FARC και κυβέρνηση υπογράφουν συμφωνία για το τέλος της σύγκρουσης στην Κολομβία.

Ο ηγέτης των FARC, Timoleón Jiménez ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στις FARC να μετατραπούν σε " ένα αληθινό πολιτικό κίνημα και κατ΄επέκταση σημαίνει την διάλυση της παραστρατιωτικής της δομής".

 


"Δέν μπορούμε να επιτρέψουμε την αποτυχία αυτής της διαδρομής για την ειρήνη και την συμφιλίωση. Εμείς δεν θα αποτύχουμε. Έφθασε ο καιρός της ειρήνης. " Έτσι, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ορίζει τη συμφωνία, η οποία θεωρείται ιστορική, και υπεγράφη την Τετάρτη (23/09) μεταξύ του προέδρου και του ηγέτη των ανταρτών, Τιμολέων Jiménez.Οι δύο υπέγραψαν συμφωνία για να αρχίσει μια μεταβατική δικαιοσύνη μέχρι το τέλος της σύγκρουσης.
Ο ηγέτης των ανταρτών, με τη σειρά του, τόνισε ότι η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα θα επιτρέψει την πρόοδο στην επίτευξη συναίνεσης σχετικά με θέματα που εξακολουθούν να είναι πάνω στο τραπέζι. Και τόνισε το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην FARC  να μετατραπεί «σε ένα πραγματικό πολιτικό κίνημα και σημαίνει επίσης την διάλυση των παραστρατιωτικών της δομών."

Σε μία ιστορική χειρονομία,  Σάντος καιJimenez έσφιξαν τα χέρια.
Θεωρούμενη ως η πιο σημαντική διαδικασία που αναπτύχθηκε στην περιοχή απο τις αρχές του 21ου αιώνα, οι Διάλογοι Ειρήνης έφτασαν σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή με τη σύναψη της συμφωνίας, ένα σημαντικό βήμα για το κλείσιμο της σύγκρουσης στην Κολομβία που εκτείνεται για πάνω από 60 χρόνια.
Οι Διάλογοι, που υποστηρίζονται από την Κούβα και τη Νορβηγία και συνοδεύονται από τη Χιλή και τη Βενεζουέλα, θεωρούνται άνευ προηγουμένου στον κόσμο από το μέγεθος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Ο Σάντος τόνισε στην ομιλία του ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τερματίσει τη διαδικασία μέσα σε έξι μήνες και τόνισε ότι οι αντάρτες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα τους 60 ημέρες μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας. "Είναι σημαντικό να σπάσουμε κάθε δεσμό ανάμεσα στην πολιτική και τα όπλα."
Η συμφωνία.
Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν, θα δημιουργηθεί μια ειδική αρμοδιότητα για την επίτευξη της ειρήνης. Γι 'αυτήν, το κράτος θα δώσει αμνηστία την "ευρύτερη δυνατή" για πολιτικά και των συναφή εγκλήματα.
Τα σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν θα ευεργετούνται απο την αμνηστία και οι υπεύθυνοι θα έχουν κυρώσεις που μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ πέντε και οκτώ ετών με εναλλακτικές ρυθμίσεις ή όχι, ανάλογα με την αποδοχή της ενοχής και την κρίση των δικαστηρίων, τα οποία θα αποτελούνται από Κολομβιανούς και ξένους δικαστές .
Το κείμενο που υπεγράφη από τα δύο μέρη, λέει οτι, «δεν θα είναι αντικείμενο αμνηστίας πράξεις που αντιστοιχούν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και σοβαρά εγκλήματα πολέμου, όπως η ομηρία, η στέρηση της ελευθερίας, οι εκτοπίσεις, η βίαιη εξαφάνιση, οι εκτός δίκης εκτελέσεις και ο βιασμός. "
Προηγούμενα
Σε μια δημοσίευση στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Σάντος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πάει στην Κούβα. «θα σταματήσει στην Αβάνα για μια σημαντική συνάντηση με τους διαπραγματευτές ώστε να επιταχύνει το τέλος της σύγκρουσης. Η ειρήνη είναι κοντά», λέει το μήνυμα.
Ο ηγέτης των FARC αποβιβάστηκε στην Κούβα τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία είχε ήδη γραφτεί πριν από τη συνεδρίαση δεν έχει αποκαλυφθεί προηγουμένως.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας διοικητής των FARC συναντιέται με τον εν ενεργεία Πρόεδρο της Κολομβίας. Στη προεδρία του Andrés Pastrana, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα στο διάστημα μεταξύ 1998 και 2002, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ εκείνου και του τότε διοικητή των ανταρτών Μανουέλ Marulanda Vélez, γνωστού ως Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας διοικητής των FARC συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κολομβίας στο γραφείο. Στη διαχείριση του Andrés Pastrana, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στο διάστημα μεταξύ 1998 και 2002, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του Διαχειριστή και του τότε διοικητή των ανταρτών Μανουέλ Marulanda Vélez, γνωστό ως Tirofijo.
Επικρίσεις.
Ο Alvaro Uribe, πρώην πρόεδρος της Κολομβίας και σημερινή αντιπολίτευση, επέκρινε την προσέγγιση μεταξύ Σάντος και FARC. "Χωρίς φυλακή για τους ηγέτες [FARC] θα υπογραφεί [μια ειρηνευτική συμφωνία] στην Αβάνα, άλλο ένα παράδειγμα για περισσότερη βία στην Κολομβία», δήλωσε ο Ουρίμπε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Σε σχέση με τη δήλωση του Σάντος ότι η Κολομβία πλησιάζει την ειρήνη, ο Ουρίμπε έγραψε επίσης ότι «δεν είναι η ειρήνη που είναι κοντά, αλλά η παράδοση [της χώρας] στις FARC και την τυραννία της Βενεζουέλας."

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License