5 Απριλίου. Ξεκίνησε ενάντια στον ηγέτη  Apo. Αυτός ο πόλεμος έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση με τις επιθέσεις με στόχο τον λαό μας σήμερα. Το τουρκικό κράτος θέλει να αφήσει τον κουρδικό λαό, χωρίς θέληση,  καταστέλοντάς τον  και  επιβάλλοντας μία κατάσταση δουλείας. Θέλουν ο κουρδικός λαός να παραδοθεί και να μην απαιτήσει την αυτοκυβέρνηση. Το AKP έχει ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο και για αυτό το σκοπό βαθαίνει όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Ο πόλεμος αυτός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση μετά τις 14 Δεκεμβρίου.
Τι είναι αυτή η νέα φάση;

Η σύγκρουση εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο. Μερικοί το παρομοιάζουν με τη δεκαετία του 90, αλλά η τρέχουσα διαδικασία είναι περισσότερο σαν τις περιόδους 1925, 1930 και 1938, όταν ο λαός μας στην Dersim είχε συνθλιβεί από το τουρκικό κράτος για την υπεράσπιση του στο δικαίωμα της αυτοδιοίκησης. Η μέθοδος και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ίδια. Αυτή είναι ένας σχεδιασμός κατοχής, σφαγής, καταβολής της θέλησης και επιβολής της δουλείας. Αυτό είναι ένας εμφύλιος πόλεμος που εκδηλώνεται από την Τουρκία εναντίον του κουρδικού λαού που ζει εντός των συνόρων της. Ο Πρόεδρος δεσμεύεται ανοιχτά να μας συντρίψουν στα χαρακώματα και να απαντήσουν σε κάθε εξέγερση με καταστολή. Προφανώς, θέλουν να καταβάλουν τη θέληση του λαού μας, ο οποίος έχει φτάσει σε ένα στάδιο εθνικού και οργανωτικού αγώνα, υπό την ηγεσία του Προέδρου Αρο.
ΔΗ δήλωση της αυτοδιοίκησης από τον λαό σε πολλές περιοχές είναι μια προοδευτική κατάσταση, απο το σημείο βλέψης του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος. Το τουρκικό κράτος και το AKP θέλει να απομακρύνει τον κουρδικό λαό μακριά από αυτό το στάδιο. Θέλουν να κάνουν τον Κουρδικό λαό σκλάβο και να τον αποκλείσουν απο την κατάκτηση των θέσεων που είχαν αποκτήσει με κόστος τη ζωή των παιδιών τους. Η σφαγή που πραγματοποιήθηκε στο Dersim και  Zilan  τώρα διαπράττετε από το AKP σε μια νέα μεταμοντέρνα εκδοχή. Σε μια προσπάθεια να κρυφτούν τα γεγονότα απο τον κόσμο, κινητοποιήθηκαν φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που αντανακλούν τα πάντα αντίστροφα, πράγμα που δυσχεραίνει την αντίληψη της αλήθειας, ακόμη και από εκείνους που αυτοαποκαλούνται διανοούμενοι. Υπάρχουν επίσης ορισμένοι συνεργάτες μεταξύ των Κούρδων, και όλα αυτά αποδίδουν όλα τα δρώμενα στα χαρακώματα.

Οι τάφροι είναι μια αυτο-άμυνα. Ο Κουρδικός λαός έχει αναγκαστεί να σκάψει χαρακώματα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Το επίμαχο σημείο είναι, ωστόσο, όχι τα χαρακώματα, αλλά η πρόθεση να καταστεί η Κουρδική κοινωνία χωρίς βούληση. Ενώ γίνεται αυτό, δεν θέλουν ο κόσμος να ξέρει και να μαθαίνει γι 'αυτό. Παρά την εποχή του Διαδικτύου, αντιστρέφουν τις αλήθειες, σε μια προσπάθεια να αντανακλούν τα δρώμενα με άλλο τρόπο, να δικαιολογήσουν τις πράξεις αυτές με τη δικαιολογία των χαρακωμάτων και του PKK. Αυτό δεν είναι αληθινό. Ο Κουρδικός λαός έχει θέληση και θέλει να ζήσει απολαμβάνοντας τα δικαιώματα του, όπως όλοι οι άλλοι, χωρίς να στερείται την τιμή και την θέση του. Το κράτος θέλει να καταστήσει τους Κούρδους σκλάβους κομμάτι προς κομμάτι, όπως στις Cizre, Silopi, Sur, Kerboran, Nusaybin τώρα, και στις Gever, Bismil, Derik πριν από αυτές. Ένας μεγάλης κλίμακας πόλεμος διεξάγεται εναντίον του κουρδικού λαού.

Από την άλλη πλευρά, γίνεται μία προσπάθεια ώστε να παρουσιαστεί η πραγματικότητα λανθασμένα. Οι κρατικές δυνάμεις καταστρέφουν ένα τζαμί, και αργότερα θα  πούν ότι το έκανε το ΡΚΚ. Το κράτος βάζει το φταίξιμο των δικών του πράξεων στην άλλη μεριά . Η διαστρέβλωση της αλήθειας είναι μια προσπάθεια να μην προβληθεί ο εμφύλιος πόλεμος και να μην επιτραπεί ο κόσμος να δει το τι συμβαίνει. Το κράτος θέλει η τουρκική κοινωνία και ο κουρδικός λαός να μήν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Θέλει να αποδυναμώσει τον κουρδικό λαό και να τον φέρει σε ένα σημείο που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως ακριβώς συνέβη στην δεκαετία του 1920.

Με την επιθυμία να αντιμετωπίσει την Rojava, το τουρκικό κράτος θέλει να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα με τη δημιουργία ενός πολέμου και διαρκών συγκρούσεων στις κουρδικές πολιτικές. Κάνουν μια τεράστια προσπάθεια για να εμποδίσουν τον κουρδικό λαό να λάβει μέρος στην αναδιάρθρωση της Μέσης Ανατολής. Αυτή είναι η κύρια στρατηγική της κυβέρνησης του ΑΚΡ.

Οι νέοι, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και ο καθένας αντιστέκεται στις επιθέσεις στους τομείς της αυτοδιοίκησης. Τι οι τάφροι και τα οδοφράγματα, ως ένας νέος τρόπος στην κουρδική λαϊκή αντίσταση, σημαίνουν;Πριν από οτιδήποτε άλλο, χαιρετίζω όλους τους ανθρώπους μας που αντιστέκονται στις επιθέσεις. Η φωνή της νεολαίας στην κουρδική Kobanê, που αντήχησε σε όλο τον κόσμο στο πρόσωπο των Arin Mirkan και Gelhats, σήμερα αντηχούν στις Cizre, Silopi, Nusaybin, Kerboran και Sur όπου οι άνθρωποι αντιστέκονται με το ίδιο πνεύμα. Αυτό σημαίνει ένα νέο επίπεδο στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα. Αυτό είναι ένα πολύ ιερό παράδειγμα.

Η απάντησή μας σε εκείνους που επανειλημμένα έχουν διαμαρτυρηθεί για τα χαρακώματα είναι. "Αυτές οι τάφροι είναι για αυτοάμυνα και την άμυνα της θέλησης". Οι εν λόγω κριτική στα χαρακώματα θα πρέπει στη συνέχεια να παράγει μια λύση ενάντια σε αυτές τις φασιστικές επιθέσεις. Θα είναι σε θέση να σταματήσουν οι συμμορίες του ΑΚΡ; Όχι Με άλλα λόγια, αυτές οι κριτικές απλά καλούν σε παράδοση.

Όλοι όσοι αποκαλούν τους εαυτούς τους ότι είναι Κούρδοι, πολίτες του Κουρδιστάν, πατριώτες και δημοκράτες πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την αντίσταση. Θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με αυτή τη μάχη της ανθρωπότητας εναντίον της θηριωδίας και του φασισμού. Αυτή είναι μια μάχη για την ύπαρξη και τη βούληση, έχοντας αυτό ως εθνικό στόχο.

Ένας άλλος στόχος αυτού του αγώνα είναι η δημοκρατία. Η αντίσταση κουρδικού λαού ενάντια στο φασισμό του ΑΚΡ είναι, επίσης, για τη δημοκρατία στην Τουρκία και την επίτευξη της βούλησης της τουρκικής κοινωνίας. Από αυτή την άποψη, αυτή η αντίσταση είναι ένας αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία της Τουρκίας, και είναι ο λόγος για όλες τις αριστερές, σοσιαλιστικές, δημοκρατικές και φιλειρηνικές κινήσεις που πρέπει να τον αγκαλιάσουν και να επιδείξουν αλληλεγγύη. Αυτή είναι η αντίσταση όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. Είναι η αντίσταση των ιδιαιτεροτήτων, της δημοκρατίας και της ελευθερίας ενάντια στο δόγμα «μία γλώσσα, ένα έθνος, ένα κράτος, μία σημαία, μία θρησκεία». Οι λαοί της Τουρκίας, όλοι εκείνοι που καταπιέζονται από το σύστημα, όλοι οι εργάτες και θρησκευτικές ομάδες θα πρέπει να κατέχουν την αντίσταση του κουρδικού λαού στην Cizre, Silopi, Nusaybin, Kerboran, Sur και σε όλη Κουρδιστάν.

Οι επιθέσεις αυτές προκύπτουν από την αδυναμία του κράτους. Έχουν ξεκινήσει αυτές τις επιθέσεις απο  το φόβο ότι η θέληση και η θέση όλου του κουρδικού λαού ολοένα γίνεται και ισχυρότερη. Δεν θα κατέβαζαν τανκς στους δρόμους αν δεν ήταν αδύναμοι και φοβισμένοι. Ξέρουν οτι αυτό είναι το τελικό σημείο. Ωστόσο, η θέληση του λαού μας είναι ισχυρότερη από τιο τανκς. Αυτη είναι μία λαϊκή αντίσταση που είναι ισχυρότερη από οτιδήποτε άλλο. Το ΑΚΡ δεν πρέπει να διαπράξει άλλη μία γενοκτονία σαν αυτή της  Dersim σήμερα. Για το λόγο αυτό, όλοι οι πατριώτες, ο κουρδικός λαός και οι φίλοι τους θα πρέπει να σταθούμε μαζί και να σπάσουμε τις επιθέσεις του ΑΚΡ που ζει την πιο αδύναμη του περίοδο.

Το Τουρκικό κράτος λέει ότι 200 ​​μέλη του PKK και των YDG-H έχουν σκοτωθεί. Πώς αξιολογείτε τους ισχυρισμούς αυτούς;

Αυτό δεν είναι αληθινό. Το ΑΚΡ λέει ότι οι αντάρτες έχουν έρθει κάτω από τα βουνά στις πόλεις για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του ενάντια στο λαό μας. Οι HPG δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο και τη διαδικασία ακόμα. Είναι οι Κούρδοι νέοι και ο λαός μας που έχουν πάρει τα όπλα, έσκαψαν χαρακώματα και αντιστέκονται στις περιοχές κάτω από την επίθεση.

Εάν το κράτος έχει σκοτώσει τόσους πολλούς ανθρώπους, που είναι τα πτώματα τους, τότε; Πού είναι τα όπλα τους; Όλα αυτά είναι ένα ψέμα. Αυτοί δολοφονούν τους αμάχους μας με τον ισχυρισμό «ότι αποτελούν ανάπτυξη στρατευμάτων των ανταρτών που έχουν έρθει κάτω από το βουνό". Οι νέοι αντιστέκονται με ελαφρά όπλα, αλλά είμαστε δίπλα τους μέχρι το τέλος. Είναι το μέλλον του Κουρδιστάν, είναι μαχητές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ο κουρδικός λαός δεν πρέπει να αφήσει τους νεαρούς καθώς αυτοί ακολουθούν την προοπτική του ηγέτη Apo ο οποίος λέει ότι η ειρήνη θα έρθει από τη δημοκρατική λύση και την ελευθερία. Το κράτος θέλει να σπάσει αυτή η αντίσταση και θέλει ο ηγέτης  Apo να κάνει ένα βήμα πίσω. Αυτός είναι ο λόγος για ένα τέτοιο ολοκληρωτικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του κουρδικού λαού σήμερα.Ο στρατός έχει γίνει επίσης ένα μέρος αυτού του πολέμου στο παρελθόν και τώρα στην Farqin και τη Cizre. Θα ήθελα να προειδοποιήσω το ΑΚΡ, το κράτος και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι παίζουν με τη φωτιά. Αν συνεχίσουν έτσι, οι αντάρτες θα ενταχθούν επίσης σε αυτόν τον πόλεμο με αυτοθυσία, και ο δεσμός μεταξύ του κουρδικού λαού και της Τουρκικής Δημοκρατίας θα αποκοπεί εντελώς. Αν συνεχίζουν να σκοτώνουν τους ανθρώπους μας με άρματα μάχης και πυροβολικό, εμείς δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να ζήσουμε μαζί. Στελέχη του ΑΚΡ σχεδιάζουν τώρα να συντρίψει τους Κούρδους και στη συνέχεια να τους φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μας συγχωρείτε αλλά κανείς δεν θα καθίσει στο τραπέζι με αυτούς που σκότωσαν τα παιδιά, τις μητέρες και τους ηλικιωμένους μας. Δεν εξαρτόμαστε από αυτούς. Η κατάσταση δεν είναι πλέον αυτή που ήταν πρίν.  Θα πρέπει να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα και να ενεργήσουν αναλόγως. Ο στρατός απέφευγε την ανάπτυξη στρατευμάτων στις πόλεις. Αλλά γιατί το κάνει αυτό τώρα; Αυτό είναι προφανώς ένα πραξικόπημα με στόχο την δημοκρατία και τον κουρδικό λαό. Αυτές οι επιθέσεις αποκόπτουν τους δεσμούς μεταξύ του τουρκικού και του κουρδικού λαού. Ο καθένας θα πρέπει να προβεί σε προσεκτικά βήματα και να ξέρετε ότι ο κουρδικός λαός ποτέ δεν θα παραδοθεί και να προσφέρει την ζωή του στην αντίσταση.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License