14 Δεκεμβρίου 1979 14 Dicembre 1979: Roberto Pautasso

από την ιστορία της επαναστατημένης Ιταλίας στα χρόνια '70, ΄80

Posted on 18/12/2015 by kleovis

 

o Roberto ‘Berto’ Pautasso ήταν ένας σύντροφος της Valle di Susa, όπου έπαιρνε μέρος στην ζωή των  αυτόνομων κολλεκτίβων της περιοχής, ιδιαίτερα του Centro di Documentazione της Condove. Eίχε γεννηθεί στην Avigliana στις 9 αυγούστου του 1958 σε μια εργατική οικογένεια; η μητέρα άρρωστη με σκλήρυνση κατά πλάκας, δυο αδέλφια και μια αδελφή, όλοι κατοικούσαν στις λαϊκές κατοικίες της Condove.

ο Berto άρχισε να εργάζεται στα 14 χρόνια του στις μπουάτ boite της κοιλάδας και δίνεται ψυχή και σώμα στην πολιτική αμέσως. Στρατεύεται ενεργά στο κίνημα της Αυτονομίας, τόσο στην κοιλάδα όσο και στο Τορίνο, έχοντας γίνει, χάρη στην γενναιοδωρία του και τις ικανότητές του, σημείο αναφοράς των αγώνων και των πρωτοποριών στην περιοχή. Μαζί με άλλους συντρόφους και συντρόφισσες δημιούργησαν το κέντρο συλλογής στοιχείων της Condove, έδρα της κολλεκτίβας εργατών και φοιτητών, ομάδα που διακρίθηκε στην Κοιλάδα σαν αυτόνομη συλλογικότητα ριζωμένη στους κοινωνικούς αγώνες.   Senza Padroni, Δίχως Αφεντικά ήταν η εφημερίδα που οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες είχαν δημιουργήσει.

ο Roberto Pautasso περιγράφεται σαν ένας σύντροφος αποφασιστικός και ικανός να χτίσει γύρω του οργάνωση. Έσπρωχνε πάντα τον εαυτό του και τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που είχε γύρω του στην πολιτική δουλειά στην περιοχή, στην κοινωνική εναρμόνιση, και αυτό σήμαινε μια ολοκληρωτική δέσμευση της ζωής του.

Συνελήφθη μια πρώτη φορά για έναν μήνα το 1978 μαζί με τρεις άλλους συντρόφους, διότι βρέθηκαν να κολλούν στους τοίχους αφίσες που ζητούσαν την απελευθέρωση κάποιων συντρόφων της αυτονομίας.

Σκοτώθηκε μπροστά σε ένα εργοστάσιο στο Rivoli στις 14 δεκεμβρίου του 1979 σε ανταλλαγή πυρών με τους καραμπινιέρους. Το Κκι και ο αστικός τύπος προσπάθησαν να πετάξουν λάσπη επάνω σε μια πολιτική φιγούρα που θεωρούσαν ενοχλητική στους κατόχους της τάξης.

Δεν είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι θα έκανε ο Berto εάν εκείνη η σφαίρα δεν τον είχε σταματήσει, σίγουρα όμως θα ήταν ένας από εμάς, και σήμερα επίσης, σε 30 χρόνια απόσταση, γι αυτόν σηκώνουμε τις γροθιές μας και τις σημαίες μας στον ουρανό.

      Pubblicato in STORIA di CLASSE  δημοσιεύτηκε στην Ταξική Ιστορία

Etichettato sotto

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License