10 δεκεμβρίου 1981 10 dicembre 1981: Giorgio Soldati

από την ιστορία του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος Ιταλία με μια δική μου μικρή υποσημείωση πως τέτοιες φιγούρες, σαν πατέρα, μάνα και γιο δεν γεννιούνται συχνά!

Posted on 17/12/2015 by kleovis

 

ο Giorgio Soldati γεννήθηκε στο Rivoli την 1 ιανουαρίου 1956. Στις 12 νοεμβρίου 1981, ο Giorgio Soldati και ένας άλλος μαχητής βρίσκονται στον σταθμό Centrale του Milano. Είναι και οι δυο  παράνομοι διότι και οι δυο τους διερευνώνται για την Πρώτη Γραμμή, inquisiti per Prima Linea. Όταν τους σταματά η αστυνομία για έλεγχο ξεσπά μάχη με τα όπλα. Ένας αστυνομικός σκοτώνεται.

Λίγο αργότερα συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στην Ασφάλεια, όπου υφίστανται ανάκριση ιδιαίτερα σκληρή και άγρια. Γροθιές,απειλές και βίαιοι ξυλοδαρμοί αναγκάζουν τον νεαρό Giorgio Soldati (25 μόλις χρόνων) σε κάποιες παραδοχές, που λίγες ημέρες αργότερα, με καθαρό μυαλό, ανακαλεί. Δεν καταγράφεται τίποτα στα πρακτικά.

ο Giorgio Soldati viene όμως στέλνεται στην ειδική φυλακή του Cuneo όπου εκείνη την περίοδο βρίσκονται έγκλειστοι πολλοί μαχητές διάφορων ένοπλων σχηματισμών, κυρίως των ερυθρών Ταξιαρχιών, in primo luogo delle Brigate Rosse. Ακριβώς εκείνη την περίοδο στο εσωτερικό των Br αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης εσωτερικής αλληλεγγύης. Είναι μήνες δραματικοί, φτάνει να είσαι ύποπτος συνεργασίας με τις αρχές για να διακινδυνεύεις την ζωή σου. Παρόλα αυτά, ο Giorgio Soldati στέλνεται από τον δικαστή, Armando Spataro, ακριβώς σε εκείνη την φυλακή.

Έχοντας συνείδηση του κινδύνου τον οποίον πηγαίνει να συναντήσει, αλλά και του ότι δεν έχει κάτι να κρύψει ή το οποίο να του προσάψουν, ο Giorgio Soldati διαλέγει να παραμείνει στο τμήμα στο οποίο τον έχουν στείλει, παρά την πρόσκληση των κρατουμένων της  Prima Linea να μεταφερθεί στην δική τους ακτίνα, με δική του αυθόρμητη θέληση υποβάλλεται σε μιαν  «δίκη» που ασκείται εναντίον του από τον Franceschini και άλλους ταξιαρχίτες. Την  «δίκη» στην φυλακή στον Giorgio Soldati θυμούνται αυτοί που την παρακολούθησαν σαν μια απ’ τις πιο παράλογες στιγμές γεμάτες απελπισία και αποκαρδιωτικές μιας ολόκληρης εποχής αγώνων. Η »δίκη» θα ολοκληρωθεί με μια ποινή εις θάνατον.  Στις 10 δεκεμβρίου 1981, την ώρα του προαυλισμού, ο Giorgio Soldati θανατώνεται βάρβαρα. Ένα παράδειγμα σταλινικής εκκαθάρισης σκληρής και άνευ νοήματος, κόρης του ντελίριου μιας μεγαλομανούς προσωπικότητας και ενός μυαλού συνομοσιωλογικού όπως εκείνου του Alberto Franceschini, και γενικότερα των εΤ αντάρτικου Κόμματος, e più in generale delle Br Partito guerriglia.

Για την εκτέλεση στην συνέχεια την ευθύνη αναλαμβάνουν στις 28 δεκεμβρίου με ανακοίνωση υπογεγραμμένη Κόκκινος Τρόμος,  Terrore Rosso που αποστέλλεται στο Radio Popolare του Milano.

Στην κηδεία του Giorgio Soldati, που θα τελεστεί στο Torino στις 12 δεκεμβρίου, θα πάρουν μέρος πάνω από εξακόσια άτομα.

Το 1987, ο πατέρας του Giorgio Soldati, Mario, στην διάρκεια της δίκης για την εκτέλεση του παιδιού του, θα πει:

«Κατά την ταπεινή μου γνώμη από αυτή την δίκη έχουν αναδειχθεί πολλά πράγματα: το πιο σημαντικό για εμένα που ήμουν παρόν, και για όλη μου την οικογένεια, υπήρξε η ηθική αποκατάσταση της μνήμης του παιδιού μου Giorgio, από πλευράς όλων εκείνων που μίλησαν για αυτόν, από τον Πρόεδρο στον Δημόσιο κατήγορο, στους δικηγόρους της υπεράσπισης μέχρι τον ίδιο τον A. που είπε πως μπροστά στο ηθικό ανάστημα του Giorgio αισθάνονταν μικρός μικρός.

Δίχως αμφιβολία η παραμονή στην ζωή των γονιών και όχι των παιδιών τους είναι το πιο άσχημο πράγμα που μπορεί να συμβεί όμως, είμαι σίγουρος πως σας μεταφέρω και την σκέψη της γυναίκας μου, προτιμάμε να τον κλαίμε νεκρό αλλά συνεπή με τις αρχές του και το ηθικό του ανάστημα, παρά ζωντανό και προδότη των συντρόφων του, έναν μετανιωμένο πληρωμένο από το Κράτος για να προδώσει τους συντρόφους του με τα αργύρια του Ιούδα».

      Pubblicato in STORIA di CLASSE δημοσιεύτηκε στην Ταξική Ιστορία

Etichettato sotto

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License