Κατανοώντας την κουρδική αντίσταση-2 μέρος μετάφρασης

Κατανοώντας την κουρδική αντίσταση-2 μέρος μετάφρασης

          Κατανοώντας την κουρδική αντίσταση-2 μέρος μετάφρασης

 Ο εθνικισμός δεν προέρχεται μόνο από την δεξιά αλλά και από την αριστερά.H γενιά του 1968 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Σε αντίθεση με  άλλες χώρες αυτή η γενιά μοιάζει με ένα παλιό αριστερό μοντέλο πάνω σε ένα νέο. Πολλοί από τους πιο σεβαστούς “βετεράνους” και μάρτυρες του αριστερού φοιτητικού κινήματος προσδιόρισαν αυτήν την πολιτική δράση ως την συνέχιση του “έργου του Ατατούρκ, της λεγόμενης εθνικής απελευθέρωσης από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις”. Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο ελπιδοφόρα κίνηση από πλευράς αριστερού φοιτητικού κινήματος ήταν η εμπλοκή στην αποτυχία του πραξικοπήματος , της δικής τους με διαφωνούντα μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό ήταν  το ισχυρό κίνημα της νεολαίας που καταλαμβάνει πολλά πανεπιστήμια και οργανώνει μεγάλες πορείες. Μια γνωστή προπαγάνδα στους τούρκους μικρούς μαθητές ήταν ότι τα μέλη του 6ου στόλου ναυτικού των ΗΠΑ που ήταν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας ξεφτιλίζονται χάνοντας την μάχη από τον μυθικό εθνικό  απελευθερωτικό στρατό του Ατατούρκ και οι Έλληνες πετάγονται στο Αιγαίο .Αν και τελικά συνθλίβονται από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12 Μαρτίου 1971  αυτό το φοιτητικό κίνημα άφησε μια κληρονομιά για τις ένοπλες ομάδες μεταξύ των οποίων τον Deniz Gezmiş του THKO (τουρκικός λαϊκός απελευθερωτικός στρατός) και Mahir Cayan του THKP. (  τουρκικό λαϊκό απελευθερωτικό κόμμα)

 Ο Mahir σκοτώθηκε σε μια στρατιωτική επιδρομή κατά την διάρκεια  απαγωγής  τεχνικών του ΝΑΤΟ για την απελευθέρωση του Ντενίζ και δύο άλλων που θα εκτελούντο , ο Hüseyin Inan και ο Yusuf Kupeli. Ο Deniz κρεμάστηκε από το στρατιωτικό καθεστώς.

  Ένας από τους φοιτητές που δραστηριοποιούνταν  στην εποχή μετά το πραξικόπημα, του δεύτερου κύμα τος του φοιτητικού κινήματος στην Τουρκία ήταν ο Οτσαλάν. Γεννήθηκε το 1949 στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και  ήρθε στην τουρκική πρωτεύουσα το 1971 για να σπουδάσει. Είχε εντυπωσιαστεί από το φοιτητικό κίνημα, το οποίο είχε δυναμώσει αρκετά με ενέργειες όπως το κάψιμο του οχήματος του αμερικανού πρέσβη. Παράλληλα με το τουρκικό φοιτητικό κίνημα  που άφησε λίγο χώρο για συνομιλία  με τους Κούρδους  υπήρξε μια νέα “ενσάρκωση” του κουρδικού σοσιαλισμού σε άνοδο, κυρίως με το (DDKO).Εντωμεταξύ πολλές κουρδικές πολιτικές ομάδες είχαν αρχίσει να οργανώνουν αντάρτες στο Κουρδιστάν. Ο Οτσαλάν βρέθηκε σε  αυτό το περιβάλλον που προωθείτο η ιδέα του Κουρδιστάν ως εσωτερική αποικία της Τουρκίας και  γρήγορα κέρδισε οπαδούς. Η ομάδα του Οτσαλάν αποτελούμενη από ένα πυρήνα πολιτικών αγωνιστών  (Apoers), ένας όρος που χρησιμοποιείται για τους οπαδούς της πολιτικής σκέψης του Οτσαλάν την ημέρα που δημιουργήθηκε η οργάνωση. Δεν ήταν όλα τα μέλη της αρχικής ομάδας  κούρδοι, αλλά όλοι πίστευαν στην κουρδική γλώσσα και στην απελευθέρωση από τον τουρκικό κράτος.

 Ο πυρήνας την ομάδας αυτής οργάνωνε την επανάσταση για την αυτονομία των κούρδων στην Άγκυρα. Ο ιδεολογικός προσανατολισμός και οι βάσεις του PKK (Partiye Karkerên Kurdistanê-κουρδικού κόμματος εργατών) που ιδρύθηκε το 1978 σε μια συνάντηση στο χωριό  FIS ήταν ο μαρξισμός-λενινισμός. Το πρώτο μανιφέστο γράφτηκε από τον Οτσαλάν εκείνη τη χρονιά και έκλεισε με το μανιφέστο ότι η κουρδική επανάσταση ήταν ένα μέρος της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης που ξεκίνησε με τη Ρωσική Οκτωβριανή Επανάσταση και γινόταν ολοένα και ισχυρότερη μέσω των εθνικών απελευθερωτικών κινημάτων. Η ομάδα απέκτησε το πρώτο AK-47 από τη Συρία και άρχισε μικρές δράσεις σε πόλεις της Βορείου Κουρδιστάν. Ο Οτσαλάν ταξίδευε συνεχώς  παρουσιάζοντας το σκεπτικό αυτών των αρχικών προσπαθειών, μακροσκελείς διαλέξεις, μερικές φορές ολοήμερες συνελεύσεις κτλ. Αυτή η μορφή της πολιτικής διαδικασίας της οργάνωσης εξακολουθεί να θεωρείται σημαντική από όλους τους συμμετέχοντες της κουρδικής επανάστασης, αντάρτες ή πολιτικά μέλη και να ισχυροποιείται με άλλες δράσεις

 Αυτή η αρχική φάση διακόπηκε απότομα από ένα άλλο στρατιωτικό πραξικόπημα δέκα χρόνια αργότερα, το 1980, πολύ πιο αιματηρά ως προς τις συνέπειές του με τουλάχιστον 650.000 που συνελήφθησαν, περισσότεροι από 10.000 βασανίστηκαν  και 50 άνθρωποι απαγχονίστηκαν από το κράτος. Ο Οτσαλάν είχε εγκαταλείψει τη χώρα λίγο πριν και πολλά από τα αρχικά στελέχη ακολούθησαν τα βήματά του. Ο προορισμός τους: Συρία.

 Στην πραγματικότητα  ο Οτσαλάν πέρασε από Suruç στην Τουρκία και έφθασε  Kobanê στη Συρία, δύο πόλεις που έχουν γίνει σύμβολα της κουρδικής αντίστασης. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες Κούρδοι έχουν πάει τον τελευταίο χρόνο για να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του ISIS. Από τη Συρία ο Οτσαλάν ξεκίνησε πιο ποικιλόμορφη πολιτική δράση και άρχισε να έρχεται σε επαφή με την ηγεσία των κούρδων στην περιοχή. Συναντήθηκε με τους αρχηγούς των φυλών Μπαρζανί και Ταλαμπανί που τους διακατείχε μια “αστική εθνικιστική γραμμή”. Κανόνισε τις πρώτες εκπαιδεύσεις των κούρδων ανταρτών στα παλαιστινιακά στρατόπεδα  και αργότερα σε πιο ανεξάρτητους καταυλισμούς στο Λίβανο. Τα εκπαιδευμένα μέλη του ΡΚΚ πήγαν πίσω στην Τουρκία για να ξεκινήσουν τον ένοπλο αγώνα που ανακοινώθηκε με την πρώτη τους δράση μεγάλης κλίμακας τον Αύγουστο του 1984, με τις επιδρομές στις πόλεις της Eruh και Şemdinli.

 Το PKK ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 με ένα αντάρτικο στρατό άνω των 10.000 και άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις σε τουρκικές στρατιωτικές θέσεις και άλλα κρατικά συμφέροντα, όπως κυβερνητικά κτίρια και τεχνικά έργα μεγάλης κλίμακας. Ταυτόχρονα  είχε αρχίσει μια συντονισμένη προσπάθεια από μια βασική αρχική ομάδα των αγωνιστών να κρατήσει στο σύνολο του τον κουρδικό πληθυσμό στην περιοχή.

 1992- Nawroz-( https://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Newroz_as_celebrated_by_Kurds&prev=search)

Ήταν πολύ σημαντική  καμπή στην εκλαΐκευση του κουρδικού απελευθερωτικού αγώνα.Η Nαwroz, γιορτάστηκε μέχρι πρόσφατα ως επί το πλείστων σε ολόκληρο το Ιράν και το Βόρειο Ιράκ, αντιπροσωπεύει τη νέα χρονιά και τον “φιλόξενο ερχομό” της άνοιξης. Παρόλο που αυτή η γιορτή  παρατηρείται ακόμα και στο κέντρο της Ασίας, σε τουρκικές κοινότητες, η Τουρκία την κατάργησε. Το PKK έχει προωθήσει την ιδέα του ως εθνική εορτή της αντίστασης για το βόρειο Κουρδιστάν. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η γιορτή σημαδεύτηκε με σημαντικά γεγονότα. Στις 21 Μαρτίου ήταν μια μέρα από μαζικές συγκεντρώσεις συχνά με αποκορύφωμα συγκρούσεις με την αστυνομία. Η Nαwroz  του 1992 ήταν ιδιαίτερα βίαιη, καθώς το αδίστακτο αστυνομικό κράτος που επρόκειτο να καταστρέψει το βόρειο Κουρδιστάν άρχισε να δείχνει το πραγματικό πρόσωπό του. H δολοφονία των 50 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του το 1992 στην πόλη της Cizre ήταν μια πράξη που έμεινε χαραγμένη στην μνήμη των αγωνιστών. Η δεκαετία του 1990 στο Κουρδιστάν σημαδεύτηκε από εμφυλίους  πολέμους και από τις παραστρατιωτικές ομάδες, 1 υπερ-εθνικιστή  και 1 ισλαμιστή φονταμενταλιστή. Για να χτυπήσουν τους αντάρτες 4500 χωριά εκκενώθηκαν ή κάηκαν ολοσχερώς. Οι περισσότεροι από τους 40.000 που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο στο βόρειο Κουρδιστάν χάθηκαν την δεκαετία του 1990.

 

Τα χρόνια φυλάκισης του Οτσαλάν και η ειρηνευτική διαδικασία

 H ενδεχόμενη σύλληψη του Οτσαλάν στις 15 Φεβρουαρίου του 1999 είναι μια πολύπλοκη ιστορία. Το κουρδικό κίνημα την περιγράφει ως η ‘’μεγάλη συνωμοσία." Απειλούμενη από  τουρκική στρατιωτική επίθεση  η συριακή κυβέρνηση έδωσε τέλος στην προστασία του πολιτικού πρόσφυγα Οτσαλάν.Ο Οτσαλάν  προσπάθησε να  βρει ένα νέο καταφύγιο, μια χώρα που θα μπορούσε να συνεχίσει την πολιτική του δράση ασφαλής όσο γίνεται. Μπαλάκι ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία ο Οτσαλάν βρέθηκε τελικά σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία. Από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιτρέπεται να εκδώσει κρατουμένους σε χώρες όπου υπάρχει η θανατική ποινή στις μία νωρίς το πρωί ο Οτσαλάν ήταν  στην Κένυα  όπου συνελήφθη  από Τούρκους καταδρομείς. Υπό την επήρεια ναρκωτικών και δεμένος ο Οτσαλάν οδηγήθηκε πίσω στην Τουρκία.

https://www.youtube.com/watch?v=YBBmvB4z-cU

 Μια νέα φάση του κουρδικού αγώνα ήταν στην αρχή. Το PKK έπρεπε να επαναπροσδιορίσει  τον εαυτό του με τον αρχηγό του πίσω από τα κάγκελα που καταδικάστηκε σε θάνατο,  φυλακισμένος σε ένα νησί περίπου 50 μίλια από την Κωνσταντινούπολη.Εντωμετεξύ η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ποινή του Οτσαλάν μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αυτό σήμαινε επίσης ότι το τουρκικό κράτος θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Μεταξύ 1999 και 2004 το PKK κήρυξε κατάπαυση του πυρός  αν και το τουρκικό κράτος δολοφόνησε σχεδόν  800 μαχητές αντάρτες που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα για να φθάσουν στην κύρια βάση τους στο Ιράκ. Αυτή ήταν η πιο κρίσιμη καμπή που το PKK ήρθε ποτέ κοντά σε διάλυση  και ο Οτσαλάν αμφισβητήθηκε όσο ποτέ. Αλλά, όπως ο ίδιος επεσήμαινε, .."Η ιστορία του ΡΚΚ είναι μια ιστορία γεμάτη από εκκαθαρίσεις..” -Στέλεχος του ΡΚΚ που επικεντρώνεται γύρω από τον  Οτσαλάν που επέζησε από τους αμφισβητίες του, συμπεριλαμβανομένης της δικής του και του αδελφού του.

  Στη φυλακή ο Οτσαλάν βρήκε το χρόνο να διαβάσει, να γράψει και να γνωρίσει (διαβάζοντας) στοχαστές για διάφορα θέματα. Πολλοί έχουν κάνει αναφορά πώς επηρεάστηκε από τον Μάρεϊ Μπούκτσιν.Παρά το γεγονός ότι δεν είναι αριστεροί επηρεασμένοι από δυτικούς θεωρητικούς οι Κούρδοι αγωνιστές επηρεάστηκαν και εξέλιξαν τις ιδεολογικές τους βάσεις πάνω στον Μπούκτσιν. Σίγουρα ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός μοιάζει με ελευθεριακές κοινότητες που δείχνουν τον Μπούκτσιν ως τον ιδεολογικό «προπάτορα». Μελέτησε  επίσης Immanuel Wallerstein-( https://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Wallerstein&prev=search) καθώς και κείμενα για την ιστορία του πολιτισμού  της Μεσοποταμίας. Με πρόσχημα την διαμόρφωση της άμυνας του απέναντι στο τούρκικο φασιστικό καθεστώς καθώς και για το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρείχε έναν οδικό χάρτη “σκεπτικού”-( http://gomanweb.org/GOMANWEB2/Yeni-Dosyalar/A.Ocalan_Yol_haritasi/ocalanin_yol_haritasi.pdf) για την ειρήνη στην Τουρκία. Ο ίδιος έγραψε πολλά μανιφέστα στο οποίο «έσπασε» τις παραδοσιακές απόψεις του για το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό αυτονομιστικό κίνημα  με όλα τα ιστορικά ιδεολογικά «αποθέματα» του μαρξισμού-λενινισμού και διατύπωσε πιο “εύπεπτες” ιδέες μέσα στα πλαίσια της φυλάκισης του. Αυτές οι ιδέες είχαν προσανατολισμό προς την δημοκρατική αυτονομία και συνομοσπονδισμό.

 Μια περαιτέρω εξέλιξη μετατόπισε το πλαίσιο του κουρδικού ζητήματος σε άλλη βάση. Στα τέλη του 2002, το κόμμα δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ)  με επικεφαλής μέχρι σήμερα από την κυρίαρχη θέση τον Recep Tayyip Erdoğan  κέρδισε τις γενικές εκλογές και ήρθε στην εξουσία μετά από μια δεκαετία δυσλειτουργικών κυβερνήσεων συνασπισμού. Αυτό το μοντέλο της εξουσίας ονομάζεται ισλαμικός νεοφιλελευθερισμός. Το ΑΚΡ είχε βασικούς σκοπούς 2:

1)  Την συνολική ένταξη της Τουρκίας περαιτέρω στο παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

2) Την μετάλλαξη της Τουρκίας με προκαλυμμένο φονταμενταλιστικό χαρακτήρα , από την δεσπόζουσα  οθωμανική κληρονομιά της μαζί με  έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη για το έθνος.

 (δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μουσουλμάνοι είχαν υποβληθεί σε συντηρητική εκκοσμίκευση στην Τουρκία πριν το ΑΚΡ κυριαρχήσει).

 Τον Μάιο του 2004  το PKK ξεκίνησε και πάλι ένοπλο αγώνα  διακόπτοντας την κατάπαυση πυρός του 1999. Κούρδοι υπέστησαν βάναυση καταπίεση από τις πράξεις του τουρκικού κράτους και οι διασυνοριακές θέσεις του ΡΚΚ μετατοπίστηκαν μόνιμα στο βόρειο Ιράκ. Όπως ο ίδιος εδραίωσε την εξουσία του ο Ερντογάν έτσι κι ο ίδιος πάλι συνειδητοποίησε ότι η ειρήνη με τους Κούρδους θα διευκόλυνε τα σχέδιά του για την περιφερειακή κυριαρχία που περιλαμβάνουν αποθέματα πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ και μια σειρά αγωγών πετρελαίου που διασχίζει την περιοχή. Συμμαχώντας  με τον μεγάλο κουρδικό πληθυσμό, ήλπιζε να περάσει μια σειρά από συνταγματικές αλλαγές επιβεβαιώνοντας τη δύναμή του. Για να βάλει τα σχέδια του σε εφαρμογή  το 2009 η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών άρχισε να ενεργεί ως μεσάζων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του ΑΚΡ και του ΡΚΚ σε μια συνάντηση στο Όσλο.

 Παρά την ανανέωση του διαλόγου και διαφόρων άλλων συνομιλιών το τουρκικό κράτος συνέχισε την καταστολή εναντίον των Κούρδων. Ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2009 που από την KCK (Ομάδα των Κοινοτήτων του Κουρδιστάν) πήγαν χιλιάδες άνθρωποι στη φυλακή.- (http://bianet.org/konu/kck-davasi) Στρατιωτικά, μία από τις πιο τρομακτικές επιθέσεις ήταν η δολοφονία με  βομβαρδισμό(Roboski - https://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Roboski_airstrike&prev=search

 http://www.dailymotion.com/video/xnmujd_roboski-katliami-imc-ozel_news

34 κούρδων αγροτών στις 28 Δεκεμβρίου 2011. Το τουρκικό κράτος ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλη του PKK(αντάρτες κτλ.) αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ήταν κοινοί χωρικοί που εμπλέκονται σε διασυνοριακό εμπόριο. Για αυτήν την ημέρα, κανείς δεν έχει δικαστεί έτσι για τα μάτια του κόσμου. Μια ημέρα που έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη των κούρδων.

Οι εκεχειρίες ήρθαν και έφυγαν με αυξανόμενη συχνότητα όλα αυτά τα χρόνια. Από το καλοκαίρι του 2012  το PKK είχε αποκτήσει μεγάλη εδαφική ισχύ. Όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι συναντήσεις είχαν ήδη αρχίσει  με τον Οτσαλάν το PKK σταμάτησε να διεκδικεί κάποια εδάφη. Τρεις μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια του 2013- Nαwroz μια επιστολή από τον Οτσαλάν διαβάστηκε στην οποία ανήγγειλε  πάλι κατάπαυση του πυρός. Η εκεχειρία αυτή ήταν σχετικά μακράς διαρκείας μέχρι τις 24 Ιουλίου 2015. Αλλά ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν ότι η σταθερότητα για την εξουσία επιστρέφει στην Τουρκία,  ένα χάσμα άνοιξε στην τουρκική υποτιθέμενη πραγματικότητα της 31 Μαΐου του 2013. Αυτή ήταν η Αντίσταση Gezi.

Πηγή περιγραφής- http://www.crimethinc.com/texts/r/kurdish/

 

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License