5 οκτωβρίου 1970 : η απαγωγή του Sergio Gadolla

από την ιστορία της επαναστατημένης ιταλίας https://aenaikinisi.wordpress.com/2014/10/05/5-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-1970-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-sergio-gadolla/

Posted on 05/10/2014 by kleovis

infoaut 3.0
a
Domenica 05 Ottobre 2014 05:09
5 ottobre 1970: il rapimento di Sergio Gadolla
5 οκτωβρίου 1970 : η απαγωγή του Sergio Gadolla

Grandezza carattere

τη νύχτα της 5ης οκτωβρίου 1970 η «banda XXII Ottobre», γενοβέζικη ομάδα που γεννήθηκε δυο χρόνια νωρίτερα και στην οποίαν συμμετείχαν κυρίως εργάτες και πρώην αντιστασιακοί, πραγματοποιεί την απαγωγή του Sergio Gadolla, δευτερογεννημένου μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της πόλης: ο πατέρας του παιδιού εργολάβος οικοδομών, ιδιοκτήτης κινηματογράφων και ομάδων ποδοσφαίρου, όπως και συμπαθών και υποστηρικτής του φασιστικού Msi, όμως στην πραγματικότητα η απαγωγή έχει σκοπό κυρίως την αυτοχρηματοδότηση της ομάδας.

το σημείο εκκίνησης για δράση, που μελετήθηκε ξεκινώντας από το τέλος του καλοκαιριού, δόθηκε από μια εφημερίδα που μεταφέρει την είδηση της κλοπής του αυτοκινήτου του Gadolla και το αντίστοιχο νούμερο της πινακίδας, χάρη στην οποία η XXII ottobre φτάνει στην διεύθυνση της οικογένειας και σε άλλα χρήσιμα στοιχεία.
η ομάδα γνωρίζει πως η επιλογή της απαγωγής έχει λιγότερο ρίσκο και περισσότερο επικερδής από μια ληστεία και οι ασκήσεις στο βουνό τους προηγούμενους μήνες είχαν παράσχει στα στελέχη της μια καλή γνώση των περιοχών που περιτριγυρίζουν την πόλη.

γύρω στα μεσάνυχτα ο Vandelli (που είχε την ιδέα και είχε σχεδιάσει την ενέργεια), οι Rossi, Battaglia και ο De Sciosciolo συλλαμβάνουν τον Gadolla και τον αναγκάζουν ν’ ανέβει σε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο; ενώ οι άλλοι τρείς μεταφέρουν τον νεαρό στην Val d’Aveto, όπου προηγουμένως έχουν στήσει δυο σκηνές, ο Vandelli τηλεφωνεί δυο φορές στην μητέρα του Gadolla για να αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής και στη συνέχεια για να την πληροφορήσει για το ποσό που ζητούν για να τον αφήσουν ελεύθερο.

η συνάντηση για την πληρωμή της εξαγοράς ορίστηκε για τις 7 το βράδυ όμως εξ αιτίας κάποιων απροόπτων μειονεκτημάτων όλα αναβάλονται για την επόμενη μέρα; συμφωνήθηκε πς η μητέρα του Gadolla να δι;σχίσει τον αυτοκινητόδρομο Genova-Ventimiglia και όταν συναντήσει ένα φωτεινό σήμα να πετάξει μια τσάντα με τα χρήματα από μια αερογέφυρα που είχε οριστεί από προηγούμενα.
όμως και αυτή η απόπειρα δεν είχε καλό τέλος : βρέχει ακατάπαυστα από πολλές μέρες και τόσο η μητέρα του ομήρου όσο και οι δυο της XXII ottobre που έπρεπε να βρίσκονται στην θέση παραμένουν εγκλωβισμένοι.

οι Rossi και Piccardo, που έχουν παραμείνει στην Val d’Aveto με τον όμηρο, αρχίζουν να ανησυχούν διότι η απαγωγή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε τρείς ημέρες, δεν έχουν νέα από τους συντρόφους τους; ο Piccardo αποφασίζει να επιστρέψει λοιπόν στην Genova, όπου τον καθησυχάζουν και επιστρέφει στις σκηνές παρέα με τον De Scisciolo.
εν τω μεταξύ η αστυνομία ερευνά ήδη εδώ και ημέρες για την απαγωγή όμως, μια και πρόκειται για μια τακτική που σπάνια χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή στην Ιταλία, βρίσκεται σε προφανή δυσκολία και οι πρώτες υποθέσεις την φέρνουν όντως να ερευνά σάρδους βοσκούς της περιοχής; επίσης σε επίπεδο Μέσων η επιχείρηση προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και προσοχή.

στις 9 oκτωβρίου τελικά ολοκληρώνεται η πληρωμή και ο Vandelli στέλνει στους κατασκηνωμένους συντρόφους του την κωδικοποιημένη εντολή να ελευθερώσουν τον όμηρο, πράγμα που συμβαίνει την επόμενη ημέρα.
στην πραγματικότητα η μητέρα του νεαρού πληροφόρησε την αστυνομία για την συνάντηση για την πληρωμή όμως ο αξιωματικός που είχε σταλεί στον τόπο δεν καταφέρνει να φωτογραφίσει το πρόσωπο του Vandelli και αφού τον ακολούθησε με το αυτοκίνητο για λίγο, χάνει οριστικά τα ίχνη του.

η επιτυχία της απαγωγής και της πληρωμής των λύτρων φέρνουν ενθουσιασμό στο εσωτερικό της XXII ottobre όμως στην ομάδα γεννήθηκαν κάποιες διαφωνίες για την χρήση των χρημάτων που είχε φέρει η πράξη.
αυτές οι διαφωνίες θα φέρουν την απομάκρυνση κάποιων μελών της μπάντας, που θα συνεχίσει την δράση της για λίγους ακόμα μήνες του επόμενου χρόνου.

Pubblicato in STORIA di CLASSE δημοσιεύτηκε στην Ταξική Ιστορία
Etichettato sottosergio gadollaxxii ottobre

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License