Οι Κούρδοι αντιστέκονται στις απο το Τουρκικό κράτος επιβαλλόμενες απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Απο τον Αύγουστο έχουν επιβληθεί 52 απαγορεύσεις κυκλοφορίας απο το Τουρκικό κράτος στις Κουρδικές πόλεις και γειτονιές. Παρόλη της καταστολή η αντίσταση διαρκώς αυξάνετε του Joris Leverink. απο το https://roarmag.org/essays/turkey-curfew-kurdish-resistance/

Οι σκηνές της καταστροφής στις κουρδικές πόλεις και τις γειτονιές που τίθενται υπό απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις τουρκικές αρχές δεν μοιάζουν μόνο μια εμπόλεμη ζώνη - είναι μια εμπόλεμη ζώνη. Αυτό είναι ένας πόλεμος της κυβέρνησης εναντίον του λαού της. Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, στον οποίο μια κυβέρνηση αδιακρίτως στοχεύει εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού, σκοτώνοντας τη νεολαία, καταστρέφοντας σπίτια, πυρπολώντας ιστορικά μνημεία.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την τουρκική αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις τους τελευταίους μήνες. Από μωρά ηλικίας μηνών έως 76 ετών παππούδες. Μητέρες, κόρες, φοιτητές, παιδιά του σχολείου - ζωές που χάθηκαν από την τρομοκρατία του κράτους.
Ο κόσμος μπορεί να προτιμά να αγνοεί αυτό το γεγονός, διότι η Τουρκία είναι τόσο πολύτιμη σύμμαχος αυτή τη στιγμή. Από τη μία πλευρά παίζει ένα ρόλο, ώς ο θυρωρός της Ευρώπης-φρούριο, ενώ, από την άλλη, είναι ο προστάτης πολλών ομάδων "αντιπολίτευσης" που αγωνίζονται κατά του Άσαντ στη Συρία - πολλές από τις οποίες διατηρούν αδέξια τους ιμπεριαλιστές φίλους κοντά, αλλά και τους Τζιχαντιστές εχθρούς τους , ακόμη κοντύτερα.
Την Παρασκευή, μια απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί Sur, την ιστορική συνοικία της Ντιγιαρμπακίρ, ήρθη για λίγες ώρες. Για εννιά μέρες η γειτονιά ήταν αποκομμένη από τον έξω κόσμο, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στην περιοχή σαν όρνια σε μια γιορτή. Βομβάρδιζαν και πυροβολούσαν στην τύχη στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά όπου δεν υπάρχει διαφυγή από τη βία για όσους είναι παγιδευμένοι μέσα.


Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης απαγόρευσης της κυκλοφορίας πριν από αρκετές εβδομάδες, ειδικές δυνάμεις είχαν αφήσει ένα μήνυμα στον τοίχο ενός από τα σπίτια της γειτονιάς: "Θα δείτε τη δύναμη του Τούρκου», υπέγραψαν, σαν Esedullah Tim. Υπήρξε πολλή φασαρία για αυτή την ειδική ομάδα καταστολής, της οποίας το όνομα μεταφράζεται ως «λιοντάρια του θεού". Σε κάθε πόλη υπό απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο ίδιο γκράφιτι εμφανίζεται στους τοίχους, και οι ντόπιοι μιλούν για γενειοφόρους άνδρες που βρίζουν, και κάνουν χρήση ακραίας βίας εναντίον του πληθυσμού.
Μέχρι στιγμής, η ύπαρξή τους σκεπάζετε απο πέπλο μυστηρίου, με την κυβέρνηση να αρνείται να σχολιάσει. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια ειδική μονάδα που τοποθετείται υπεράνω του νόμου, της οποίας μοναδικός σκοπός είναι να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό.
Στις εκλογές του Ιουνίου, το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών »(HDP), με τις ρίζες του στο Κουρδικό κίνημα ελευθερίας, κατάφερε να υπερκεράσει το εξαιρετικά υψηλό 10 τοις εκατό του εκλογικού ορίου, φέρνοντας ένα τέλος στην 13χρονη μονοκομματική κυριαρχία του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Θέτοντας ένα σοβαρό εμπόδιο στις φιλοδοξίες του ιδρυτή και σημερινού προέδρου του ΑΚΡ Erdoğan, να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα σουλτανάτο του 21ου αιώνα, το HDP και οι Κούρδοι υποστηρικτές του έγιναν ο στόχος μίας κρατικής εκστρατεία εκφοβισμού.
Η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του κράτους και των Κούρδων ανταρτών του PKK έχει πάψει να υφίσταται, και μια εκστρατεία βομβαρδισμών των θέσεων του ΡΚΚ στην Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ έχει ξεκινήσει. κομματικά γραφεία του Εκατοντάδες HDP σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επίθεση από όχλους εθνικιστών, ενώ η αστυνομία δεν επενέβη. Κούρδοι δέχθηκαν επιθέσεις στους δρόμους, υβρίστηκαν, προσβλήθηκαν, χτυπήθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και δολοφονήθηκαν . Ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε ακόμη και στις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG που μάχονται ενάντια στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος πέρα ​​από τα σύνορα της Συρίας.

Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας στην Τουρκία σύμφωνα με το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας που δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση απαριθμούν τις 52 επίσημες που έχουν δηλωθεί από το κράτος από τον Αύγουστο. Οι επανειλημμένες απαγορεύσεις  της κυκλοφορίας καθ 'όλο το εικοσιτετράωρο, συχνά διαρκούν ημέρες πρίν φτάσουν να ανακληθεί , επιβλήθηκαν σε 17 διαφορετικές πόλεις, επηρεάζουν 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο συνολικός αριθμός εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτών των κατ 'οίκον περιορισμούς, είναι 157 άνθρωποι και όλοι τους δολοφονήθηκαν από το κράτος.

 

Επί του παρόντος, οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας επιβλήθηκαν σε πέντε διαφορετικές πόλεις και γειτονιές: Sur στο Ντιγιαρμπακίρ, Dargecit και Nusaybin στο Μαρντίν, και Cizre και Silopi στο Σιρνάκ.
Υπάρχουν φόβοι ότι η καταστολή θα είναι ιδιαίτερα μακρά και βάναυση στο Cizre και τη Σιρνάκ. Την Κυριακή, η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο όλων των σχολείων , έκλεισε τους κοιτώνες και κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς πίσω στις πόλεις τους για να παρακολουθήσουν «ειδικές εκπαιδευτικές συνεδρίες" - προφανώς για να προστατεύσει τον μεγάλο αριθμού των Τούρκων δασκάλων από τον τρόμο που ξεκίνησε εναντίον Κούρδων συμπατριωτών τους. Ενώ αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις συσσωρεύονται στα σύνορα των πόλεων, νοσοκομεία έχουν λάβει οδηγίες να είναι προετοιμασμένα.

Μερικοί δάσκαλοι του σωματίου  Egitim Sen- επέλεξαν να αγνοήσου τις εντολές της κυβέρνησης και να μείνουν στις πόλεις. Η ανεξάρτητη ιστοσελίδα ειδήσεων Sendika.org μίλησε με τον πρόεδρο του τοπικού επικεφαλής της Ένωσης, Serhat Ugur:

 "Είναι σαν να έχουμε έναν πόλεμο εδώ. Έρχονται σαν να θέλουν καταστρέψουν όλη την πόλη μας και να την κατεδαφίσουν στο έδαφος. Πώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια τέτοια κίνηση; Αν αυτό συνέβαινε στην Παλαιστίνη όλοι [στην Τουρκία] θα ήταν με τα όπλα ψηλά. Παρακολουθούμε τις  ειδήσεις, αλλά ούτε ένας ψίθυρος των γεγονότων εδώ ακούγεται. Είμαστε αντιμέτωποι με μια ολική καταστροφή. Αυτοί [η κυβέρνηση] έρχονται εδώ σαν να είναι να μας περιορίσουν μέσα για περίπου 10-15 ημέρες. "
Κατά τις τελευταίες ημέρες, σημειώθηκαν σημαντικές διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις σε όλη την κουρδική πλευρά της Τουρκίας. Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν την απαγόρευση που επιβλήθηκε από τον κυβερνήτη και βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Sur. Στις συγκρούσεις, δύο νεαροί 21 και 19 ετών, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από την αστυνομία.


Ο πόλεμος σε όλο το Κουρδιστάν συνεχίζεται. Στις νότιες περιοχές, οι Κούρδοι αγωνίζονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, και στα βόρεια δέχονται επίθεση από την τουρκική κυβέρνηση. Όταν το ΑΚΡ βραβεύτηκε για τη στρατηγική του διαίρει και βασίλευε πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, και έλαβε σχεδόν το 50 τοις εκατό των ψήφων, παρά την εκστρατεία του τρόμου που στρέφονταν κατά των ίδιων των πολιτών της, όλα τα κίνητρα για να αναζητηθεί μια ειρηνική λύση στο λεγόμενο «κουρδικό ζήτημα» έχουν εξαφανιστεί.

Η βία, η καταστολή, και η προπαγάνδα με στόχο την πόλωση και την περιθωριοποίηση έχει δώσει τα αποτελέσματά της. Στη διεθνή σκηνή, καμία χώρα δεν θα σταθεί απέναντι στην Τουρκία για να απαιτήσει να γίνονται σεβαστές οι ζωές και οι απαιτήσεις των Κούρδων πολιτών της. Σε τοπικό επίπεδο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραμένουν σταθερά κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης, επιτρέποντας ίσως για λίγο, ειδήσεις από τις πολιορκημένες πόλεις να βγουν προς τα έξω.
Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι της Cizre, Silopi, Sur και Nusaybin προετοιμάζονται για αυτό που θα μπορούσε να είναι εβδομάδες πυροβολισμών, βομβαρδισμών και δολοφονιών -  μή όντας πλέον ασφαλείς ούτε μέσα στο δικό τους σπίτι, επειδή μια σφαίρα ή ένας πύραυλος μπορεί να μπεί μέσα από το παράθυρο κάθε λεπτό.
Το τουρκικό κράτος το ονομάζει αυτό «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αλλά έχουν παρανοήσει. Ο μόνος αληθινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας δίνεται από τους ανθρώπους στους δρόμους και πίσω από τα οδοφράγματα, στις πόλεις και στα βουνά, στις συνελεύσεις και στις τοπικές συναντήσεις. Αυτός ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος, και συνεχίζετε για δεκαετίες, αν όχι αιώνες. Αλλά χρειάζεται περισσότερο από μερικούς μασκοφόρους άνδρες και κάποιο βαρύ πυροβολικό για να σπάσει την αντίσταση.

Σύμφωνα με τα λόγια των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ: "! Ο αγώνας συνεχίζεται και το Κουρδιστάν θα είναι ο τάφος του φασισμού"

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License