“Αυτοκίνητα της Ελπίδας- Wuppertal ”σε συνεργασία με κινηματικά μέσα ενημέρωσης για την υποστήριξη των προσφύγων στα Βαλκάνια

Ξεκινώντας με τα αυτοκίνητα της Ελπίδας την νηοπομπή για τη στήριξη των προσφύγων στα Βαλκάνια είχαμε βάλλει ορισμένους κανόνες όπως: ζητούμε άδεια από τους πρόσφυγες πριν από τη λήψη φωτογραφιών ή την καταγραφή τους σε βίντεο κτλ. Μπροστά στις φασιστικές επιθέσεις των οργανωμένων νεοφασιστών πχ Pegida κρατάμε τη θέση ότι η διάδοση των πληροφοριών σχετικά με το τι συμβαίνει κατά μήκος της πομπής μας στα Βαλκάνια είναι απαραίτητη με κάθε τρόπο...

“Αυτοκίνητα της Ελπίδας- Wuppertal ”σε συνεργασία με κινηματικά μέσα ενημέρωσης για την υποστήριξη των προσφύγων στα Βαλκάνια.

Συνέντευξη με 2 ακτιβιστές των αυτοκινήτων Ελπίδας σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό

  Στις 29 Οκτωβρίου δημιουργήθηκαν τα κινηματικά  “Αυτοκίνητα της Ελπίδας- Wuppertal” (https://www.facebook.com/Cars-Of-Hope-Wuppertal-1469254766706760/?fref=ts)και άρχισαν  την στήριξη των προσφύγων στα Βαλκάνια. Άλλοι ακτιβιστές των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και εγώ ήμασταν μέρος αυτής της δράσης. Εκτός από την ανεξάρτητη εργασία στα μέσα ενημέρωσης μας αποφασίσαμε ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ με τα κινηματικά μέσα. Εδώ είναι μερικές από τις σκέψεις μου σχετικά με την εργασία στα κινηματικά μέσα στην δράση μας στα Βαλκάνια. Ζώντας στη Γερμανία σημαίνει ότι ζεις σε μια χώρα όπου  τα καταφύγια των προσφύγων δέχονται επιθέσεις σε καθημερινή βάση. Σημαίνει επίσης ότι ζουν σε μια χώρα όπου οι πολιτικοί της διακυβέρνησης και άλλων κομμάτων ακροδεξιά(όπως AFD) προσπαθούν να δελεάσουν και να κερδίσουν ψηφοφόρους με κάθε τρόπο. Επίσης προσκαλούνται σε τηλεοπτικές εκπομπές σε “ώρα μεγάλης τηλεθέασης” μαζί και με φασιστικές οργανώσεις πχ Pegida που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για επιθέσεις σε πρόσφυγες-μετανάστες. Πολλοί από εμάς του αντιφασιστικού κινήματος και άλλες ομάδες που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες θεωρούμε πολύ σημαντικό την ενημέρωση για τους πρόσφυγες  και το κύμα επιθέσεων εναντίον τους. Σε πολλές περιπτώσεις, αρνούμαστε να εργαστούμε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, και μερικοί δημοσιογράφοι δεν θα συνεργαστούν με τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ποτέ.

   Ξεκινώντας με τα αυτοκίνητα  της Ελπίδας την νηοπομπή για τη στήριξη των προσφύγων στα Βαλκάνια είχαμε βάλλει ορισμένους κανόνες όπως: ζητούμε άδεια από τους πρόσφυγες πριν από τη λήψη φωτογραφιών ή την καταγραφή τους σε βίντεο κτλ. Μπροστά στις φασιστικές επιθέσεις των οργανωμένων νεοφασιστών πχ Pegida κρατάμε τη θέση ότι η διάδοση των πληροφοριών σχετικά με το τι συμβαίνει κατά μήκος της πομπής μας στα Βαλκάνια είναι απαραίτητη με κάθε τρόπο. Παρά την αύξηση των επιθέσεων κατά των προσφύγων και των καταφύγιων τους  μεγάλα τμήματα της γερμανικής κοινωνίας υποστηρίζουν την βοήθεια των προσφύγων.

 Οι τοπικές πρωτοβουλίες, όπως "Καλώς ήρθατε στο Wuppertal," που υποστηρίζουν πρόσφυγες που ζουν στο Wuppertal τώρα συνδυάζουν την υποστήριξη τους με το πολιτικό έργο. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πρωτοβουλίες δεν είναι το ίδιο: Για εμάς, τα “αυτοκίνητα της Ελπίδας Wuppertal”, ήταν ένας συνδυασμός της υποστήριξης των προσφύγων και προώθησης πολιτικού έργου.

 Έχουμε αναπτύξει ιδέες για το πώς να προωθήσουμε το έργο μας. Εκτός από τη δημιουργία των δικών μας μέσων ενημέρωσης στο Facebook, το Twitter, το YouTube, το Livestream, και διάφορα blogs, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με κινηματικά μέσα ανεξάρτητης ενημέρωσης( αναφέρει το ποστ συνεχώς –mainstream). Επίσης βγάλαμε πολλά δελτία τύπου ενώ σε  πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης και σε όλη την πολιτεία δημοσιεύονται άρθρα σχετικά με τις δράσεις μας. Ραδιοφωνικοί σταθμοί και η γερμανική δημόσια τηλεόραση μεταδώσανε το βίντεο μας για τα αυτοκίνητα Ελπίδας. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει καθημερινά συνέντευξη μαζί μου κατά τη διάρκεια του χρόνου που ήμασταν στην βαλκανική οδό.

https://youtu.be/4amSIRu_lUQ

 Στα δικά μας μέσα  ενημέρωσης  και στα δελτία τύπου μας  παρουσιάσαμε τις δράσεις μας και εξηγήσαμε  ότι θέλαμε να υποστηρίξουμε  τους πρόσφυγες σε όλα τα Βαλκάνια .Επίσης δώσαμε μια  ολοκληρωμένη  εικόνα με πολιτικές δηλώσεις, δράσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αναγκάζονται να διασχίσουν το Αιγαίο. Εμείς καταδικάσαμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ασφαλές πέρασμά για τους πρόσφυγες, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση  με το συνοριακό καθεστώς που έχει επιβάλλει  δεν θα τους επιτρέψει να λάβουν το κανονικό πλοίο ή ένα αεροπλάνο για να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ.

Εμείς καταδικάσαμε και αναδείξαμε τα συμφέροντα  των εμπόρων όπλων στον πόλεμο σε μέρη που βρίσκονται σε «αναβρασμό»(όπως η Μέση Ανατολή) από εταιρείες από χώρες της ΕΕ σε αγαστή συνεργασία με τις βάναυσες οικονομικές πολιτικές της ΕΕ  τα οποία αποτελούν μέρος των αιτιών  για τον οποίο οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εμείς ασχοληθήκαμε επίσης με την αστυνομική βία και την απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων σε γενικές γραμμές κατά μήκος της νηοπομπή μας στα Βαλκάνια. Οι πρόσφυγες συχνά βασανίζονται και υποφέρουν υπό το καθεστώς της ακραίας αστυνομικής βία.

 Φυσικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα που συνθέτουν το πολυδιάστατο πρόβλημα ειδικότερα με τα δικά μας μέσα ενημέρωσης ,αλλά έχουμε παρατηρήσει επίσης, ότι μετά από κάθε μετάδοση  περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τα ανεξάρτητα κανάλια μας. Ήταν το μίγμα των ελευθεριακών κινηματικών  και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης που μας βοήθησε να διαδώσουμε το μήνυμα μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σε περισσότερο κόσμο. Αν και τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά είχαν περιορισμένο χρόνο και χώρο για να προβάλλουν τα αυτοκίνητα Ελπίδας, νομίζω ότι μας βοήθησε να περάσουμε το μήνυμά μας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Δουλέψαμε με τους δημοσιογράφους που πραγματικά ενδιαφέρονται για αυτό που κάναμε και οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν πολύ καλή δουλειά.

 Στο Βαλκανικό ταξίδι μας υπήρχαν επίσης εθελοντές, ΜΚΟ  και κάποιοι που δεν μας ανέφεραν καθόλου ενώ είχαν ακόμα και αντίθετες δράσεις προς τις προσπάθειές μας. Στην Κροατία και τη Σλοβενία, οι αρχές δεν επέτρεψαν σε κανέναν να τραβήξει βίντεο, φωτογραφίες μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι εθελοντές και οι ΜΚΟ που αντιτάχθηκαν στην υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες πχ στον προσφυγικό καταυλισμό Opatovac στην Κροατία (το οποίο είναι κλειστό τώρα, υπάρχει καινούριο στο Slavonski Brod) είχαν τη θέση ότι αν πιαστούν άτομα να καταγράφουν τις συνθήκες φυλάκισης και βασανισμού δεν θα είναι σε θέση να μπουν ξανά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες . Μερικοί «εθελοντές» πίστευαν ακόμα ότι το στρατόπεδο προσφύγων στην Opatovac ήταν ένα ανθρώπινο και βιώσιμο στρατόπεδο, το οποίο ήταν αρκετά συγκλονιστικό για μένα.

 Σχετικό βίντεο -Γερμανοί ακτιβιστές ενισχύουν τους πρόσφυγες και καταγράφουν τις απάνθρωπες συνθήκες σε καταυλισμούς(Βαλκάνια)- http://revolution-news.com/german-activists-aid-refugees-in-camps-along-balkan-route-video/

 

 

Opatovac(3 φωτογραφίες)

 Το στρατόπεδο προσφύγων στο Opatovac χωρίστηκε  σε διαφορετικές ζώνες, και οι πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν. Οι εθελοντές είχαν μόνο το δικαίωμα να διανέμουν ζεστά ρούχα και κουβέρτες σε μία από αυτές τις ζώνες. Πρόσφυγες αργότερα μας είπαν ότι όταν άκουσαν εθελοντές  που μοίραζαν ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες στην “πράσινη ζώνη” βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές επιθέσεις.

To ίδιο έγινε όπως όταν προσπάθησαν να λάβουν ενίσχυση και δεν επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν τη ζώνη τους. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες μας ζήτησαν επανειλημμένα να το αναφέρουμε και να διαδώσουμε το μήνυμα για τους βασανισμούς και την κακομεταχείριση από τις αρχές στις χώρες της ΕΕ.

 

 Για εμάς, η στήριξη των προσφύγων των Βαλκανίων είναι μια ανθρώπινη καθώς και μια πολιτική απόφαση. Θέλαμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες με υλικά(τρόφιμα,φάρμακα,ρούχα κτλ.),να παρακολουθήσουμε  την κατάσταση, να επεξεργαστούμε μια έκθεση σχετικά με τις απάνθρωπες πολιτικές της ΕΕ κατά των προσφύγων  και ενάντια στους ανθρώπους που ζουν ακόμα σε πόλεμο-πολεμικές ζώνες ή σε περιοχές που η ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση κυριαρχεί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα  και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την δική μας κινηματική ανεξάρτητη πληροφόρηση.

Πηγή περιγραφής- http://revolution-news.com/cars-of-hope-we-balkan-route/

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License