Πολίτες Καμίας Κατηγορίας

http://www.hitandrun.gr/polites-kamias-katigorias/

post image

Του Λευτέρη Βασιλόπουλου

Μου διηγήθηκε ένας φίλος την περιπέτειά του στο εκλογικό τμήμα που πήγε για να ψηφίσει. Όταν βρήκε την αίθουσα όπου θα ψήφιζε αντί για ταυτότητα έδειξε το δίπλωμα του. Αλλά η εφορευτικός που διασταύρωνε τα στοιχεία με τους εκλογικούς καταλόγους του είπε ότι δεν είναι πολίτης και ότι δεν ψηφίζει εκεί.

Περιπλανήθηκε απορημένος για λίγο στο σχολείο-εκλογικό τμήμα, και ρώτησε κάποια άλλη κυρία που είχε τον ρόλο της γραμματείας, η οποία τον ξαναέστειλε εκεί που είχε πάει και πριν.
Λέγοντας ευγενικά στην πρώτη κυρία ότι μάλλον έχει κάνει λάθος και προτείνοντας πάλι το δίπλωμά του, εισέπραξε ως απάντηση ένα ξερό «περιμένετε». Αμέσως έβγαλε μία άλλη λίστα όπου ήταν σημειωμένα καμιά τριανταριά ονόματα, τα κοίταξε προσεχτικά ένα-ένα και αποφάνθηκε «όχι, δεν είστε στη λίστα, δεν είστε πολίτης και δεν ψηφίζετε εδώ, πηγαίνετε στη διπλανή αίθουσα όπου βρίσκονται κάποιοι αστυνομικοί».

Θορυβημένος ο φίλος μου πήγε στη διπλανή αίθουσα, βρήκε δύο αστυνομικούς, τους εξήγησε τι συμβαίνει και ο ένας τον συνόδεψε πάλι πίσω. Εκεί, ρώτησε έντονα την κυρία της εφορευτικής επιτροπής «τι θα γίνει επιτέλους», η οποία επανέλαβε «δεν είστε πολίτης, δεν ψηφίζετε εδώ». Τότε ο φίλος μου νευρίασε για τα καλά και της φώναξε «σας παρακαλώ κυρία μου, τρεις φορές είπατε ότι δεν είμαι πολίτης, τι είμαι δηλαδή καταναλωτής;».

«Μα με δουλεύετε κύριε, αφού είστε αστυνομικός, δεν έχω το όνομά σας στη λίστα με τους αστυνομικούς που θα ψηφίσουν εδώ, άρα δεν ψηφίζετε εδώ!», ήταν η αποστομωτική της απάντηση. Ο αστυνομικός που είχε έρθει μαζί του τού εξήγησε ότι η ταυτότητά τους μοιάζει πολύ με το δίπλωμα του αυτοκινήτου και ότι έγινε ένα αθώο μπέρδεμα.

Αυτά έγιναν λοιπόν, μου είπε, α την ηλίθια αναφωνήσαμε και έληξε προς ώρας το θέμα. Την άλλη μέρα όμως καθώς περίμενα το λεωφορείο με έπιασαν τα διαόλια μου. Δηλαδή οι αστυνομικοί δεν είναι πολίτες; Και τι είναι; Πέρα από τους πολίτες; Πλάι τους; Ενάντιά τους; Αν δεν είναι πολίτες σε ποιον αναφέρονται; Προφανώς όχι στην πολιτεία – άρα που;

Άρα, ακόμα και όταν πηγαίνουν στα δικαστήρια, μετά από καταγγελίες πολιτών, πρόκειται για φαρσοκωμωδία. Αν δεν είναι πολίτες, δεν δικάζονται ως πολίτες. Λες για αυτό να μην καταδικάζονται ποτέ, αναρωτήθηκα. Λες να το ξέρουν όλοι, δικαστές, δικηγόροι και κατηγορούμενοι ότι δεν νομιμοποιείται κανένα αστικό δικαστήριο να τους δικάσει και παίζουν για λίγο θέατρο μήπως και κουραστεί το θύμα από την διαδικασία, μήπως απελπιστεί και τα παρατήσει;

Ρωτώντας όλη την υπόλοιπη μέρα φίλους και γνωστούς, που οι περισσότεροι νόμιζαν ότι ως συνήθως αστειεύομαι, βρήκα και έναν άνθρωπο που μου συνέστησε να δω ένα ντοκιμοντέρ του Στέλιου Κούλογλου, από το 2008, σχετικό με την αστυνομική βία. Έτσι, λίγη ώρα μετά παρακολουθούσα τον Γιώργο Παπακωνσταντή, Υποδιοικητή τότε του Α.Τ. Ρεθύμνου, να εξηγεί:
«O αστυνομικός επιβάλλεται, επιχειρεί επί της κοινωνίας, δεν είναι απόλυτα ενταγμένος στην κοινωνία, δεν συνδιαλέγεται δηλαδή με την κοινωνία και μάχεται κατά του εγκλήματος σε μια απροσδιόριστη μάχη όπου όλα επιτρέπονται.» (Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – Ορισμένα Μεμονωμένα Περιστατικά, 12/06/2008)

Μάλιστα. Δηλαδή για αυτό εξοπλίζονται και προσλαμβάνονται και αυξάνουν και πληθαίνουν. Για να επιβάλλονται στην κοινωνία, στην οποία δεν είναι απόλυτα (sic) ενταγμένοι. Και απορούνε μετά κάποιοι για τα υψηλά ποσοστά της χρυσής αυγής στους αστυνομικούς. Και απορούμε μετά κάποιοι βλέποντας τα παλουκάρια της Δίας να κυκλοφορούν στους δρόμους χειρότερα κι από μεθυσμένο ταρίφα.

Έτσι, λοιπόν, φτάνουμε ευλόγως στο συμπέρασμα ότι κίνδυνο για το πολίτευμα δεν αποτελεί ένας ανήλικος διαδηλωτής αλλά η συνεχώς αυξανόμενη δύναμη της αστυνομίας, καθώς μετατρέπεται πολύ συχνά (όπως στις Σκουριές) σε ιδιωτικό στρατό υπεράσπισης εξω-κοινωνικών συμφερόντων. Είναι όπως το είπε και η κυρία εφορευτικός: «δεν είναι πολίτες, δεν ψηφίζουν εδώ». Απλώς εδώ κατισχύουν.

Εικόνες:


διότι, ναι, πράγματι πολλοί αστυνομικοί δρουν εναντίον των πολιτών και έχοντας στον νου τους μια απροσδιόριστη τάξη και ασφάλεια, πράγματι πολλοί απο αυτούς δεν είναι μέσα στην κοινωνία, συναναστρέφονται μόνο τους συγγενείς τους και άλλους αστυνομικούς, αλλά μην καθόμαστε τώρα κι ακούμε τον κάθε μαλάκα υποδιοικητή. Αυτός μίλησε εξ ονόματος της πάρτης του, είπε την γνώμη του με βάση πιθανόν τα δικά του πεπραγμένα. Μπορεί να ήταν ένα καθίκι, γνωστό στην τοπική κοινωνία, και γι αυτό να μην τον έκανε παρέα κανείς. Δεν νομίζω ότι αντικατοπτρίζει την γνώμη που έχουν οι αστυνομικοί για τον εαυτό τους, πάω στοίχημα ότι θεωρούν ότι είναι μέσα στην κοινωνία και μάλιστα είναι το σώμα που προστατεύει την κοινωνία από κακοποιά κι εγκληματικά στοιχεία.

Η δικαστική αντιπρόσωπος ήταν ένα αγράμματο τούβλο που επίσης είπε μαλακία, εννοούσε ότι δεν είναι απλοί πολίτες, αλλά ένστολοι -πολίτες παλι- αλλιώς τι κάνουν στην διαδικασία που αφορά τα πολιτικά δικαιώματα; Οι μπάτσοι που την άκουγαν έπρεπε να κάνουν φασαρία, να της ζητήσουν τον λόγο.

Κι εγώ, κι όλοι όσοι διαβάζουν Ινδυμήντια, έχουμε στο μυαλό μας την καταστολή σαν ένα από τα κύρια θέματα,  αλλά μην τα κάνουμε όλα "ίσιωμα". Μέτρο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License