Μια καθαρή ιστορία στην ηχώ που αντηχεί από τα χρόνια Εβδομήντα. Una storia pulita nell’eco sonante degli anni Set­tanta

από την ιστορία της παγκόσμιας επανάστασης

Posted on 14/10/2015 by kleovis By Sergio Segioσεπτ 23, 2015

Τα βιβλιοπωλεία ξεχειλίζουν αφηγήσεις για τα χρόνια Εβδομήντα. Οι πρωταγωνιστές τους, στην διάρκεια του χρόνου, προσπάθησαν να μιλήσουν για ένα φαινόμενο που άφησε εποχή με τον δικό του τρόπο, τουλάχιστον στην Ιταλία. είναι όμως δύσκολο να συναντήσουμε σήμερα κάτι καινούργιο, που να έχει δηλαδή την ικανότητα να εξέλθει από αυτό που έχει ήδη ειπωθεί και που χαρακτηρίζει το θέμα. Το βιβλίο του  Gior­gio Galli –Diretto verso l’ignoto. Fuga dagli anni di piombo, Memori, pp. 176, euro 16.50 — είναι αντιθέτως μια εξαίρεση – »Με κατεύθυνση προς το άγνωστο. Απόδραση από τα χρόνια του μολυβιού».

Ο συγγραφέας, ένας ρωμαίος ζωγράφος, μιλά για την φυγή του από την Ιταλία για την βόρειο Αφρική το 1978, μια φυγή υπαγορευμένη από την ανάγκη να αποφύγει την σύλληψη λόγω της στράτευσής του σε μιαν ένοπλη ομάδα.  Η διήγηση ακολουθεί το προσωπικό νήμα των αναμνήσεων, δεν εγκαταλείπεται ποτέ σε ερμηνείες αντικειμενικές; ο συγγραφέας επιλέγει δηλαδή το «επικίνδυνο» πεδίο της  «εσωτερικής» αφήγησης.  Έδαφος γλιστερό ακριβώς διότι γεμάτο από εκείνη την ύστερη γνώση που εμποδίζει να αντιληφθούμε το πολιτικό φαινόμενο εκείνης της δεκαετίας.  Η δύναμη του βιβλίου όμως βρίσκεται ακριβώς στο ότι αποκλείει, κάθε στιγμή, εκείνη την «ύστερη γνώση». Η θύμηση ενός άνδρα, που μπήκε σε κρίση από την μικρή του κόρη που ανακαλύπτει στο σχολείο πως έχει έναν πατέρα «τρομοκράτη», και που ψάχνει στις συγκινήσεις που ζει στην διάρκεια της υπόθεσής του τα λόγια και τις εικόνες για να εξηγήσει τι ήταν τα χρόνια Εβδομήντα και γιατί ένα μέρος εκείνης της γενιάς έκανε εκείνες τις επιλογές.

Πως να εξηγήσεις σε ένα κοριτσάκι των χρόνων Δυο Χιλιάδες, στα οποία κάθε πολιτικός αγωνιστής περιγράφεται σαν σχεδόν-τρομοκράτης, παρα-τρομοκράτης, ή άτομο προς αποφυγήν, την έννοια και το νόημα εκείνων των χρόνων και τις επιλογές ενός αγοριού 19 χρονών? Ο συγγραφέας επιλέγει να θυμηθεί μια δική του ιδιαίτερη εμπειρία, την φυγή από την Ιταλία μαζί με έναν ακόμη σύντροφο. Το περιπετειώδες και άφοβο ταξίδι διαμέσου της Μεσογείου θα χρησιμεύσει στον Gior­gio Galli για να στοχαστεί γύρω από την υπόθεση του ανθρώπινη και πολιτική, μα επίσης και σαν μέσο για να μιλήσει για μιαν γενικότερη εμπειρία.

Tο μοίρασμα με άλλους μιας εμπειρίας, η συμμετοχή σαν συλλογικό γεγονός ικανό να θέσει μαζί τις ζωές, ο κίνδυνος και η χαρά της συμμετοχής σε κάτι μεγαλύτερο από τους εαυτούς τους. Δίχως να απαρνιέται ποτέ τίποτα ή, αντιθέτως, δίχως να μεταφέρει καμιά παιδιάστικη ή βλαβερή αίσθηση βετεράνου. ;Ίσως λάθος ο χρόνος και οι τρόποι, αφήνει στην κορούλα του να εννοήσει ο μπαμπάς, αλλά το αίσθημα της αδικίας που ένιωσε εκείνη η γενιά, ο αγώνας για να νικήσει εκείνον τον τύπο του κόσμου, είναι αξίες που πρέπει να διατηρηθούν και  δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται όπως αντιθέτως συμβαίνει σήμερα. Διότι η αδικία είναι επίσης χαρακτηριστικό του παρόντος, του σήμερα.

Δεν υπάρχει προσπάθεια «δικαιολόγησης» στα λόγια του Gior­gio Galli, αλλά η προσπάθεια αντίληψης προσωπικών επιλογών μέσα σε ένα συλλογικό δραματικό περιβάλλον. Είναι έτσι που μέσα από μιαν ευέλικτη ιστορία ούτε διακοσίων σελίδων γίνεται δυνατό να αποδοθούν οι βαθύτερες αιτιολογήσεις εκείνων των χρόνων, με την χρησιμοποίηση της συνεκδοχής της φυγής προς την Αφρική σαν ταξίδι μιας γενιάς εξοργισμένης από αντιθέσεις αγιάτρευτες.  Αντιθέσεις δύσκολες να κάνεις να γίνουν αντιληπτές σε μιαν γενιά μακρινή όπως η σημερινή, αλλά η προσπάθεια φαίνεται πως χτυπά διάνα.  «Δεν ήμασταν τρομοκράτες, δεν το σκεφτήκαμε ποτέ, είναι μια λέξη που άλλοι εφηύραν. Νιώθαμε επαναστάτες, όμως χάσαμε και η ιστορία γράφεται από αυτόν που νικά». Ένα βιβλίο που δεν έχει αξιώσεις πληρότητας, ακριβώς γι αυτό είναι πιο αποτελεσματικό και, κατά βάθος, πιο χρήσιμο για να γίνει κατανοητό.

http://www.micciacorta.it/sezione/novita/anni-70-italia/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License