4 οκτωβρίου 1979: »τιμούμε την μνήμη του συντρόφου Salvatore Cinieri»

από την σύγχρονη ιστορία της επαναστατημένης ιταλίας https://aenaikinisi.wordpress.com/2014/10/04/4-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-1979-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD/

Posted on 04/10/2014 by kleovis

infoaut 3.0
a
Sabato 04 Ottobre 2014 05:23
4 ottobre 1979: «Rendiamo onore alla memoria del compagno Salvatore Cinieri»
4 οκτωβρίου 1979: »τιμούμε την μνήμη του συντρόφου Salvatore Cinieri»

Grandezza carattere

4 oκτωβρίου
ο Salvatore Cinieri γεννιέται στην Grottaglie, στην περιοχή του Taranto,στις 27 απριλίου 1950, όμως πολύ μικρός μετακινείται πρώτα στην Genova και τέλος στο Piemonte, στο Asti και, εν μέρει, στο Torino.

στην αρχή ο Salvatore είναι, όπως λέγαμε κάποτε ένας »έκνομος προλετάριος»,come si diceva un tempo un «proletario extra legale», δηλαδή ένας ληστής που όμως δεν υποκύπτει στις μαφιόζικες λογικές που οργανώνονται στο ιταλικό έγκλημα, γνωρίζει την φυλακή στο Marassi ενώ είναι μόλις 18 χρονών, και το 1969 βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή στην περίφημη εξέγερση της φυλακής.

γυρίζει σε διάφορες φυλακές, ανάμεσα στις σκληρότερες, Volterra, Sassari και Nuoro, δεν λυγίζει όμως ποτέ από την αγριότητα της καταστολής, βγαίνει το 1972, μετακινείται στο Torino, σύντομα όμως συλλαμβάνεται εκ νέου : ακριβώς διότι στο εσωτερικό των δομών του εγκλεισμού ο Salvatore έρχεται σε επαφή με πολιτικούς κρατουμένους, που επιταχύνουν την διαδικασία συνειδητοποίησής του. αποφυλακίζεται τελικά ξεκινά να αφοσιώνεται στην αλληλεγγύη των φυλακισμένων και, τελικά, αποφασίζει να πραγματοποιήσει το αποφασιστικό βήμα προς τον ένοπλο αγώνα και την ημιπαρανομία και, το 1977, μαζί με τον Gianfranco Faina, στήνουν την Azione Rivoluzionaria, Επαναστατική Δράση.

το 1977 είναι ένα έτος πολύ έντονο : πολλές είναι οι δράσεις που η οργάνωση διεξάγει, ιδιαίτερα ενάντια στα Μέσα και την Democrazia Cristiana, πάντα δίχως να προκαλεί θύματα. τέλος, τον οκτώβρη του 1977, ο Salvatore Cinieri συλλαμβάνεται εκ νέου, οριστικά.
και σε αυτή την περίπτωση συνεχίζει να μάχεται ενάντια στον θεσμό της φυλακής, και λαμβάνει μέρος σε αρκετές μάχες των κρατουμένων.

το 1979 βρίσκεται στην φυλακή της Pianosa, σύντροφος στο κελί ενός άλλου προσώπου της παρανομίας που είχε πλησιάσει στις θέσεις της Azione Rivoluzionaria. ο σύντροφος του κελιού του κατηγορήθηκε από άλλους φυλακισμένους πως ήταν πληροφοριοδότης, και ο Salvatore, θαρραλέος, παίρνει την ευθύνη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, δηλώνοντας πως εάν ο άλλος ήταν πραγματικά χαφιές θα σκέφτονταν ο ίδιος πως να τον τιμωρήσει ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, θα τον υπερασπίζονταν.

στην διάρκεια της μετακίνησής του στις φυλακές Nuove του Torino ο Cinieri φτάνει ήσυχος ψυχικά μιας και έχει την συνείδησή του ήσυχη, παρά το ότι έκανε λάθος σοβαρό στην αξιολόγησή του, και στέλνει μήνυμα στους συντρόφους που βρίσκονται i: » ο P. δεν μου φάνηκε προδότης και γι αυτό δεν τον τιμώρησα. δεν μπορείς να χτυπήσεις βρισκόμενος μέσα στην αμφιβολία. τώρα ξέρω πως έχει γίνει ένα κάθαρμα και, εάν τον έβρισκα, θα τον χτυπούσα, τότε όμως δεν ήταν έτσι».

όμως, στις 27 σεπτεμβρίου, στη διάρκεια του προαυλισμού στην αυλή, τον πλησίασε ένας κρατούμενος κοινός που τον θεωρούσε υπεύθυνο πως έσωσε την ζωή στον χαφιέ, και τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.

στις 4 οκτωβρίου, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης, οι σύντροφοί του στην Azione Rivoluzionaria θα παρουσιάσουν ένα έγγραφο με τίτλο » Rendiamo onore alla memoria del compagno Salvatore Cinieri», »τιμούμε την μνήμη του συντρόφου», στο οποίο μεταξύ άλλων έγραφαν : «δεν έχουμε ήρως να γιορτάσουμε, ούτε καν θέλουμε κάτι τέτοιο. έχουμε όμως την απαίτηση τον σεβασμό προς την αλήθεια μιας ανθρώπινης διαδρομής που γνωρίζουμε δίχως σκιές, που γνωρίζουμε κρυστάλλινη μέσα σε όσα υπέφερε, στα άλματά του, στις στεναχώριες του, στη μεγαλωσύνη του. δεν συνηθίζουμε τις ρητορίες και δεν έχουμε τίποτα το θεαματικό να εκθέσουμε. δίνουμε όμως σημασία μοναχά στις στιγμές της ζωής ενός προλετάριου όπως πολλοί άλλοι, ενός προλετάριοι αποφασισμένου να δώσει τέλος στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων.»

Pubblicato in STORIA di CLASSE δημοσιεύτηκε στην Ταξική Ιστορία
Etichettato sottocarcereazione rivoluzionariasalvatore cinierile nuove

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License