Τρίμη, Τρέμε!

Προς όλους τους φιλεύσπλαχνους πολιτικάντηδες...

ΤΡΙΜΗ ΤΡΕΜΕ

Προς όλους τους φιλεύσπλαχνους πολιτικάντηδες

 

            Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Εφημερίδας των Συντακτών (www.efsyn.gr), μία ανακοίνωση (http://www.efsyn.gr/arthro/na-parahorithei-ktirio-tis-esiea-gia-stegasi-prosfygon) που αφορούσε επιστολή του πρώην προέδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Α, Δημήτρη Τρίμη, με πρότασή του να παραχωρηθεί το κτίριο στην οδό Ζαΐμη 11 για την προσωρινή στέγαση προσφύγων – προφανώς δίχως να παραχωρείται επίσης η ιδιοκτησία του κτιρίου μιας και «παραμένει αναξιοποίητο και έχει αφεθεί στη μοίρα μιας αδιευκρίνιστης ομάδας καταληψιών». Με αφορμή αυτό το συμβάν, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να απαντήσουμε.

            Κατ’ αρχάς, δεν είμαστε μια «αδιευκρίνιστη ομάδα καταληψιών» αλλά αναρχικοί και αναρχικές που δομούμε και πλαισιώνουμε έναν πολύμορφο χώρο αναρχικής δράσης και θεώρησης ενάντια στις εξουσιαστικές πρακτικές και λογικές. Το κτίριο είναι ενεργό σαν κατάληψη από το Μάιο του 2009, αποτέλεσμα της παρακαταθήκης που άφησε πίσω της η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Έχει φιλοξενήσει έως και σήμερα πληθώρα ομάδων και ατομικοτήτων οι οποίες παρά το ότι εναλλάσσονταν, με αποτέλεσμα το μεταβαλλόμενο χαρακτήρα της ενεργητικότητάς του, διατηρούσαν πάντοτε την αναρχική τους ταυτότητα και το πολιτικό τους περιεχόμενο.

            Από την στιγμή που το κτίριο καταλήφθηκε, έχει λασπολογηθεί πάμπολλες φορές από την εξουσία και τους πειθήνιους υποστηρικτές της ως κέντρο λαθρεμπορίου τσιγάρων και διακίνησης ουσιών καθώς και ως «ορμητήριο» με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων στην περιοχή. Τέτοιου τύπου ανυπόστατες κατηγορίες και δηλώσεις (που παρεμπιπτόντως μας θυμίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές του Τρίμη), αποτέλεσαν αφορμή το κράτος να επιτεθεί στην κατάληψη, εισβάλοντας και εκκενώνοντάς την, την 5η Μαΐου του 2010. Αποτέλεσμά της, ήταν οι συλλήψεις συντρόφων/σων, καθώς και μεγάλης έκτασης υλικές φθορές που προκάλεσε η καταστροφική μανία της καταστολής, τόσο που έφτασε σε σημείο να σπαστούν ως και τουαλέτες και να γαζωθούν πόρτες του κτιρίου με υπηρεσιακά πιστόλια. Οι ζημιές αυτές όμως, παρά το μέγεθός τους, αποκαταστάθηκαν από τους καταληψίες που παρά τα γεγονότα και διώξεις, ανακατέλαβαν το χώρο λίγους μήνες αργότερα.

            Ως κομμάτι της αντιπολίτευσης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με συμφεροντολογικές και ψηφοθηρικές βλέψεις, στάθηκε αλληλέγγυος σε κοινωνικούς αγώνες, όπως στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού και αυτοοργανωμένες δομές του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου, όπως η κατάληψη Villa Amalias, και η κατάληψη Σκαραμαγκά. Σήμερα όμως, η υποτιθέμενη αριστερή διακυβέρνηση αποδεικνύεται να μην έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες να πλήξει τους χώρους αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και αντίστασης, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα προηγούμενων κυβερνήσεων. Έχει όμως προσαρμόσει την πολιτική της, κρυμμένη πίσω από ένα ανθρωπιστικό και ελεή προσωπείο. Πλέον, η εξουσία δεν επιτίθεται στις καταλήψεις χρησιμοποιώντας βίαιες πρακτικές, αλλά επιδιώκει να τις ιδιοποιηθεί. Εκμεταλλευόμενη το “λαϊκό” της χαρακτήρα, προφασίζεται την δημιουργία ωδείων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των κατασταλτικών μεθοδεύσεων στην κατάληψη Βίλα Ζωγράφου, είτε επιδεικνύει οικολογική ευαισθησία και αισθητική, όπως με την περίπτωση της κατεδάφισης του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου «Κένταυρος» στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Την ίδια στιγμή, υποπίπτει στις ίδιες της, τις αντιφάσεις. Υποστηρίζει τον αγώνα εναντίον των μεταλλείων χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική αλλά συγχρόνως προωθεί τα εργασιακά συμφέροντα των υπαλλήλων της καταστρεπτικής για το φυσικό περιβάλλον κοινοπραξίας των εταιρειών Ελληνικός Χρυσός και El Dorado Gold, πρακτική με την οποία η Εφημερίδα των Συντακτών, εναρμονίζεται ως πολιτικός χαμαιλέοντας. Αλλά και στην περίπτωση του άλσους του Μπαρουτάδικου, δήμαρχος της κυβέρνησης φέρνει μπουλντόζες και για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού και πολυθέσιου parking στον χώρο του Πατινάζ στο Αιγάλεω, κάνοντας έτσι άλλο ένα βήμα για την ευρύτερη τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση της περιοχής. Έτσι και στην δική μας περίπτωση, η στέγαση των προσφύγων αποτελεί ένα άλλο δείγμα της αριστερής κατασταλτικής διαχείρισης των αναρχικών/αντιεξουσιαστικών και κοινωνικών κέντρων αγώνα.

            Τα κέντρα αυτά, καθώς και ο ευρύτερος πολιτικός χώρος στον οποίον εντάσσονται, δείχνουν χρόνια τώρα την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους “μετανάστες” και τους “πρόσφυγες”, δίνοντας καθημερινά αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή κυριαρχίας και εκμετάλλευσης, προωθώντας το αντιφασιστικό πρόταγμα μαζί τους και δίπλα τους, μέσα από πορείες και συγκρούσεις με κάθε μορφής φασίστα και μπάτσο και την διεκδίκηση της άμεσης κατάργησης κάθε μορφής στρατοπέδου συγκέντρωσης αλλά και με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, τη δημιουργία κατειλημμένων χώρων στέγασης, καθώς και κοινωνικές κουζίνες και όχι μόνο. Είναι πασιφανές λοιπόν πως στην δική μας περίπτωση, το κράτος χρησιμοποιεί το ζήτημα των προσφύγων καθαρά εργαλειακά, σε μία προσπάθειά του τόσο να ταυτίσει τα συμφέροντας της εξουσίας με τις δράσεις αλληλεγγύης, για να καρπωθεί μετέπειτα τους αγώνες των κινημάτων για δικούς του σκοπούς, όσο και να δικαιολογήσει ενδεχόμενες μελλοντικές καταστολές και εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων.

            Να θυμηθούμε σε αυτό το σημείο ότι ο Τρίμης και ο υπόλοιπος δημοσιογραφικός συρφετός στον οποίο ανήκει, που τώρα με τόση
“ευσπλαχνία” θέλει να στεγάσει τους “πρόσφυγες” μένει βουβός και άπραγος, είτε συμβάλλει και αυτός με την πένα του στην αναπαραγωγή του κυρίαρχου λόγου, ο οποίος ποινικοποιεί ανθρώπους και μέσω δημοσιευμένων άρθρων και ρεπορτάζ, τους χαρακτηρίζει ως τζιχαντιστές, μολυσμένους, αρρώστους, και επικίνδυνους ή πιο εξευγενισμένα μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι “αθώες”  και φιλανθρωπικές δηλώσεις καθώς και τα κροκοδείλια δάκρυα του κυρίου Τρίμη δεν μας συγκινούν. Απεναντίας, μας καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά το παραπλανητικό πρόσωπο της εξουσίας και της κρατικής καταστολής. Αυτές οι ενέργειες δεν μας φοβίζουν, ούτε μας αποθαρρύνουν, αλλά αντιθέτως μας εξοργίζουν, μας συσπειρώνουν και μας οργανώνουν. Και ακριβώς έτσι θα μας βρουν απέναντί τους: Οργισμένους, συσπειρωμένους και οργανωμένους. Ξέρουμε ότι ο κόσμος του αγώνα θα είναι μαζί μας.

 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

 

Χώρος Πολύμορφης Δράσης Αναρχικών, Ζαΐμη 11.

Αρχεία:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License