6 νοεμβρίου 1985: το Μ-19 επιτίθεται στο δικαστικό μέγαρο της Μποκοτά.

από την ιστορία της παγκόσμιας επανάστασης

Posted on 08/11/2015 by kleovis

Παρασκευή 06 Noεμβρίου 2015 07:43

6 νοεμβρίου 1985: το M-19 επιτίθεται στο δικαστικό μέγαρο της Bogotà  

Είναι η 6 νοεμβρίου 1985, όταν μια ομάδα ανταρτών του Κινήματος της 19ης Απριλίου,  quando un commando di guerriglieri del Movimiento 19 de Abril , επιτίθεται και καταλαμβάνει το δικαστήριο της Bogotà. Η επιχείρηση τοποθετείται σε μιαν περίοδο κατά την οποίαν ανοίγονται προς τα έξω οι αντάρτικες ομάδες, που στην Colombia ελέγχουν δραστικά μεγάλα κομμάτια περιοχών της χώρας, και την νένα συντηρητική κυβέρνηση Betancur.

Η θέληση του νεοεκλεχθέντος προέδρου είναι να ξεκινήσει έναν διάλογο ειρήνης με τους μαχητικούς σχηματισμούς για να συζητήσουν γύρω από την κρίση και γύρω από πιθανές λύσεις της σύγκρουσης. Τόσο τοM-19 όσο και οι Farc αποδέχονται σε πρώτη φάση τις προτάσεις του Betancur, που όμως δεν συναντούν το χειροκρότημα των μεγάλων ιδιοκτητών γης. Αυτοί τις θεωρούν δίχως νόημα παραχωρήσεις στους ανατρεπτικούς, και εργάζονται για την δημιουργία νέων παραστρατιωτικών ομάδων που συνεχίζουν την επιθετική δραστηριότητα στις απελευθερωμένες από τον ανταρτοπόλεμο περιοχές.

Η διαρκής επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγγέλλει την εξαφάνιση 80 αιχμαλώτων σε έναν χρόνο, παρουσιάζουν με ντοκουμέντα βασανιστήρια προς τους πολιτικούς κρατούμενους και 300 παράνομες εκτελέσεις. Ο συνολικός αριθμός των εξαφανισθέντων αγωνιστών φθάνει στους  325.

Είναι λοιπόν μέσα σε αυτές τις συνθήκες ανανεωμένων εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και τους επαναστάτες που τοποθετείται η απόφαση του M-19 (που πήρε το όνομά του από την ημερομηνία της εκλογικής νοθείας της 19 απριλίου 1970) να πραγματοποιήσει την έφοδο στο δικαστικό μέγαρο της πρωτεύουσας.

Tριακόσιοι πενήντα δικαστές κρατούνται όμηροι από κάτι παραπάνω από τριάντα αντάρτες. Στην διάρκεια της εφόδου ανακατάκτησης από τον στρατό, θα χάσουν την ζωή τους όλοι οι μαχητές και πάνω από πενήντα δικαστές. Οι έρευνες δείχνουν πως τους δικαστικούς σκότωσαν οι σφαίρες των στρατιωτών και όχι των ανταρτών; τα στελέχη του M-19 υποστηρίζουν λοιπόν πως ο στρατός επέλεξε εσκεμμένα να σκοτώσει τους δικαστικούς του ανωτάτου δικαστηρίου για να δυσφημήσει τοM-19, και συγχρόνως να προστατέψει τα συμφέροντα των καρτέλ του εμπορίου ναρκωτικών.

Pubblicato in STORIA di CLASSE δημοσιεύτηκε στην Ταξική Ιστορία

http://www.infoaut.org/index.php/blog/storia-di-classe/item/3109-6-novembre-1985-lm-19-assalta-il-palazzo-di-giustizia-di-bogot%C3%A0

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License