Κείμενο αυτοπαρουσίασης της κατάληψης παπαμιχελάκη 39

Περίληψη

Κείμενο αυτοπαρουσίασης της κατάληψης Παπαμιχελάκη 39

 

Στις 20 Σεπτέμβρη του 2015 επιλέξαμε να καταλάβουμε το εγκαταλελειμμένο κτήριο της οδού Παπαμιχελάκη 39 στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.Απο την πρώτη κιόλας μέρα το όλο εγχείρημα πλαισιώθηκε απο πολλούς συντρόφους-ισσες και πολύ σύντομα ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναστήλωση και την οχύρωση του. Το συγκεκριμένο οίκημα, όντας εγκαταλελειμμένο απο τον ιδιοκτήτη του για περίπου μια δεκαετία  και στο μεγαλύτερο τμήμα του καμμένο, απαιτούσε πολλές μέρες εντατικών εργασιών. Μετά το πέρας των απαραίτητων διαδικασιών έγινε ανοιχτό κάλεσμα στις συλλογικότητες και ατομικότητες του Α/Α χώρου του Ρεθύμνου για τη συνδιαμόρφωση των πολιτικών χαρακτηριστικών του εγχειρήματος, καθώς και του οργανωτικού μοντέλου. Μέσα απο την πολύμορφη σύσταση της πολιτικής σύνελευσης τέθηκαν τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά της κατάληψης καθώς και η δομή της. Η διαχειριστική συνέλευση της κατάληψης θα συνδιαμορφώνει και θα αποφασίζει για τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν, καθώς και τις επιμέρους εκδηλώσεις και δράσεις  που έχουν ως κοινό παρανομαστή αναρχικά, αντιεξουσιαστικά και επαναστατικά προτάγματα.

 

 

Η κατάληψη Παπαμιχελάκη 39 διέπεται από τα εξής χαρακτηριστικά:

Αντιιεραρχία. Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή εξουσίας, επιβολής και ανάθεσης. Λειτουργούμε με οριζόντιες δομές, έχοντας ως εργαλεία μας την συνδιαμορφώση και την διαλεκτική. Σε μια κοινωνία που βασίζεται σε  σχέσεις εκμετάλλευσης και τις αναπαράγει επιλέγουμε να δημιουργούμε δομές που προτάσσουν την ισοτιμία όλων.

 

Αντιθεσμικότητα. Ως αναρχικοί δεν αναγνωρίζουμε κανένα θεσμικό όργανο του κράτους, καθώς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο τους. Αυτοί είναι οι θεσμοί που διαφυλάσσουν την “ομαλότητα” των κοινωνικών δομών, την εύρρυθμη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών και επιδιώκουν να καταστείλουν κάθε προσπάθεια επαναστατικής διάθεσης και πράξης.

 

Αντιφασισμός. Η αντιφασιστική δράση, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη παρά μαχητική. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι οι φασίστες οργανωμένοι και μη, όχι μόνο δεν πρέπει να έχουν λόγο και δράση αλλά θα πρέπει να τσακίζονται σε κάθε ευκαιρία. Υποκείμενα, που οραματίζονται και επιδιώκουν την εξάλειψη του διαφορετικού και όποιου δεν συμμορφώνεται με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους.

 

Αντισεξισμός. Εξίσου δυναμική θα είναι και η απάντηση μας σε σεξιστικές και ομοφοβικές συμπεριφορές  τόσο στην ευρύτερη κοινωνία όσο και στο εσωτερικό της κατάληψης. Δε δεχόμαστε τα πατριαρχικά κατάλοιπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία στην οποία ζούμε, αντιμαχόμαστε τέτοιου είδους διακρίσεις και στηρίζουμε την απελευθέρωση του φύλου και της σεξουαλικότητας.

 

Αντιεμπορευματικότητα. Προσπαθώντας να σπάσουμε τα στένα όρια που μας επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο προωθεί επίπλαστες ανάγκες και ορίζει ως αυτοσκοπό την άντληση κέρδους, δρούμε ενάντια στις εμπορευματοποιημένες σχέσεις και στην εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι λειτουργούμε χωρίς χορηγούς και σπόνσορες, αυτοοργανωμένα, χωρίς προσωπικό όφελος.Όποια έσοδα προκύψουν απο τις διάφορες εκδηλώσεις της κατάληψης θα διατίθονται στον εκάστοτε κινηματικό σκόπο, ο οποίος θα έχει γνωστοποιηθεί.

 

Άλλη μια εστία ανομίας.

 

Ως πολιτικά υποκείμενα, που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο, είχαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε ενα σημείο αναφόρας για την συσπείρωση των αγώνων μας. Για εμάς οι καταλήψεις αποτελούν ένα μέσο έμπρακτης αντίστασης στο υπάρχον. Επανοικειοποιούμαστε τους νεκρούς χώρους,δημιουργώντας αναχώματα στην κυρίαρχη λογική της ιδιοκτησίας. Επιδιώκουμε την διάχυση του αναρχικού λόγου, την διατάραξη της κοινωνικής ομαλότητας που επιβάλλει η αστική δημοκρατία μέσω της σταθερής παρέμβασης στον κοινωνικό ιστό, την ενδυνάμωση των συντροφικών σχέσεων καθώς και την εξάλειψη κάθε φασιστικής παρουσίας απο την πόλη. Στόχος μας είναι στην κατάληψη να στεγαστούν συνελεύσεις, εκδηλώσεις, αρχείο, βιβλιοθήκη καθώς και άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα.

Εν κατακλείδι, ως αναρχικοί-ές στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε άλλες καταλήψεις, στέκια και μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας καθώς και δεν ξεχνάμε τους αιχμάλωτους συντρόφους , οι οποίοι βρίσκονται έγκλειστοι στα κελιά της δημοκρατίας. Στηρίζουμε τους πολιτικούς κρατούμενους ηθικά, πολιτικά και υλικά. Ενάντια στην αστική νομιμότητα μαχόμαστε μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής.

 

 

ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥΣ.

  

ΝΑ ΜΠΟΎΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ.

 

 

   

Ρέθυμνο, Οκτώβριος 2015

Κατάληψη Παπαμιχελάκη 39 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License