1ηΑνακοίνωση Κατάληψης Πρυτανείας

Οι εκθέσεις expo είναι παγκόσμιες εκθέσεις που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη προκειμένου να επαναπροσδιορίστουν οι όροι της ανάπτυξης και κυκλοφορίας του κεφαλαίου και η περαιτέρω εκμετάλλευση των ζωών μας. Τον Μάιο του 2015, η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο. Η διοργάνωσή της πέρασε πάνω από τη ζωή των υποτιμημένων κομματιών της πόλης, τα οποία εκδιώχθηκαν από τις γειτονιές και τα σπίτια τους, ώστε το κέντρο να αναπλαστεί για την αποτελεσματικότερη εμπορευματοποίησή του, ενώ η πόλη βρισκόταν υπό καθεστώς ασφυκτικής αστυνόμευσης. Το ανταγωνιστικό κίνημα, ως όφειλε, εναντιώθηκε σε αυτή τη φιέστα του κεφαλαίου πραγματοποιώντας πορεία, διεθνούς εμβέλειας, επονομαζόμενη no-expo.

Στις 2 Μαΐου στο Μιλάνο, σε μία καφετέρια κοντά σε ένα κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, διεξάγεται ένα μαζικό κύμα προσαγωγών, μέσα στο οποίο βρίσκονταν και 5 φοιτητές από την Αγία Παρασκευή, οι οποίοι συμμετέχουν στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του, στη συνέλευση κατοίκων της Αθήνας, σε εργατικές και ταξικές διεκδικήσεις. Στη συνέχεια οι προσαχθέντες έμειναν επί 12 ώρες στην αστυνομική διεύθυνση του Μιλάνου, χωρίς διερμηνέα, όπου κι έγινε λήψη DNA και αποτυπωμάτων και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία.

Έξι μήνες μετά, οι Ιταλικές αρχές αποφασίζουν να βγάλουν Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, με το οποίο ζητούν την έκδοση των 5 συναγωνιστών μας στην Ιταλία με μόνη κατηγορία ότι “εθεάθησαν” να βρίσκονται σε πλήθος που συμμετείχε στα επεισόδια της πρωτομαγιάτικης απεργίας, χωρίς να διευκρινίζεται από ποιόν και αν εθεάθησαν να κάνουν κάτι. Στην Ιταλία ακόμα και η απλή φυσική παρουσία σε κινητοποίηση που αποκτά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά μπορεί να διωχθεί ποινικά, διώκοντας έτσι το πολιτικό φρόνημα. Έτσι, την Πέμπτη 12/11, ημέρα γενικής απεργίας, αστυνομικές δυνάμεις με την παρουσία εισαγγελέα εισβάλλουν στα σπίτια 5 φοιτητών και τους συλλαμβάνουν.

Αυτή η δίωξη βαραίνει όλους και όλες εμάς που επιλέξαμε να μη μείνουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Να αντιδράσουμε με κάθε μέσο συλλογικό και μη, ενάντια σε αυτούς που κερδοσκοπούν πάνω στις πλάτες και τις ανάγκες των καταπιεσμένων.

Με βάση λοιπόν όλα τα προαναφερθέντα, oφοιτητικός σύλλογο της αρχιτεκτονικής Βόλου αποφάσισε την κατάληψη της πρυτανείας του Π.Θ για την Παρασκευή 4/12, η συνέλευση αναρχικών Βόλου αποφάσισε να στηρίξει την κατάληψη. Στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο αποφασίστηκεηυπέρβαση των πολιτικών ταυτοτήτων, των συμμετεχόντων και η συνέχεια της κατάληψης μέχρι την Κυριακή 6/12,τόσο για την διόγκωση της πίεση για την μη έκδοση των 5 στην Ιταλία όσο και για την προπαγάνδισητης πορείας της 6ης Δεκέμβρη.

Ακόμα στην συνέλευση που πραγματοποιήσαμε, ως κατάληψη πρυτανείαςαποφασίσαμε να αποτελέσουμε, με παρέμβαση μας, την νότα παραφωνίας στην φιέσταφωταγώγησηςτου Μπέου. Ακριβώς γιατί θεωρούμε πως η περίπτωση Μπέου, ενός φασίστα μαφιόζου που προσπαθεί με τον εξευγενισμό και το θέαμα να αναπτύξει την ατζέντα του κεφαλαίου στην πόλη, ήρθε για να μείνει. Ακόμα μέσα σ’αυτό το σχέδιο θεωρούμε πως εντάσσεται η τοποθέτηση της Αργούς σε έναν χώρο που ανέκαθεν σημειώνοταν συγκρούσεις. Έτσι η Αργός, που κόστισε μαύρα εκατομμύρια, χρησιμεύει ως το δόλωμα των ημερών για να εξαπολύσει μετά την προβοκάτσια την σχεδιασμένη επίθεση του στο ανταγωνιστικό κίνημα της πόλης που στέκεται εμπόδιο στα σχέδια του!

Η απάντηση, τόσο στον Μπέο όσο και στην κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των 5 φοιτητών, θα δοθεί με την μαζική και μαχητική παρουσία στον δρόμο στην πορεία της 6η Δεκεμβρίου. Καλούμε σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της πορείας στον Θόλο.

Ενάντια στους υπερεθνικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Υπερασπιζόμαστε την επιλογή των 5 φοιτητών να ενώσουν τις φωνές τους με τους καταπιεσμένους της Ευρώπης.

Καλούμε όλους και όλες να κινητοποιηθούν ώστε να μπλοκάρουμε την έκδοση των 5 στην Ιταλία.

Παραμένουμε στο πλευρό των 5 συναγωνιστών μας, έως ότου πάψει κάθε δίωξη εις βάρος τους.

Συνέλευση κατειλημμένης πρυτανείας
05/12/15

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License