12 οκτωβρίου 1984: ο Ira επιτίθεται στην Θάτσερ. 12 ottobre 1984: l’Ira attacca Margareth Thatcher

από την ιστορία του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος https://aenaikinisi.wordpress.com/2015/10/12/12-ottobre-1984-lira-attacca-margareth-thatcher/

Posted on 12/10/2015 by kleovis

Δευτέρα 12 Oκτωβρίου 2015 06:43

12 oκτωβρίου 1984: ο Ira επιτίθεται στην Margareth Thatcher    Στις 12 oκτωβρίου 1984 στις 2.50 del το πρωί (τοπική ώρα) εκρήγνυται μια βόμβα στο Grand Hotel di Brighton, όπου ελάμβανε χώρα το ετήσιο συνέδριο του sta svolgendo il  συντηρητικού κόμματος.

50 kg εκρηκτικού πυροδοτούνται στους τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου καταστρέφουν σχεδόν ολοσχερώς  το κτίριο.

Στο συνέδριο ήταν παρούσα σχεδόν η ολότητα των συντηρητικών βουλευτών και ολόκληρη η κυβέρνηση  Thatcher, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού. Την επόμενη μέρα θα πραγματοποιούνταν η καταληκτική ημέρα.

η Margaret Thatcher, στόχος της δράσης, παραμένει αλώβητη, η έκρηξη καταστρέφει τελείως το μπάνιο του διαμερίσματός της στο εσωτερικό του hotel.

Ο τελικός απολογισμός της έκρηξης είναι  5 νεκροί, ανάμεσα στους οποίους ο συντηρητικός κοινοβουλευτικός Anthony Berry, και πάνω από 35 τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Βιομηχανίας, Norman Tebbit, που από πολλούς θεωρούνταν εκείνη την στιγμή ο πιο πιθανός διάδοχος της Thatcher.

Με το πρώτο φως της ημέρας είναι η ίδια η Thatcher που δίνει το νέο της έκρηξης στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως την στιγμή της έκρηξης ετοίμαζε τον λόγο της για την επόμενη μέρα, λόγος ο οποίος θα ήταν αφιερωμένος ακριβώς στην  «τρομοκρατία» και στην απάντηση (που θα είναι στην συνέχεια μια σκληρότατη καταστολή) στους αγώνες που οι ανθρακωρύχοι έδιδαν εδώ και πολλά χρόνια. η  Thatcher και ο σύζυγος είχαν στη συνέχεια σχολιάσει: «Σταθήκαμε τυχεροί».

Το επόμενο πρωινό η ίδια η Thatcher θα επιμείνει το συνέδριο να συνεχιστεί κανονικά, όπως προβλέπονταν από το πρόγραμμα, στις 9,30, και θα κάνει κανονικά την παρέμβασή της.

Η ανάληψη της ευθύνης θα γίνει από έναν εκπρόσωπο του Ira την επόμενη μέρα, με τηλεφώνημα από το Δουβλίνο στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Presse Association. ο Ira  50 kg «ενάντια στην βρετανική κυβέρνηση και τους πολεμοκάπηλους tory«. η ανακοίνωση προσθέτει: » Η Thatcher θα αντιληφθεί τώρα πως η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να καταλαμβάνει την χώρα μας, να βασανίζει τους αιχμαλώτους μας, να πυροβολεί τον κόσμο μας στους δρόμους μας και να την γλιτώνει δίχως απώλειες. Σήμερα σταθήκαμε άτυχοι, όμως να θυμάστε, μας φτάνει να σταθούμε τυχεροί μόνον μια φορά: θα πρέπει να στέκεστε πάντα τυχεροί. Δώστε την ειρήνη στην Ιρλανδία και δεν θα σας πολεμήσουμε άλλο.» («Mrs. Thatcher will now realise that Britain cannot occupy our country and torture our prisoners and shoot our people in their own streets and get away with it. Today we were unlucky, but remember we only have to be lucky once. You will have to be lucky always. Give Ireland peace and there will be no more war.»)

      Pubblicato in STORIA di CLASSE, δημοσιεύτηκε στην ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Etichettato sotto

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License