3 Νοεμβρίου 1981 : o Σαλβατόρε Ρουντιλόσσο σκοτώνεται στη διάρκεια ληστείας.

από την ιστορία της επαναστατημένης ιταλίας

Κυριακή 3 Νοεμβρίου, από infoaut. Storia di classe, Ταξική ιστορία

Salvatore Rudilosso, επαναστάτης μαχητής, σκοτώνεται στη διάρκεια ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στο Πόντε Σ.Πιέτρο [Μπέργκαμο] ενώ προσπαθεί να βοηθήσει τραυματισμένο θανατηφόρα σύντροφό του.
Γεννημένος στις 7 Απριλίου 1956 στην Φλορίντια, μια μικρή πόλη στην επαρχία των Συρακουσών, μετακινείται στην Κατάνια με την οικογένεια αμέσως μετά το τέλος του δημοτικού σχολείου. Για να μπορέσει να συνεχίσει το σχολείο κλείνεται σε κολέγιο που διαχειρίζεται ο κλήρος. Γι αυτή την περίοδο, που διήρκησε 3 χρόνια, μιλάει ο ίδιος σε μια από τις πολλές μαρτυρίες που άφησε μετά τον θάνατό του.
‘ Βρέθηκα στην παιδική μου φυλακή κλεισμένος σε ψυχρές κάμαρες. Διάβαζα με την απειλή χαστουκιών και έφαγα σε πεινασμένες τραπεζαρίες κάτω από τα μάτια των φυλάκων που σήκωναν τα χέρια στα κακά παιδάκια. Στο κολλέγιο προσευχήθηκα υπό την απειλή χαστουκιών, δεν αγάπησα όμως ούτε τον Χριστό διότι στο όνομά του δικαιολογούσαν τα μαρτύρια σε εμάς τους μικρούς αντάρτες….
Βγήκα από εκεί με το μεσαίο δίπλωμα. Βγήκα από μια έρημο για να μπω σε μια άλλη όπου μαθαίνεις να ζεις με μίσος στην καρδιά για την ύπαρξή σου’.
Εξ αιτίας της μειονεκτικής οικογενειακής κατάστασης είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί το τεχνικό ινστιτούτο ‘Ολιβέττι’ τα πρωϊνά ενώ τα απογευματινά και το βράδυ δουλεύει μαύρη εργασία, είναι λιγότερο από 15 χρονών. Μετά από λίγο παρατάει το σχολείο για μια δουλειά καλύτερα αμοιβόμενη [χάρη στην οποία καταφέρνει να βοηθά την οικογένειά του] και για να χειρίζεται εκείνες τις στιγμές, τα διαστήματα ελευθερίας που για πολλά χρόνια του ήταν απαγορευμένα από τους άκαμπτους κατασταλτικούς κανόνες του κολλεγίου.
Η αγωνία και η αβεβαιότητα της μαύρης εργασίας, ο φόβος μήπως και ζήσει στο άπειρο ζωή σε μειονεκτική κατάσταση θα τον φέρουν σε βήμα ριζοσπαστικό : από το φόβο στο θυμό. Θυμός και εξέγερση απέναντι σε μια κοινωνία που δεν επιτρέπει στους τελευταίους να κάνουν βήματα μπροστά .Στις 28 Φεβρουαρίου του 1975, στα 19 του, συλλαμβάνεται για ληστεία σε τράπεζα και καταδικάζεται σε επτά χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.
Τον μεταφέρουν στη φυλακή του Νότο, όπου γνωρίζει τον Αλμπέρτο Φραντσεσκίνι, της ιστορικής ομάδας των Ερυθρών Ταξιαρχιών, και άλλους κομμουνιστές αγωνιστές.
Η φυλακή μετατρέπεται σε ένα είδος πανεπιστημίου ανάμεσα σε πολιτικούς κρατούμενους και αυτούς που αποκαλούνται ‘κοινοί’, οι οποίοι πολιτικοποιούνται. Το ίδιο συμβαίνει και στον Σαλβατόρε. Του ξεκαθαρίζονται ένα σωρό πράγματα, στη σχέση που έχει με τους αγωνιστές, διαβάζει, συζητά. Καταλήγει πως τελικά δεν έχει και πολύ άδικο, αυτός απλά προσπάθησε να ζήσει, να ενωθεί με άλλους προλετάριους, να μην είναι άλλο αναγκασμένος να υπομένει καταχρήσεις.
Στο τέλος του πέμπτου μήνα ελευθερίας υπό εποπτεία βρίσκεται ακριβώς στη κατάσταση που βρίσκονταν έξι χρόνια πριν, ίδια κι απαράλλακτη κατάσταση που ταν ανάγκασαν να ‘σπάσει’ τους κοινωνικούς κανόνες : χωρίς δουλειά της προκοπής, δίχως μέλλον και προοπτική και με το επιβαρυντικό ‘σημάδι’ επάνω του, του πρώην κρατουμένου. Αποφασίζει λοιπόν να μετακινηθεί στον Βορρά, όπου στο Τορίνο γνωρίζει τον Μαρτσέλλο Γκιρινγκέλλι, μαχητή των Ερυθρών Ταξιαρχιών, για την είσοδό του στην οργάνωση.
Βρίσκει στην Πάντοβα φιλοξενία, όπου δουλεύει καλοκαίρι πλένοντας πιάτα για να ξαναβρεθεί άνεργος, δίχως την ελπίδα για κάτι καλύτερο.
Ξέρει πως τα χρήματα δεν είναι ο σκοπός της ζωής του, από την άλλη γνωρίζει πως η κοινωνία καταλήγει να καταστέλλει όποιον δεν κάθεται στη θέση του.
Πεθαίνει στις έξι και σαράντα πέντε το απόγευμα, τον βρήκαν τέσσερις θωρακισμένες σφαίρες από 38άρι κόλτ, κάποιες από αυτές στην πλάτη.

‘Περπάτησα στην απαλή γη, αυλάκωσα το έδαφος το ξένο των ονείρων μου
Κοίταξα,
ανάσανα
σε μια μέρα μαγεμένη
γνωρίζοντας καλά πως θα φύγω
ένα πρωϊνό με βρεμένο το πρόσωπο’.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License