Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης # 87 απο το blog της ΕΣΕ-Αθήνας

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης # 87 απο το blog της ΕΣΕ-Αθήνας http://ese.espiv.net https://www.facebook.com/Eλευθεριακή-Συνδικαλιστική-Ενωση-Αθήνας-ΕΣΕ

Πανελλαδική απεργία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Νοέμβρη στο χώρο του εμπορίου με αφορμή γιά άλλη μία φορα την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.Οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε 24ωρη απεργία στις 1/11/15 ενάντια

 

στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην Αθήνα και σε αυτή την εργατική κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν πολλές εργατικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες.

Ανάμεσα τους,το Συντονιστικό Ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα Διευρυμένα Ωράρια,ο ΣΥΒΧΑ,το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WIND,η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-Αθήνας,οι ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ(IWW)και πλήθος απο αλληλέγγυες και αλληλέγγυους.Αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της,όπως,Θεσσαλονίκη και Γιάννενα.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΒΧΑ για την απεργία της Κυριακής 1/11 αναφέρει μεταξύ άλλων:Δε μας λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουμε. Μας λείπουν τα φράγκα και οι ώρες για να ζήσουμε.Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.Συνεχίζουμε δυναμικά και αταλάντευτα τον δίκαιο και επίμονο αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των ταξικών αγώνων μας για την υπεράσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειας μας.

Η Κυριακάτικη αργία με αγώνες κατακτήθηκε και με αγώνες θα την κρατήσουμε .Με οργάνωση κι αντίσταση στους χώρους της δουλειάς,ανέφερε στην αφίσα του τοΣυντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
και τα «απελευθερωμένα» ωράρια και προσθέτει: Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά καμμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

Για την απέργία στο κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 1/11 σε κείμενο-κάλεσμα οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ αναφέρουν μεταξύ άλλων: Να σταματήσουμε την κατηφόρα!Να τελειώνουμε με την σύγχυση!Να τελειώνουμε με τα ψέματα των εργοδοτών και τις αυταπάτες μας!Να τελειώνουμε με την μοιρολατρία και τον φόβο!Ειδικότερα για την μοιρολατρία και τον φόβο λένε τα εξής: Όλα όσα βιώνουμε στον κλάδο του εμπορίου, το τσαλαπάτημα των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας, δεν μπορούν να αλλάξουν αν δεν το παλέψουμε μέσα στους χώρους εργασίας με τους συναδέλφους μας. Οι μόνοι που μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε όσα μας κλέβουν και όσα δικαιούμαστε, να ακυρώσουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, είμαστε εμείς οι ίδιοι, μέσα στους χώρους εργασίας μας. Μέσα από ορατές ή αόρατες επιτροπές εργαζομένων, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, μέσα από τα σωματεία μας.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε ενα ¨φιλεργατικό¨ πρόγραμμα το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει. Ποτέ δεν μας χαρίστηκε τίποτα, ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε περισσότερα. Δεν υπερασπιζόμαστε την κυριακάτικη αργία επειδή την εξήγγειλε η κυβέρνηση και δεν τήρησε την υπόσχεσή της. Την υπερασπίζόμαστε Γιατι δεν χαρίζουμε ούτε λεπτό απο τον ελέυθερο χρόνο και την ξεκούρασή μας, για να κερδίσουν τα αφεντικά.Γιατί δουλεύουμε ήδη αρκετές ώρες για ψίχουλα.Γιατί αν δεν αντισταθούμε τώρα, το μέτρο θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και σε αυτούς που τώρα αδιαφορούν ψωνίζοντας τις Κυριακές.Γιατί ο ανταγωνισμός και η ανάπτυξη χτίζεται πάνω στην λεηλασία της ζωής μας,Γιατι εν τέλει, δεν θα χορεύουμε στον ρυθμό που μας βαράνε το Κράτος και τα αφεντικά!Αυτά ανέφερε στην κατακλείδα της η ανακοίνωση της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ενώσης-Ιωαννίνων με την οποία καλούσε στην απεργιακή κινητοποίηση.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς αντεργατικών νομοθετημάτων που αποδομούν εν μια νυκτί κεκτημένα αιώνων. Κατακτήσεις οι οποίες, εκτός του ότι είναι βαμμένες με το αίμα αγωνιστών, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εργατική μας καθημερινότητα και τις εργασιακές μας σχέσεις. Το παράδοξο, περισσότερο για τα τμήματα της κοινωνίας που αποδέχονται τον κοινοβουλευτισμό, είναι πως οι αντεργατικές αυτές διατάξεις ψηφιστήκαν από μια «αριστερή κυβέρνηση». Αντίθετα, το σκηνικό που διαγράφεται σήμερα για μας αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του αυτονόητου, πως τίποτα δεν κατακτιέται με ανάθεση και έτοιμες λύσεις. Η δική μας απάντηση είναι μια. Διαρκής αγώνας με απεργίες, οργάνωση των εργατών σε συλλογικούς ακηδεμόνευτους φορείς-συνδικάτα και διαπόμπευση όλων εκείνων που εθελόδουλα συναινούν στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.Για να μην ζήσουμε σαν δούλοι.Να οργανώσουμε την τάξη μας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο ανέφερε στο δικό της κάλεσμα η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση-Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή 1/11, θα είναι άλλη μια Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα και κατά συνέπεια θα είναι άλλη μια απεργία των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου, για την διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.Αυτό επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW). Στ λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή επιτάχυνε τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακατένειμε τον τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, δημιούργησε και δημιουργεί συνθήκες κυριαρχίας των μεγάλων. Διέλυσε και συνεχίζει να διαλύει τους μισθούς, τα ωράρια, τις εργασιακές σχέσεις και κάθε δικαίωμα των εργαζομένων στο εμπόριο.Για όλα αυτά, αλλά και για το δικαίωμα των εργαζομένων στην κατεκτημένη με αγώνες Αργία της Κυριακής, οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW), απεργούμε την Κυριακή 1η Νοέμβρη,καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αλλά και η πλήρης ελαστικοποίηση των ωραρίων -ανέφερε σε ανακοίνωση-κάλεσμα στην απεργία η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης -είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης που εντάθηκε με αφορμή την κρίση. Στο επίκεντρο αυτής της αναδιάρθρωσης είναι οι εργασιακές σχέσεις ως ο παράγοντας που πάνω του στηρίζεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η παραγωγή υπεραξίας και τελικά τα κέρδη των καπιταλιστών. Είναι ένα μέτρο που θα ωφελήσει άμεσα κυρίως τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου του εμπορίου και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, θα ευνοήσει δηλαδή την περαιτέρω συσσώρευση κεφαλαίου. Είναι ακόμα όμως άλλη μια επίθεση σε εργασιακά κεκτημένα που ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω εντατικοποίηση κι αυταρχικοποίηση των ήδη επισφαλών εργασιακών σχέσεων σύμφωνα με το κυρίαρχο πνεύμα της πλήρους εμπορευματοποίησης των ζωών μας.

Κυριακή στις 1/11/15 τα καταστήματα θα λειτουργούν βάσει της νομοθεσίας για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές τον χρόνο. Το ζήτημα δεν είναι η Κυριακή αλλά η συνολική κατάργηση δικαιωμάτων μας,ανέφερε σε ανακοίνωση-κάλεσμα για την συμμετοχή στην απεργία και αποχή απο κάθε είδους αγορές,το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WIND. Η Kυριακάτικη εργασία, η οποία είχε επεκταθεί για 52 Κυριακές και τώρα επανήλθε στις 8 (με διαφοροποιήσεις ανά περιοχή), είναι ένα σοβαρό ζήτημα που υπάγεται στην γενικότερη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η κυριακάτικη εργασία, συχνά απλήρωτη και χωρίς ρεπό, αποτελεί ένα πρόσχημα και όχημα της κυβέρνησης και των εργοδοτών για πλήρη επέκταση του μέτρου και άλλων παρόμοιων σε όλο το εύρος της εργασίας, καθώς τα περί τζίρου των καταστημάτων δεν ευσταθούν σε ένα περιβάλλον με εκατομμύρια ανέργων, απλήρωτων ή χαμηλόμισθων εργαζομένων και χαμηλοσυνταξιούχων.Και η ανακοίνωση του σωματείου κατέληγε: Δεν μας λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουμε, μας λείπουν τα χρήματα και οι ώρες για ναζήσουμε.Ούτε 52.ούτε και 8 -κανάνα μαγαζί την Κυριακή Ανοικτό.

Αποκλεισμός στα Jumbo της Νέας Φιλαδέλφειας,έναντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας,έγινε στις 1/11 απο τη Συνέλευση Κενταύρου και συντρόφους, συντρόφισσες και συλλογικότητες από τις γύρω περιοχές.Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης:Ποτέ δουλειά την Κυριακή,Δεν δουλεύουμε,δεν ψωνίζουμε.Είχε προηγηθεί την Πέμπτη 30/10 στις 6μμ στην πλατεία Πατριάρχου (Νέα Φιλαδέλφεια) μικροφωνική για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας,απο την Συνέλευση Κενταύρου. Η δράση διήρκεσε 2 ώρες και μοιράστηκε κείμενο αναφορικά με το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας. Επίσης κρεμάστηκε πανό στο χώρο της πλατείας.

Συγκέντρωση – Παρέμβαση κόντρα στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας έγινε και στην Αγία Παρασκεύη από την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων την 1η Νοέμβρη.Στο κείμενο που μοιράστηκε στην παρέμβαση αναφερεται:Ως κάτοικοι της πόλης (εργαζόμενοι,άνεργοι,φοιτητές,μαθητές) πιστεύουμε ότι μόνο αν αντιληφθούμε την κοινότητα των αναγκών και των συμφερόντων μας θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στο ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζεται. Για αυτό το λόγο συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων εμπορίου και στις απεργίες που πραγματοποιούν τις κυριακές και οι οποίες οργανώνονται από ένα Συντονιστικό δράσης στο οποίο συμμετέχουν όχι μόνο πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και συνελεύσεις κατοίκων από διάφορες γειτονιές. Καλούμε όλους να χρησιμοποιήσουν την επιλογή που έχουν και να μη ψωνίσουν την κυριακή δείχνοντας έτσι έμπρακτη αλληλεγγύη σε έναν αγώνα αυτο-οργανωμένο και ακηδεμόνευτο από κόμματα.  Εμείς θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους στο εμπόριο σε ένα αγώνα που θεωρούμε κοινό καθώς αναγνωρίζουμε ένα κομμάτι από τη δική μας συνθήκη στο δικό τους παρόν. Και το μέλλον τους θα είναι και δικό μας

Συμμετέχουμε στο Σύλλογό μας,Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας,τιτλοφορείται το κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττική προς τους εργαζόμένους των Public για κοινό αγώνα,μέσα απο τον σύλλογο.Μέσα από τις διαδικασίες του Συλλόγου καλούν τους εργαζόμενους στα Public να παλέψουν για: Εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών για την ίδια παρεχόμενη εργασία από τους εργαζόμενους.Πρόσληψη όλων των εργαζομένων voucher με σύμβαση αορίστου χρόνου και κατάργηση των προγραμμάτων Voucher. Αυξησεις στους μισθούς. Κατάργηση της πρακτικής των «mysteryshoppers» δηλαδή την μορφή επιτήρησης από πελάτες-ρουφιάνους.Τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ενάντια στην πολύωρη ορθοστασία.Ηχητική ενημέρωση των πελατών 15 λεπτά πριν το κλείσιμο του καταστήματος, ώστε να σταματήσει η παροχή δωρεάν εργασίας μετά το πέρας του ωραρίου.Και τέλος,για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας.

Το Σάββατο 24/10, η Συνέλευση Αλληλεγγύης στην απολυμένη από τον ΑΒ
συναδέλφισσα Ελένη Σ. πραγματοποίησε νέα παρέμβαση στο κατάστημα ΑΒ Χολαργού, για 2 ώρες, με πανό και μοίρασμα κειμένων, ενημερώνοντας ξανά εργαζόμενους και καταναλωτές για την απόλυση της συναδέλφισσας, για το δικαστήριο που έχει οριστεί για 11/12, για την εργοδοτική αυθαιρεσία του ΑΒ Βασιλόπουλου και τις συνθήκες κάτεργου σε όλα τα σούπερ μάρκετ, αλλά και για τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας με επόμενη μέρα κινητοποιήσεων ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων την 1/11.Οι κινήσεις αλληλεγγύης θα συνεχιστούν όσο η εργοδοσία επιμένει στην εκδικητική απόλυση και η δίκη του ΑΒ στις 11/12 πλησιάζει.Καταλήγει η ανακοίνωση της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην απολυμένη από τον ΑΒ συναδέλφισσα Ελένη Σ.

Ανακοίνωση εξέδωσε η συλλογικότητα NΟ Ωφελούμενοι/ες,με αφορμη τα»ατυχήματα» «κοινοφελώς» εργαζομένων-«οφελούμενων»στην τοπική αυτοδιοίκηση.Η συλλογικότητα NΟ Ωφελούμενοι/ες,αναφέρει στην ανακοίνωση τηςοτι κάθε κοινωφελής εργαζόμενος πρέπει να εργάζεται στην ειδικότητα του. Κανένας γενικών καθηκόντων δεν πρέπει να ανεβαίνει σε απορριματοφόρο.Όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζονται τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας για τη δουλειά που εκτελούν.Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος θα πρέπει να δίνεται η προβλεπόμενη από το εργατικό δίκαιο αποζημίωση.Να σταματήσει η τιμωρία της αναπλήρωσης των αναρρωτικών αδειών, μετά το πέρας του 5μηνου.Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να έχει βιβλιάριο ασθενείας στο ΙΚΑ από την πρώτη μέρα δουλειάς και να δικαιούται πληρωμένη αναρρωτική άδεια μαζί με 2 μέρες κανονικής άδειας το μήνα.Πρέπει επειγόντως να ξεκινήσουμε από αυτά τα «μικρά» νόμιμα που δικαιούμαστε και θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, αφού διασφαλίζουν ότι δεν θα σκοτωθούμε στη δουλειά για να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα πιο «μεγάλα», κόντρα στους νόμους τους: στη διεκδίκηση μεγαλύτερων μισθών βάση των υπαρχουσών συλλογικών συμβάσεων, την αναγνώριση όλων των επιδομάτων, την χορήγηση μεγαλύτερου επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους/ες για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις. Στην κατάργηση εντέλει της «κοινωφελούς» εργασίας, των voucher και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας που στόχο έχουν να διαχωρίσουν και να υποτιμήσουν συνολικά τους εργαζόμενους,συμπληρώνει η ανακοίνωση των NΟ Ωφελούμενοι/ες και καταλήγει:Τα εργατικά ατυχήματα των κοινοφελών ειναι εγκλήματα κράτους-δήμων-ΟΑΕΔ.Θα αγωνιστούμε.Δεν θα πεθάνουμε στην δουλεια.

Την Πέμπτη 29/10, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από μέλη της ΕΣΕ και ΣΒΕΜΚΟ, έξω από τα γραφεία της ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ που εδρεύει στα Εξάρχεια.Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση – Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών δηλώνει ότι δραστηριοποιείται στον τομέα της υποστήριξης της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης όσων ατόμων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθεια τους να ενσωματωθούν στο κοινωνικό ιστό και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Ωστόσο δομές προγραμμάτων αντιμετώπισης της φτώχειας τόσο στο Δήμο Αθηναίων(συσσίτιο), όσο και στο Δήμο Αχαρνών (Δημοτικός Λαχανόκηπος),στις οποίες εμφανίζεται ως φορέας υλοποίησης,είτε καταγγέλονται για «κακή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ακαταλληλότητα τροφίμων»,είτε το ίδιο το Υπουργείο διακόπτει τη λειτουργία τους,είτε δεν τις υλοποιεί ποτέ. Παράλληλα η εργοδοσία της ΜΚΟ απειλεί με αγωγές και δεν διστάζει να στείλει εξώδικα σε εργαζόμενους που διεκδίκησαν ή διεκδικούν τα δικαιώματα τους.  


Aπαράδεκτη εργοδοτική συμπεριφορά απο τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας που απασχολεί ως οδοκαθαρίστρια έγκυο εργαζόμενη και μάλιστα «με πεντάμηνη σύμβαση κοινοφελούς εργασίας».Οπως καταγγέλεται η δημοτική αρχή του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ενώ γνώριζε ότι ήταν έγκυος η συγκεκριμένη εργαζόμενη την έβαλαν να δουλεύει σαν εργάτρια καθαριότητας και συγκεκριμένα οδοκαθαρίστρια. Συνέπεια αυτής της αντιμετώπισης απο την δημοτική αρχή, ήταν η γυναίκα να έχει προβλήματα με την εγκυμοσύνη της.

24ωρη απεργία για τις 12 Νοέμβρη έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης».Η εξαγορά των σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» -που μετονομάστηκαν σε «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»-απο την εταιρεία «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» με σκοπό την αύξηση την κερδοφορίας της έχει σαν αποτέλεσμα να βιώνουν οι εργαζόμενοι έναν εφιάλτη.Ειδικότερα,το κλείσιμο καταστημάτων και τμημάτων έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι απολύσεις, οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι καθημερινό φαινόμενο. Η προοπτική που διαφαίνεται για σπάσιμο της συμφωνίας, αλλά και η προοπτική για αλλαγή των ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών έχει κάνει τους εργαζόμενους να βιώνουν καθημερινά ένα κλίμα ανασφάλειας. Επιπέον οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»είχαν απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία την 1η Νοέμβρη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι ακόμα και σήμερα οι εργαζόμενοι στις«Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ».Οι εργαζόμενοι ζητούν να ανακληθούν οι απολύσεις και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα άμεσα,ενώ καταγγέλουν και την τρομοκρατική στάση της εργοδοσίας που προχώρησε σε αρθρόες απολύσεις όλων όσων είχαν συνδικαλιστική δράση.

Τα πλοια όλων των κατηγοριών έμειναν δεμένα στα μουράγια καθώς οι ναυτεργάτες, αποφασίσαν 48ωρη πανελλαδική απεργία από τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη και την Τετάρτη 4 Νοέμβρη.Οι ναυτεργάτες αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Στάση εργασίας στα Mέσα Mαζικής Μεταφορας σταθερής τροχιάς(Μετρό,Ηλεκτρικό και Τράμ),έχουν εξαγγείλει για τηνΤρίτη 3 Νοέμβρη,οι εργαζόμενοι,οι οποίοι αντιδρούν στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιών.

Την Παρασκευή 30 Οκτώβρη,απήργησαν όμως και οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο Μουσικής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητας τους λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους.Είχαν προηγηθεί τρείς στάσεις εργασίας την Παρασκευή 2, την Τετάρτη 21 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου,καθώς διανύουν τον έκτο μήνα με πολύ σοβαρά προβλήματα στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ πλέον το Μέγαρο κινδυνεύει να κλείσει οριστικά στο τέλος του χρόνου.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πληροφορικής «Unify» μαζί με το κλαδικό τους συνδικάτο. Οπως καταγγέλουν εργαζόμενοι και συνδικάτο:Η εργοδοσία της εταιρείας προχωράει σε απολύσεις, σε συνέχεια των προηγουμένων της ενεργειών που στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας της και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, στην πλάτη των εργαζομένων.Ανοιχτή διάθεση προϊόντων της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ και παρέμβαση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου Απο την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αθήνας στη ΒΙΟΜΕ,στο μετρό της Δάφνης.Η δράση έγινε στα πλαίσια σειράς κινητοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη πανελλαδικά για την υποστήριξη του εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ και τη ματαίωση των πλειστηριασμών των οικοπέδων στα οποία βρίσκεται το εργοστάσιο, που ξεκινούν στις 26 Νοέμβρη. Κεντρικό σύνθημα της καμπανιας: η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά,να ματαιώσουμε τους πλειστηριασμούς.

Δυστυχώς και η εβδομάδα που μας πέρασε σημαδεύτηκε απο ένα ακόμα εργατικο ατύχημα,για εμάς εργοδοτική δολοφονία.Νεκρός ένας 54χρονος εργαζόμενος στη ΔΕΗ το πρωί της Πέμπτης στο χώρο στάθμευσης και ελέγχου των εργολαβικών φορτηγών, στο Βόρειο Πεδίο του ορυχείου Μαυροπηγής στην Κοζάνη. Ο 54χρονος εργαζόμενος,κατέβηκε για να κάνει έλεγχο στο φορτηγό του, το οποίο για άγνωστο λόγο μετακινήθηκε και τον καταπλάκωσε προξενώντας του συντριπτικό χτύπημα στο κρανίο και πολλαπλές κακώσεις στο σώμα,με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακαριαία.

Να υπογράψουν εξευτελιστικές συμβάσεις ζητά η εργοδοσία στις επιχειρήσεις «Δ. ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΑΕ» και «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ».Σύμφωνα με τους εργαζόμενους των δύο επιχειρήσεων η εργοδοσία τους πιέζει να υπογράψουν συμβάσεις που ουσιαστικά χάνουν μία σειρά από τα δικαιώματά τους.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Λιβαδειά για τη «λευκή νύχτα» το Σάββατο 31 Οκτώβρη πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί φορείς της πόλης. Συγκεριμένα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων για άλλη μία φορά υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να δουλεύουν ατελείωτα,με απλήρωτα ωράρια μέχρι τα μεσάνυχτα.Ενώ οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν και την Κυριακή 1 Νοέμβρη καθώς βάσει νόμου θα ήταν ανοικτά τα καταστήματα. Θέλουν «λευκές νύχτες» και «μαύρους εργαζομένους»ανέφεραν σε ανακοίνωση τους τα τοπικά συνδικάτα.


Τον δρόμο για την απόλυση εργαζόμενου στα Τρίκαλα,ανοίγει η άρση της συνδικαλιστικής ασυλίας του.Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος συνδικαλιστήςαπολύθηκε απο την εταιρεία«ΑΦΟΙ Π. ΓΚΟΥΜΑ ΟΕ» λόγω της «ενοχλητικής» συνδικαλιστικής του δράσης. Μετά από δικαστικές αποφάσεις οι οποίες έκριναν την απόλυση παράνομη και καταχρηστική ο εργαζόμενος επέστρεψε στη δουλειά του, ωστόσο βρέθηκε αντιμέτωπος με πιέσεις της εταιρείας προκειμένου να εξαναγκαστεί σε οικειοθελή αποχώρηση. Εξακολούθως η εργοδοσία κατέφυγε στην δικαιοσύνη όπου και κατάφερε για τον συγκεριμένο συνδικαλιστή την άρση του νόμου 1264/82 ο οποίος απαγορεύει απολύσεις μελών ΔΣ Σωματείων,κάτι που σημαίνει ,ότι στο επόμενο διάστημα πρόκειται να απολυθεί.

Με σύνθημα:όχι στο κλείσμο της παιδιατρικής κλινικης του Γενικού Νοσοκομείου,δικαίωμα για όλους στην υγεία,έγινε παρέμβαση την Πέμπτη 29/10, στην πλ. Ελευθερίας από την Συνέλευση Αναρχικών Αντιεξουσιαστών/τριών Λαμίας. Στο κείμενο της η συλλογικότητα ξεκαθαρίζει τους λόγους της παρέμβασης: Ως αναρχικοί-αναρχικές δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε υπερασπιζόμαστε το υπάρχον κρατικό σύστημα υγείας. Θεωρούμε πως το κερδισμένο δικαίωμα στη δημόσια υγεία είναι αναφαίρετο και κεκτημένο, για ολόκληρη την κοινωνία. Η αρχή του αγώνα απέναντι στην υπό κατάρρευση κρατικά «προσφερόμενη» υγεία, είναι η ίδρυση κοινωνικών και αυτοοργανωμένων δομών υγείας και ιατρείων όπου αυτό απαιτείται, που σε συνδυασμό με τον αδιαμεσολάβητο αγώνα αφυπνισμένων τοπικών κοινωνιών μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα αγώνα. 

Τέλος,ρεμπέτικο γλέντι με τους ΧΑ.ΒΑ.ΠΕ.ΔΕΣ,διοργανώνουν ΕΣΕ-Αθήνας &ΣΒΕΜΚΟ για τα δικαστικά έξοδα της δίκης της συναδέλφου Ε.Π κατα της εργοδοσίας της ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ.Η εκδήλωση θα γίνει στο ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ,Ζωοδόχου Πηγής και Ισαύρων στα Εξάρχεια, το Σάββατο 14 Νοέμβρη.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License