19 oκτωβρίου 1974: απαλλοτριώσεις στο Milano

απότην ιστορία της επαναστατημένης ιταλίας

Posted on 19/10/2014 by kleovis a  

κυριακή 19 Oκτωβρίου 2014 07:06

19 ottobre 1974: espropri a Milano

  • Grandezza carattere  

  στις 19 oκτωβρίου 1974 στην πόλη του Μιλάνο τελούνται συγχρόνως δυο πρωτοβουλίες επανοικειοποίησης και πτώσης των τιμών σε δυο σούπερ μάρκετς.
η δράση που πραγματοποιείται από τους εργάτες και τους προλετάριους των συνοικιών  Quarto Oggiaro- Crescenzago- Gallaratese, που αποφασίστηκε εξ αιτίας των σημαντικών αυξήσεων των τιμώ, είχε σαν σκοπό να πωληθούν τα προϊόντα στις παλιές τιμές των καταλόγων.   οι δυο δράσεις  « πτώση των τιμών », έλαβαν χώρα στην υπεραγορά « Sma » της οδού Padova και στην υπεραγορά  « Esselunga » του Quarto Oggiaro.
στην « Sma », μετά τις 10, εισβάλλουν μια ομάδα σαράντα ανθρώπων κυρίως γυναικών, με σημαίες, αφίσες και φωνάζοντας συνθήματα σαν :  « όταν ανεβαίνουν οι τιμές – παίρνουμε τα εμπορεύματα στο σπίτι – και δεν πληρώνουμε πλέον  ».   δυο από τους διαδηλωτές αντικαθιστούν τις ταμίες, χτυπώντας χαμηλότερες τιμές. τοποθετούσαν τα χρήματα στις μηχανές όμως παροτρύνουν τους πελάτες να πληρώσουν σύμφωνα με τις παλιές τιμές. υπάρχουν διαπληκτισμοί με το προσωπικό και μια μεγάλη φασαρία, κατά την οποίαν δεν είναι λίγοι αυτοί που επανοικειοποιούνται προϊόντα που υπολογίστηκαν γύρω στα τέσσερα με πέντε εκατομμύρια  (μόνο τα δυο εκατομμύρια σε κρέας);   εκείνη την στιγμή καταφτάνει ένα ‘περιπολικό’ της αστυνομίας, όμως οι δυο άνδρες απωθούνται και αναγκάζονται να περιμένουν την άφιξη ενισχύσεων για τα επαναφέρουν »την τάξη».   η αστυνομία συλλαμβάνει εννέα άτομα με την κατηγορία σε συναυτουργία σε διακεκριμένη ληστεία, αντίσταση και τραυματισμούς. η ίδια  « επιχείρηση πτώσης» προχωρεί στο σούπερ μάρκετ  «Esselunga» της via Amoretti, στην Quarto Oggiaro, στο οποίο εισβάλλουν μια εκατοστή νεαροί που μοιράζουν φυλλάδια. κι εδώ τα προϊόντα που απομακρύνονται δίχως πληρωμή υπολογίζονται στα τέσσερα εκατομμύρια. οι διαδηλωτές έχουν κόψει τις τηλεφωνικές γραμμές και όταν φτάνει η αστυνομία δεν υπάρχει πλέον κανένας.   ένα φυλλάδιο που στέλνεται στις εφημερίδες και υπογράφεται  « οι εργάτες και οι γυναίκες των γειτονιών » εξηγεί τους λόγους της δράσης, λέγοντας πως  « πυκνές ομάδες εργατών και προλετάριων πέρασαν στη συγκεκριμένη δράση αποφασίζοντας μια οργανωμένη μαζική αγορά  ». στην via Padova κάποιες εκατοντάδες προλετάριων λεηλατούν δύο υπεραγορές για να σπάσουν την γενικευμένη επίθεση των αφεντικών στις ζωές τους. έχοντας εισέλθει ταυτόχρονα στο σούπερ μάρκετ στις 10 διαβάζουμε στο φυλλάδιο πως οι εργάτες και οι προλετάριοι ,  « αφού ακινητοποίησαν την διοίκηση και αφού ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα τη σημασία της πράξης στα πρόσωπα που ήταν παρόντα άρχισαν συλλογικά την αγορά των απαραίτητων αυτομειώνοντας τις τιμές τους, δίνοντας έτσι ένα επί πλέον παράδειγμα του πως οι λαϊκές μάζες έχουν την συνείδηση και την δύναμη που είναι απαραίτητες για να επιβάλουν τις λαϊκές τιμές ».   ένα άλλο φυλλάδιο λέει :  « είπαμε σήμερα φτάνει όχι μόνο στην αύξηση των τιμών, αλλά είπαμε φτάνει και στην συνολική τακτοποίηση της καπιταλιστικής κοινωνίας. τα εμπορεύματα που πήραμε ήταν δικά μας όπως δικό μας είναι όλο αυτό που υπάρχει διότι το παράγαμε με την εκμετάλλευσή μας ! ».   το βράδυ, στην  via Padova συγκεντρώθηκαν σχεδόν 250 άνθρωποι. μεγάλο μέρος αυτών ήταν γυναίκες που, αφού προσπάθησαν να μπουν στο σούπερ μάρκετ που φρουρούνταν από την αστυνομία, σχημάτισαν πορεία, που σύντομα διαλύθηκε από την βίαιη επίθεση των αστυνομικών.       Pubblicato in STORIA di CLASSE   δημοσιεύτηκε στην Ταξική Ιστορία

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License