Μάχες σπίτι το σπίτι καθώς οι Κούρδοι συνεχίζουν να αντιστέκονται στην Τουρκική θηριωδία

Οι τουρκικές δυνάμεις καταστολής έχουν ανάπτυξει με αφορμή τον πόλεμο ενάντια στους 'τρομοκράτες" του ΡΚΚ, τάνκς και ελεύθερους σκοπευτές στο κέντρο των κατοικημένων περιοχών στη νοτιο-ανατολική Τουρκία. Η Κουρδική οργή αυξάνεται ενάντια στις ενέργειες του κράτους, καθώς επίσης και την αδράνεια της ΕΕ.

Ντιγιαρμπακίρ: -Δακρυγόνα, σημεία ελέγχου της αστυνομίας, και ελικόπτερα που πετάνε ελάχιστα πάνω από τις στέγες του Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πυροβολισμοί ακούγονται συνεχώς καθώς οι μαχητές του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) προσπαθούν να σταματήσουν την στρατιωτική εισβολή.
24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ σε ένα μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης από τις 2 του Δεκέμβρη με μόνο μια σύντομη διακοπή.
Μαχητές από πτέρυγα του PKK και της νεολαίας YDG-Η, σκάψαν χαντάκια, σήκωσαν οδοφράγματα και κρατάνε όρθια μάχη εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Εκτός από την Sur - Παλιά Πόλη του Ντιγιαρμπακίρ, που έγινε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το καλοκαίρι - απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν τεθεί σε ισχύ σε τέσσερις άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με Τούρκικες στρατιωτικές πηγές, δεκάδες αντάρτες του ΡΚΚ έχουν σκοτωθεί. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έχει δεσμευθεί για την καταπολέμηση του ΡΚΚ "συνοικία ανά συνοικία, επαρχία ανα επαρχία, απο  σπίτι σε σπίτι ."
"Οι άνθρωποι σε αυτά τα σπίτια είναι άμαχοι, δεν είναι τρομοκράτες», λέει ο Abdusselam Inceoren της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων IHD στο Ντιγιαρμπακίρ.
Βλέπει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που διαρκούν για μέρες ως παράνομες και κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας για συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Αναπτύσσουν πυραύλους και άρματα μάχης. Δεν δίνουν καμία προσοχή στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους."
«Αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο τον κουρδικό λαό", λέει ο Inceoren. Είναι κατάπληκτος ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν έχει καταδικάσει ακόμη και τη βία.
Οι επικρίσεις της Τουρκίας στην ΕΕ - μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ - έχουν σιγήσει καθώς η Άγκυρα φλερτάρετε ως εταίρος για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Αστυνομικοί εμποδίζουν τον κανέναν να πλησιάσει στις εισόδους της περιοχής Sur που τελεί υπό απαγόρευση της κυκλοφορίας, και ο στρατός έχει τεθωρακισμένα οχήματα που σταθμεύουν στους δρόμους πρόσβασης.

Τα σκουπίδια δεν έχουν μαζευτεί για μέρες. Μια μαύρη σημαία κυματίζει πάνω από τις δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες ελέγχονται από το φιλοκουρδικό HDP.
Σχεδόν όλοι οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, με τους εμπόρους να στέκονται γύρω σε ομάδες. Οι κάτοικοι αρνούνται να παράσχουν τα ονόματά τους, αν μιλήσουν στον Τύπο από τον φόβο των αντιποίνων.
"Δεν με νοιάζει για το κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά εκεί η ανθρωπότητα πεθαίνει», λέει ένας δείχνοντας προς την περιοχή αποκλεισμένη από τις δυνάμεις ασφαλείας. "Κάποιοι απολαμβάνουν την ζωή στη δυτική Τουρκία, ενώ οι άνθρωποι πεθαίνουν στα ανατολικά."
Ο Serdil Cengiz, ένας 21-χρονών φοιτητής, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στην απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Sur που μετατράπηκε σε βίαια σύγκρουση την Δευτέρα, την περασμένη εβδομάδα. Στην κηδεία του, η οικογένειά του επέμεινε ότι η σφαίρα είχε ως άμεσο στόχο το κεφάλι του.
Μια ημέρα μετά τον Cengiz και τον θάνατο άλλου ενός διαδηλωτή, το PKK πυροδότησε μια βόμβα στην πόλη Σιλβάν, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από το Ντιγιαρμπακίρ, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις αστυνομικούς. Θωρακισμένα οχήματα περιπολούν τώρα στο δρόμο προς την πόλη.
Οι αρχές έχουν επιβάλει έξι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας στην Silvan από τον Αύγουστο. Σε ορισμένα μέρη της πόλης, ολόκληροι δρόμοι μοιάζουν με εμπόλεμες ζώνες, με τρύπες από σφαίρες σε κάθε τοίχο και πολλά κατεστραμμένα κτίρια απο βαρέα όπλα.


"Δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, χωρίς τηλέφωνα και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο," λέει ο φούρναρης, κατηγορώντας ότι ελεύθεροι σκοπευτές είχαν στόχο πολίτες που προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους απο τα πτώματα.
"Δεν ξέρει, η ΕΕ ότι η κυβέρνηση επιτίθεται στους ανθρώπους με τάνκς; Γιατί δεν παρεμβαίνουν;" Ένας άλλος κάτοικος ρωτά.
Ένας γείτονας προσθέτει: «Η αστυνομία έχει ακόμη πυροβολήσει αγελάδες και σκυλιά Το έγκλημα που διαπράττουν απλώς καταδεικνύει το μίσος τους.."
Γκράφιτι στους τοίχους γραμμένα από τις ειδικές δυνάμεις: «Αν είσαι Τούρκος, να είσαι υπερήφανος Αν όχι, να υπακούς.». Οι κάτοικοι της πόλης όμως συνεχίζουν να ζούν και έχουν αρχίσει να ζωγραφίζουν πάνω από τα συνθήματα και να επισκευάζουν τα σπίτια τους.
Η Hamdiye Bilgic του δημοτικού συμβουλίου του Σιλβάν λέει ότι 800 σπίτια έχουν καταστραφεί, με 100 από αυτά να είναι πλήρως ακατοίκητα. Μέσα σε 13 ημέρες, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, λέει.
Όπως και πολλοί άλλοι Κούρδοι εκφράζει κατανόηση για τους μαχητές του YDG-Η, τους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί ως τρομοκράτες.
"Είναι απλώς άνθρωποι που υπερασπίζονται τους εαυτούς τους," λέει η Bilgic, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990 οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους στην Silvan.
"Όσοι αγωνίζονται τώρα είναι τα παιδιά τους», λέει, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει την ειρήνη.
"Απλώς το λέει αυτό. Φανταστείτε μια χώρα που χρησιμοποιεί τα τανκς κατά των πολιτών της», η δημοτική σύμβουλος λέει. "Αυτή είναι η αρχή ενός εμφυλίου πολέμου."
Εκατοντάδες τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην νοτιοανατολική πόλη Τσιζρέ στην επαρχία Σιρνάκ όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται απο Κούρδους, με το πρόσχημα της καταδίωξης των  ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), τοπικές πηγές ανέφεραν την Πέμπτη.
"Ο στρατός που εισέβαλε στην  Cizre συνοδεύεται απο δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα,» είπε ένας ακτιβιστής των τοπικών μέσων ενημέρωσης. «Μια 24-ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σήμερα κατά των αμάχων στην πόλη, καθώς συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε ένα αριθμό ανταρτών του ΡΚΚ και των τουρκικών στρατευμάτων».


Το PKK είχε σηκώσει οδοφράγματα με σάκους με άμμο στην περιοχή της πόλης Cizre στο πλαίσιο της προετοιμασίας για συγκρούσεις με τα τουρκικά στρατεύματα.
Ο στρατός κατέστρεψε όλα τα οδοφράγματα του ΡΚΚ, και οι συγκρούσεις μετακόμισαν τώρα μέσα στην πόλη. Πυρά απο όπλα ακούονταιπλέον σε κατοικημένες γειτονιές.
Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός στρατός ανέφερε σε δήλωσή του ότι 23 αντάρτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις την Πέμπτη στην επαρχία Σιρνάκ.
Ανάλογες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην περιοχή Silopi της επαρχίας Σιρνάκ, όπου υπήρχαν θύματα και στις δύο πλευρές.
Τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι οι περίπου 10.000 στρατιώτες συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη επιχείρηση στο Σιρνάκ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License