ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΔΕ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ, ΓΙΝΕΣΑΙ

αναρχική συλλογικότητα από Ελληνικό, Αργυρούπολη, Άνω Γλυφάδα namous.squat.gr

                                       ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΔΕ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ, ΓΙΝΕΣΑΙ
    

   Συγκινητικός όταν πεθαίνει, ανησυχητικός όταν διαταράσσει την δημόσια τάξη, ο ξένος, προσελκύει τον θεατή. Πολύ συχνά όμως τα μέσα ενημέρωσης - εξημέρωσης, δεν προσφέρουν παρά μια ελλειπή εικόνα του μεταναστευτικού ζητήματος, παρά την τακτική παρουσίασή του σε διάφορα αφιερώματα. Η προτεραιότητα που επιφυλάσσουν στην ατομική, συγκινησιακή διάσταση, αποδυναμώνει την ουσιαστική πολιτική ανάλυση - και προετοιμάζει το έδαφος για τις απλουστευτικές "λύσεις" της άκρας δεξιάς (τύπου να τους πνίξουμε όλους κ.τ.λ.).
    Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε Τουρκία, Λίβανο, Κουρδικό Ιράκ και Ιορδανία με τους περισσότερους να μένουν εκεί απο το 2011. Τον τελευταίο χρόνο η διεθνής χρηματοδότηση των καταυλισμών  έχει μειωθεί δραματικά, καθώς απο τα 200 ευρώ που αναλογούσαν μηνιαίως σε κάθε οικογένεια, πλέον διατίθενται μόνο 15 ευρώ. Με τους ανθρώπους αυτούς να μην έχουν πρόσβαση στην υγεία και την εργασία, τους νέους να είναι εκτός εκπαίδευσης για πάνω από τρια χρόνια και την απώλεια και του τελευταίου ίχνους αξιοπρέπειας στην εκεί καθημερινότητάς τους, το ταξίδι προς την Δύση μοιάζει να είναι ο μόνος δρόμος προς την ελπίδα.
    Δυστυχώς, η εικόνα παραμένει όπως στην αρχή της κρίσης. Οι συνομιλίες για "διαχείριση" της μετανάστευσης βάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών σε δεύτερη μοίρα πριμοδοτώντας την ανάγκη για μέτρα ελέγχου των συνόρων που θα αποτρέπουν τον κόσμο να φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε γίνεται λόγος για την υποχρέωση να βοηθήσουμε, αλλά για την υποχρέωση να προστατευτούν τα κράτη και να μην κατακλυστούν απο πρόσφυγες. Επίσης, η δωροδοκία των φτωχότερων κρατών (βλ. Ελλάδα) από τα πιο πλούσια έχει γίνει η τυποποιημένη αντιμετώπιση του ζητήματος που υποβιβάζει τα προβλήματα σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και καταμέτρησης αριθμών.
    Στην στρατηγική φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων τώρα σχεδιάζουν ζωές και υποστάσεις με ένα ακατανόητο τρόπο διαχωρισμού σε πρόσφυγες πολέμου και οικονομικούς μετανάστες.
    Κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κατεστημένου (μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός) δηλώνουν, υποκριτικά, σοκαρισμένοι αλλά το μόνο που κάνουν αριστεροί και δεξιοί στην ουσία είναι να υιοθετούν το πρότυπο της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ουγγαρίας.
    Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει διαρκώς θύμα των χειρισμών των υπόλοιπων μελών της Ε.Ε., ωστόσο είναι συνυπεύθυνη  για την κατάσταση. Όχι μόνο επειδή αποδέχεται τις αποφάσεις των οργάνων της Ε.Ε. αλλά επειδή διατηρεί στη θέση του τον φράχτη στον Έβρο που ουσιαστικά απέκοψε τη χερσαία και περισσότερη ασφαλή δίοδο από την Τουρκία στην Ελλάδα, κάνοντας το πέρασμα από το Αιγαίο υποχρεωτικό.
    Ένας φράχτης που από τότε που υψώθηκε είναι υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους αθώων κατατρεγμένων και απελπισμένων ανθρώπων.
    Θεωρούμε ένοχους όλους όσους συμμετείχαν στην κατασκευή και στην συντήρησή του. Από τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς που τον εμπνεύστηκαν μέχρι τους εργολάβους και τους εργάτες που ανέλαβαν την κατασκευή του και όλους όσους στηρίζουν γενικά την ύπαρξή του. Μην ξεχνάμε επίσης ότι αυτοί που προκάλεσαν τα φρικιαστικά εγκλήματα με τους πολέμους που έστησαν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία και αλλού.  αυτοί που βομβαρδίζουν για να σώσουν αυτούς που σήμερα αφήνουν στο έλεος να θαλασσοπνίγονται. αυτοί που για να κρατήσουν ζωντανές τις αιμοβόρες βιομηχανίες όπλων και να διασφαλίσουν τα πετρελαϊκά τους συμφέροντα, υποδάυλιζαν εσωτερικά εμφύλια μίση υπερασπιζόμενοι δήθεν τα ανθρώπινα δικαιώματα που σήμερα αφήνουν στον πάτο της Μεσογείου. αυτοί που έστηναν και ξέστηναν ενίοτε καθεστώτα δικών τους συμφερόντων, αυτοί που σχεδιάζουν προσωρινά στρατόπεδα συγκέντρωσης δημιουργώντας μια Ευρώπη φρούριο με σκοπό να ανακόψουν την προσφυγική ροή είναι αυτοί οι ίδιοι που εκτός από μισθούς, συντάξεις, μνημόνια, τώρα ορίζουν και κοστολογούν ανθρώπινες ζωές, με διαπίστευση παραμονής ή επαναπροώθησης. Εξουσιαστικά καθάρματα με δικαίωμα να επιλέγουν ότι το προσφυγόπουλο από τη γειτονιά της Συρίας που το κυνηγάει ο Άσαντ και οι ISIS κινδυνεύει λιγότερο ή περισσότερο από αυτό που έρχεται από το Αφγανιστάν που το κυνηγάνε οι Ταλιμπάν ή από αυτό που κινδυνεύει να πεθάνει από πείνα κάπου στην Αφρική. Ποιο προσφυγικό δίκαιο ορίζει συνθήκες πρώτης και δεύτερης διαλογής ψυχών;
    Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία φέραν την κατεξοχήν χώρα του διαφωτισμού και της ανοχής να ζει υπό το καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Η στρατιωτικοποίηση και η δημιουργία ενός κλίματος διαρκούς κατάστασης πολιορκίας, που ιστορικά διευκολύνει και θρέφει όλων των ειδών τους φασισμούς απλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Αυστηρότεροι έλεγχοι, νέοι φράχτες, ηλεκτρονικά φακελώματα και παρακολουθήσεις, συλλήψεις και κρατήσεις επ' αόριστον υπόπτων...
    Το μακελειό του Παρισιού δίνει ήδη "λαβή" στους ασφαλίτες όλου του κόσμου για να καταπατήσουν μεθοδικά τις ίδιες ακριβώς αξίες και ελευθερίες που υποτίθεται πως υπερασπίζονται ενάντια στους ισλαμοφασίστες. Άλλωστε για τις γραφειοκρατίες της ασφάλειας και τους επαγγελματίες στρατόκαυλους αντιτρομοκράτες ο καλύτερος πόλεμος είναι αυτός που δεν τελειώνει ποτέ.
    Τα δήθεν δημοκρατικά κράτη δείχνουν για άλλη μια φορά το αληθινό τους πρόσωπο. Ξέρουμε όμως ότι όποιος θυσιάζει την ελευθερία στο όνομα της ασφάλειας στο τέλος χάνει τα πάντα. Καιρός να γίνει αντιληπτό ότι η τρομοκρατία γεννάει το προσφυγικό και όχι το προσφυγικό την τρομοκρατία.
    Μην επιτρέψουμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (hot spots) να μετατραπούν σε χώρους διαχωρισμού ανθρώπου από άνθρωπο, όπως επιδιώκει η πολιτική και οικονομική ελληνική και ευρωπαϊκή ολιγαρχία του ρατσισμού, της νεοσυντηρισης και του φασισμού.
    Η στρατιωτικοποίηση στο όνομα της φύλαξης της θάλασσας θα αποτελεί μόνιμο "υγρό τάφο". Ας δώσουμε το παράδειγμα, ρίχνοντας το φράχτη του Έβρου σαν ασφαλή πύλη υποδοχής. Ο πληθυσμός όλων των προσφύγων ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε άμαχος. Πρώτη μέριμνά μας να σταθούμε αλληλέγγυοι στην φροντίδα και την περίθαλψή τους, δημιουργόντας ασφαλή οδό προς όπου θέλουν να πάνε.
    Μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι περιοχές μας (Ελληνικό - Αργυρούπολη) δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες που κάποιοι ελληναράδες τότε τους βρίζανε "τουρκόσπορους" και τους κατηγορούσανε για χίλια δυο πράγματα (ότι του παίρναν τις δουλειές, ότι τους ρίχναν τα μεροκάματα κ.α.).
    Είναι φανερό ότι η πλούσια Δύση, αφού εκμεταλλεύτηκε και κατάκλεψε για αιώνες όλο τον υπόλοιπο κόσμο προσπαθεί τώρα να οχυρωθεί για να σώσει τα κεκτημένα της και τον καταναλωτικό τρόπο ζωής της. Ως πότε όμως;
                       

                        Όλοι είμαστε θύματα και εξόριστοι του καπιταλισμού.
                              Κοινοί αγώνες και καταλήψεις ντόπιων και μεταναστών.
                                             Μέχρι την κατάργηση των συνόρων.
                                          ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
           

                                                                                                                                                       ναμούς
                                                                                                  αναρχική συλλογικότητα  
                                                                από Ελληνικό, Αργυρούπολη, Άνω Γλυφάδα
                                                                                                    namous.squat.gr


O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License