Κείμενο αλληλεγγυης στους 5

Περίληψη

Την 1/5/2015 εγκαινίαζε στο Μιλάνο η παγκόσμια έκθεση Expo, μια έκθεση που ενισχύει το διεθνές κεφάλαιο αφού μέσω αυτής γίνεται επίδειξη και διαφήμιση βιομηχανικών καινοτομιών που προάγουν την εμπέδωση και ανάπτυξη του καπιταλισμού. Άτομα από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στην αντισυγκέντρωση (“No Expo”) στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της διαδήλωσης της εργατικής Πρωτομαγιάς.  Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκαν μαζικές προσαγωγές σε καφετέρια με μοναδικό κριτήριο την έξοδο ατόμων από κατειλημμένο κοινωνικό χώρο. Ανάμεσά τους ήταν και 5 φοιτητές από την Αγία Παρασκευή Αθήνας. Μετά από πολύωρη κράτηση και αναγκαστική λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού χωρίς την παρουσία διερμηνέα, οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

6 μήνες μετά οι ιταλικές αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές εκδίδουν Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης με αποτέλεσμα την εισβολή αστυνομικών στα σπίτια των 5 φοιτητών και τη σύλληψή τους. Παράλληλα συλλαμβάνονται 5 Ιταλοί και διώκονται άτομα από Ισπανία και Γερμανία για την ίδια υπόθεση. Οι πέντε Έλληνες, ετών 18-24, κατηγορούνται ότι ήταν μέρος του «μαύρου μπλοκ» την 1η Μάη. Εκκρεμεί δικαστική απόφαση για το αν θα εκδοθούν ή όχι στην ιταλία, όπου δεν υπάρχει κατώτατο όριο προφυλάκισης μέχρι τη δίκη. Ο Έλληνας υπ. Δικαιοσύνης δήλωσε θετικός στο ενδεχόμενο έκδοσης των πέντε στη Ιταλία, διαπραγματευόμενος προσχηματικά την προϋπόθεση να εκτίσουν την ποινή τους στην ελλάδα (κάτι που εξασφαλίζεται ούτως ή άλλως από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης).

 

Δεν μας προκαλεί έκπληξη η δίωξη των 5, ακόμη κι αν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η έκδοση πολιτών από ένα κράτος σε άλλο για λόγους που ανάγονται σε πολιτική δράση. Το συμβάν εντάσσεται στη γενικότερη λογική του συστήματος που καταστρατηγεί και φυλακίζει κάθε μορφή αντίστασης και πολιτικής συνείδησης. Τα τελευταία χρόνια η καταστολή αυτή έχει εντατικοποιηθεί παγκοσμίως, αφού όλο και περισσότερος κόσμος προσπαθεί να αντιπαραθέσει τις ανάγκες του με τις ανάγκες του καπιταλισμού.

Αυτό που μας προκαλεί έκπληξη είναι το πώς το σύστημα όταν απειλείται καταρρίπτει τα προσχήματα και αφήνει τις αντιφάσεις που το συντηρούν να γίνουν έκδηλες. Έτσι, από τη μια ενισχύει τη λογική της εθνικής αυτοκυριαρχίας και διαχείρισης ζητημάτων (σύνορα-μεταναστευτικό), ενώ από την άλλη διευκολύνει και επικροτεί τις διακρατικές συνεργασίες όταν πρόκειται για την εμπέδωση του ολοκληρωτισμού και την αποσιώπηση κάθε αγωνιστικής φωνής.

Ως άτομα που ζούμε καθημερινά την καταπίεση και την εντατικοποίηση αντιλαμβανόμαστε ως ανυπόστατο το να θεωρείται έγκλημα η συμμετοχή μας σε διαδηλώσεις και πορείες που έχουν ως κοινό στόχο την ανατροπή της κυρίαρχης λογικής. Είμαστε αλληλέγγυοι στην ανάγκη ατομικής ή/και συλλογικής αντίστασης σε κάθε μορφή εξουσίας.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ NO EXPO

 

Στέκι στην Ιατρική

από Αντιεξουσιαστικό Στέκι Ιατρικής 08/01/2016 11:55 πμ.


Το κείμενο αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Αντιεξουσιαστικό Στέκι Ιατρικής (http://steki-iatrikis.espivblogs.net/), που βρίσκεται στο Γουδή, στο χώρο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Καμία σχέση επίσης δεν έχει με το πανό που έχουμε αναρτήσει στη σχολή σχετικά με τους 5 (http://steki-iatrikis.espivblogs.net/2015/11/20/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%8C-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-5-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%86%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%BF/)

Καλό θα ήταν να ξεκαθαριστει, από την ίδια την ομάδα  που υπογραφει ως "Στεκι στην Ιατρική", ονομα που αναποφευκτα παραπεμπει στο ονομα της συλλογικοτητας μας, ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση μαζί μας, ετσι ωστε να λυθει η παρεξηγηση αυτη και να αποφευχθουν μελλοντικες. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν επίσης να χρησιμοποιείται κάποιο πιο συγκεκριμένο όνομα ομαδας ως υπογραφή.

Θέλουμε να πιστευουμε ότι το παραπάνω συμβαν ήταν απλά μια παρεξηγηση και όχι εσπευσμενη ενεργεια.

Αντιεξουσιαστικο Στεκι Ιατρικης

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License