Κατανοώντας την κουρδική αντίσταση{Η επανάσταση στο Κουρδιστάν}μετάφραση μέρος 4

Η Δημοκρατική Αυτονομία και Συνομοσπονδισμού του Οτσαλάν ήταν το όραμα που υλοποιείτο στην Rojava. Αυτονομία, οικολογία, και απελευθέρωση των γυναικών είναι τα τρία κεντρικά προτάγματα

                             Η επανάσταση στο Κουρδιστάν

  Όπως και τα άλλα κινήματα που προηγήθηκαν το κίνημα της εξέγερσης του Gezi ήταν εμπνευσμένο  από τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία, και την Αραβική Άνοιξη που ήταν σε θέση να ανατρέψουν τους δικτάτορες γρήγορα. Παρόλο που ο Ερντογάν εξακολουθεί να κάθεται στο θρόνο του, στο παλάτι που έχτισε για τον εαυτό του με πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το κίνημα από την εξέγερση στο Gezi δεν ήταν μια πλήρης αποτυχία  δεδομένου ότι άνοιξε την «πόρτα» για δυναμικές επιτυχείς εξεγέρσεις.

       ΣΥΡΙΑ

 Η Συρία είναι άλλη μια χώρα που βίωσε την λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» αφήνοντας πίσω ανάμικτα συναισθήματα. Το καθεστώς του  Al Assad συνέθλιψε  την εξέγερση στις κεντρικές πόλεις της Συρίας  ενώ η περιφέρεια ρίχτηκε σε ένα βάναυσο εμφύλιο πόλεμο που άνοιξε διάπλατα το πεδίο ώστε να δράσουν ομάδες τζιχαντιστών από το Ιράκ και αλλού φθάνοντας στο σημείο να συγκλίνουν  κάτω από τη σημαία του ISIS.

 Η οργάνωση των Κούρδων ανταρτών  (Rojava) στην Συρία η οποία είχε γίνει κρυφά για δεκαετίες ώστε να υποστηρίξει το PKK στο βόρειο τμήμα και να δημιουργήσουν τις δικές τους πολιτικές και στρατιωτικές δομές ήταν η επένδυση της εξέγερσης και αντίστασης για το μέλλον. Όπως και στην Τουρκία, το καθεστώς Άσαντ δεν επέτρεπε την έκφραση της κουρδικής ταυτότητας ή της εκπαίδευσης στην “μητρική” γλώσσα(βλέπουμε την ομοιότητα Κεμαλισμού και του καθεστώς Μπάαθ). Η σφαγή στην πόλη της Qamishlo όπου το καθεστώς της Συρίας δολοφόνησε 52 ανθρώπους όταν μια εξέγερση ξέσπασε στην διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στις 12 Μαρτίου 2004- https://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/2004_al-Qamishli_riots&prev=search

είναι ο “πρόγονος” της επανάστασης της Rojava. Το κύριο κουρδικό πολιτικό κόμμα, το PYD, είχε τις ίδιες προθέσεις και τους σκοπούς της “αδελφής” οργάνωσης του PKK (το πορτρέτο του Οτσαλάν ήταν πανταχού παρών στην Rojava) και οργανωνόταν στο πλαίσιο του κινήματος για μια δημοκρατική κοινωνία αξιοποιώντας την επερχόμενη αστάθεια στη Συρία για την δήλωση  αυτονομίας στις 19 Ιουλίου του 2012.

 Ήταν μια σχετικά ομαλή λειτουργία, πολλές προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις είχαν ήδη πραγματοποιηθεί σε τζαμιά σε ολόκληρη την περιοχή: Οργανώθηκαν σε τρία καντόνια κατά μήκος των τουρκικών συνόρων  που χωρίζονται μεταξύ τους από αραβικές κυρίως περιοχές. Αυτά τα καντόνια είναι το Afrin στα δυτικά, το γνωστό Kobanê στο κέντρο  και το Cizire(που έχουμε πει στο προηγούμενο πόστ) στην Ανατολή. Ήταν σχεδόν απίστευτο ότι μετά από δεκαετίες μαχών οι Κούρδοι στην επιδίωξη της Δημοκρατικής συνομοσπονδίας είχαν οργανώσει τόσο καλά  δική τους επικράτεια.

 Η Δημοκρατική Αυτονομία και Συνομοσπονδισμού του Οτσαλάν ήταν το όραμα που υλοποιείτο στην Rojava. Αυτονομία, οικολογία, και απελευθέρωση των γυναικών είναι τα τρία κεντρικά προτάγματα. Η πιο βασική μονάδα της νέας αυτής κοινωνίας είναι η κοινότητα. Υπάρχουν κοινότητες από το επίπεδο της γειτονιάς, τους χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μικρών διυλιστηρίων  πετρελαίου και των γεωργικών συνεταιρισμών. Υπάρχουν κοινότητες ειδικά για τις γυναίκες  όπως όπου ονομάζονται σπίτια γυναικών. Όλες αυτές οι κοινότητες οργανώνονται σε συνελεύσεις που ανεβαίνουν στο επίπεδο των καντονιών. Το σημερινό οικονομικό μοντέλο στην Rojava είναι μικτό: υπάρχουν ιδιωτικές, πολιτειακές και κοινόχρηστες ιδιότητες. Στην Rojava το Κοινωνικό Συμβόλαιο- http://www.kurdishinstitute.be/charter-of-the-social-contract/

(κάτι ανάλογο με το καταστατικό τους) δεν αποκλείει την ατομική ιδιοκτησία  αλλά υπάρχουν όρια. Είναι μια κοινωνία ακόμα σε μεταβατικό στάδιο. Μέχρι στιγμής, είναι πολύ πιο αντικρατική  από αντικαπιταλιστική  αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχει μια ισχυρή αντι-καπιταλιστική ώθηση από μέσα. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο οι επαναστάτες της Rojava είναι πρόθυμοι να υλοποιήσουν το όραμα τους πλήρες.

 Η επανάσταση στην Rojava είναι επανάσταση των γυναικών βέβαια. Το κουρδικό κίνημα για την απελευθέρωση τοποθετεί την απελευθέρωση των γυναικών πάνω από οτιδήποτε άλλο. Οι γυναίκες εκτός των άλλων έχουν δικό τους στρατό και αυτόνομους μόνο για γυναίκες οργανισμούς. Σχεδόν σε κάθε οργανωτική δομή από τις δημοτικές αρχές στους ένοπλους σχηματισμούς του ΡΚΚ  η διοίκηση γίνεται από έναν άνδρα και μια γυναίκα. Οι ποσοστώσεις που επιβάλλονται για την ιδιότητα μέλους και άλλων θέσεων είναι διαμορφωμένες έτσι ώστε να είναι ισότιμη και διασφαλισμένη η συμμετοχή και από τις δύο φύλα.

 Η 8 Μαρτίου ( Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας)  έχει ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τις γυναίκες των Κούρδων  και ακόμα περισσότερο τώρα με την αντοχή των γυναικών που αποδεικνύεται και από το τμήμα Γυναικών της Λαϊκής Άμυνας  (YPJ- YPG). Στα γραπτά του, ο Οτσαλάν αναγνωρίζει την πατριαρχία και τον διαχωρισμό των φύλων ως το πρώτο κοινωνικό πρόβλημα στην ιστορία. Ίσως παραδόξως, πολλές κούρδισες αντάρτισσες  αποδίδουν την απελευθέρωσή τους χάρις στον Οτσαλάν και την σκέψης του.

Πηγή περιγραφής - http://www.crimethinc.com/blog/2015/09/23/understanding-the-kurdish-resistance/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License