13 Δεκεμβρίου 1989: επίθεση του IRA

από την ιστορία του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος Ιρλανδία:

13 Δεκεμβρίου 1989: επίθεση του IRA 13 Dicembre 1989: attacco IRA al checkpoint di Derry Posted on 13/12/2015 by kleovis

 

Η επίθεση στο σημείο ελέγχου Derryard ήταν μια επιχείρηση ανταρτοπόλεμου που διεξήχθη στις 13 δεκεμβρίου 1989 από ένα κομάντο του Ρεπουμπλικάνικου Ιρλανδέζικου Στρατού,  Esercito Repubblicano Irlandese (IRA) ενάντια σε ένα όχημα του βρετανικού στρατού.

Πραγματοποιήθηκε κοντά στα σύνορα,  Derryard, στην περιοχή της Rosslea, στην κομητεία του Fermanagh.

Η επίθεση περιέλαβε την χρήση δυο οπλοπολυβόλων 12,7  DShK, 11 AK-47, διάφορα είδη χειροβομβίδων, και ένα φλογοβόλο. Για να εξασφαλισθεί η επιτυχής έκβαση της επιχείρησης, η φάλαγγα που σχηματίζονταν από 11 εθελοντές ανατίναξε ένα φορτηγάκι-βόμβα μετά το ξάφνιασμα της αρχικής επίθεσης. Ο στόχος που επιλέχθηκε, ένα σημείο ελέγχου των οχημάτων στο Derryard, φρουρούταν από τους στρατιώτες του 1 ° Τάγματος του βασιλέως του σκωτσέζικου συντάγματος.

Αφού έριξαν έναν αριθμό από χειροβομβίδες (τόσο RPG ή χτυπήματα από ολμοβόλο οριζόντιας βολής), οι εθελοντές τουIRA κατάφεραν να εισέλθουν στο compound με το camion, καλυμμένοι από το προπέτασμα φωτιάς των όπλων και του φλογοβόλου. Σε εκείνο το διάστημα δυο στρατιώτες άγγλοι έχασαν την ζωή τους. Η μονάδα τουIRA άφησε ένα φορτηγό γεμάτο με  400 libbre (182 kg) από Semtex, που δεν εξερράγη. Τέλος η επίθεση αποκρούστηκε από την άφιξη των ενισχύσεων με την βοήθεια ενός ελικοπτέρου Wessex. Η φάλαγγα του IRA διέτρεξε τον κίνδυνο να περικυκλωθεί, όμως κατάφερε να απομακρυνθεί με το camion, πιθανότατα προς τα σύνορα.

Υπήρξε μεγάλη αγανάκτηση στο κοινοβουλευτικά και ενωτικά περιβάλλοντα, για την ικανότητα που έδειξε ο IRA στην επίθεση σε ένα σημείο ελέγχου στα σύνορα, τόσο καλά προστατευμένο.

      Pubblicato in STORIA di CLASSE δημοσιεύτηκε στην Ταξική Ιστορία

Etichettato sotto

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License