Μετανάστες και μωρά νεκροί, η γεωπολιτική που κάποιος δεν θέλει να κοιτάξει

γι αυτά που συμβαίνουν γύρω μας https://aenaikinisi.wordpress.com/2015/09/16/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%AC-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84/

Posted on 16/09/2015by kleovis BY ENZO PENNETTA ON 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015GEOPOLITICA ED ECONOMIA ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

La reporter e il bambino, από το “Secondo Piano News” Η δημοσιογράφος και το μωρό

Οι εικόνες σκοτωμένων μωρών από τις πολιτικές επιλογές της δύσης τριγυρνούν από χρόνια, μα μόνο τώρα μια από αυτές ταρακουνά τις κυβερνήσεις. Εν τω μεταξύ κανείς δεν υποδεικνύει την αιτία αυτών των τραγωδιών. Έτσι, στρέφοντας τον θάνατό του σε πολιτικούς σκοπούς, το φτωχό θύμα επίσης προσβάλλεται.

Εδώ και ημέρες είναι η είδηση σε πρώτο επίπεδο, κι εδώ και ημέρες στον mainstream τύπο και στα blog εμφανίστηκε μια διάσπαση ξεκάθαρη όσο ποτέ άλλοτε επάνω στην ανάγνωση της εικόνας του σώματος του μωρού να κείτεται στην αμμουδιά.

Τα μεγάλα Μέσα άσκησαν όλα μαζί πίεση  ώστε η Ευρώπη να κάνει μιαν χειρονομία ανθρωπιάς και πολιτισμού ανοίγοντας τα σύνορα και υπογραμμίζοντας επίσης την χρησιμότητα μιας μετανάστευσης για τους σκοπούς της κρίσης της μείωσης της γεννητικότητας. Οι ανήμποροι πρέπει να βοηθηθούν και να γίνουν δεκτοί και η Ευρώπη βρίσκεται σε δημογραφική κρίση,  δηλώσεις που εάν τις εκλάβουμε μεμονωμένες είναι αναμφισβήτητες, αλλά να μειώνουμε τα πάντα σε αυτά τα δυο σημεία και να τα συνδέουμε ωσάν να μην υπάρχουν εναλλακτικές δεν σημαίνει ότι κάνουμε δημοσιογραφία και πληροφορούμε, σημαίνει ότι κάνουμε παραπληροφόρηση διαμέσου μιας τεχνικής της παράλειψης. Κάτι παραμένει να ξακαθαρίσουμε:

-Γιατί μόνον τώρα επιτρέπεται σε μιαν εικόνα να ασκεί πιέσεις επί κυβερνήσεων?

-Γιατί θεωρείται το μεταναστευτικό κύμα σαν φαινόμενο δεδομένο σαν αναπόφευκτο?

Aυτό που έχει παραλειφθεί από τα μεγάλα Μέσα ενημέρωσης όμως αναδύεται με τρόπο πάνω κάτω ομοιόμορφο μεταξύ των παρατηρητών της ελεύθερης πληροφόρησης. Ο  Marcello Foa από το μπλογκ του,  suo blog κάνει μια ανάλυση επαγγελματική για την υπόθεση επιβεβαιώνοντας πως η εικόνα είναι πραγματικά φρούτο μιας δημοσιογραφικής έρευνας όπως πολλές άλλες, προσθέτωντας όμως πως η αντήχηση αντιθέτως όμως υπήρξε πολύ διαφορετική από εκείνην που συναντήσαμε σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

“Είναι εδώ που η ανάλυση γίνεται ενδιαφέρουσα. Πραγματικά, εκείνες οι φωτογραφίες, όσο κι αν σοκάρουν, δα μπορούσαν να περάσουν διαμέσου της ροής χιλιάδων φωτογραφιών που εμφανίζονται στα  monitor των συντακτικών ομάδων. Όπως ήδη έχουν ανακοινώσει κάποιοι σχολιαστές τα πρακτορεία διανέμουν εικόνες άλλο τόσο και κάποιες φορές ακόμα πιο συγκλονιστικές, που όπως δεν προκαλούν συλλογικά συναισθήματα και μάλιστα κάποιες φορές ούτε καν δημοσιεύονται. […]

Εκείνη δεν είναι πλέον μια οποιαδήποτε φωτογραφία καθίσταται η φωτογραφία της καταγγελίας, της αγανάκτησης. Διότι μιλά στην καρδιά, περισσότερο απ' ότι στο μυαλό. Το μεγάλο κοινό δεν παρακολουθεί τα διεθνή  χρονικά, δεν καταλαβαίνει τις αιτίες της κρίσης, δεν φαντάζεται τις τελευταίες ευθύνες  (αλήθεια, πρόεδρε Obama?), είναι τρομαγμένο από τις φρικαλεότητες του ισλαμικού Isis.”

Όσα έχει δηλώσει ο Foa δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αληθινά, τους προηγούμενους μήνες πολλές δυστυχώς ήταν οι εικόνες και οι φωτογραφίες σαν εκείνη για την οποίαν συζητάμε, μόνο που δεν είχαν προκαλέσει καμία αγανακτισμένη αντίδραση, να κάποια δραματικά παραδείγματα όλα χρονολογημένα γύρο στον έναν χρόνο νωρίτερα :

Polina, 6 χρόνων – Donbass (Ουκρανία), ιούνιος 2014

Kristina με την 2 ετών κόρη της  – Donbass, ιούλιος 2014

Raed Mohammed Sari, 5 χρόνων – Gaza, ιούλιος 2014.

Καμία από αυτές τις εικόνες δεν είχε τρόπο να συγκινήσει την Δύση, διότι αυτός που αποφασίζει τι θα δείξει και τι όχι, τις αρνήθηκε στην κοινή γνώμη διότι οι υπεύθυνοι ήταν κυβερνήσεις  “φιλικές”.

Mα υπάρχουν επίσης άλλες και πιο πρόσφατες εικόνες, πάντα σύριων μωρών, όπως του άτυχου Aylan νεκρού στην θάλασσα της Τουρκίας, εκείνες ενός παιδιατρικού νοσοκομείου βομβαρδισμένου, quelle di un ospedale pediatrico bombardato από τις δυνάμεις της συμμαχίας υπό την ηγεσία ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα μάρτιο:

Το ανώνυμο μωράκι σε εκείνη την περίπτωση δεν είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των συντακτικών ομάδων, άλλη μια φορά οι υπεύθυνοι του εγκλήματος ήταν εκείνοι οι πολιτικά  “λαθεμένοι”.

Και νάμαστε εδώ στο δεύτερο σημείο: πως είναι δυνατόν όλη η προσοχή να στρέφεται προς την λύση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αγνοώντας τελείως τις αιτίες οπότε και την αληθινή λύση?  Για να κάνουμε μιαν ιατρική αναλογία, είναι σαν σε ένα πρόσωπο με βακτηρική λοίμωξη να δίνουμε παρακεταμόλη για να χαμηλώσουμε τον πυρετό αλλά όχι τα αντιβιοτικά για να εξαλείψουμε την ίδια την αιτία του πυρετού.

Η καταγωγή του μεταναστευτικού κύματος είναι στην σειρά των στρατιωτικών παρεμβάσεων,  και αποσταθεροποίησης γενικότερα, που τέθησαν σε εφαρμογή από την Δύση τα τελευταία χρόνια, μια Δύση που σήμερα συγκινείται μα που δεν σκανδαλίστηκε όταν σχεδόν είκοσι χρόνια πριν η Γραμματέας του Κράτους ΗΠΑ Madeleine Albright, χαρακτήρισε αποδεκτό τον θάνατο 500.000 ιρακινών μωρών για να πολεμήσουν εκείνον τον Saddam Houssein ενάντια στον οποίον τελικά έπρεπε να κατασκευαστούν ψεύτικες αποδείξεις για να δικαιολογηθεί ένας δεύτερος και ακόμη πιο καταστροφικός πόλεμος:

https://youtu.be/omnskeu-puE

Κανείς στα μεγάλα Μέσα επικοινωνίας αυτές τις μέρες στόχευσε το δάχτυλο ενάντια στους αληθινούς υπεύθυνους του θανάτου του Aylan και των αμέτρητων άλλων αθώων, ούτε μια κατηγορία κινήθηκε σε αυτούς που αποσταθεροποίησαν και βομβάρδισαν την Λιβύη και την Συρία, ούτε μια αμφιβολία ξεσηκώθηκε επί της βορειοαμερικανικής υπερδύναμης  που χρηματοδότησε την γέννηση μιας συμμορίας ανταρτών,  finanziato la nascita di una banda di ribelli χωρίς πόρους όπως το ισλαμικό κράτος ISIS,  μια μπάντα με περιορισμένες επιλογές εφοδιασμού που θα έπρεπε ήδη να έχει εξαντλήσει πολεμοφόδια, καύσιμα και ανταλλακτικά εδώ και μήνες και τα οποία αντιθέτως του παρέχονται κανονικά κάτω από τα συνένοχα μάτια των drones και των δορυφόρων.

Η λύση στην μεταναστευτική κρίση υπάρχει και θα ήταν βιώσιμη: να σταματήσει η αποσταθεροποίηση των περιοχών προέλευσης και να πολεμηθούν πραγματικά οι πολιτοφυλακές που μέχρι τώρα δημιουργήθηκαν και εξοπλίστηκαν με σκοπό να οδηγήσουν πολέμους δι' αντιπροσώπου, εκ των οποίον ο τελευταίος ακριβώς ενάντια στην Συρία.

Φαίνεται όμως ακριβώς πως για το να παρέμβουν επάνω στις αιτίες ούτε που γίνεται λόγος, το Πεντάγωνο, που είναι η αρχή και η προέλευση των αποσταθεροποιητικών παρεμβάσεων, μας λέει πως η κρίση θα διαρκέσει είκοσι χρόνια : ci dice che la crisi durerà per vent’anni:

''Πρόσφυγες, Πεντάγωνο: Κρίση τεράστια, έτσι θα είναι για είκοσι χρόνια''

Το να κλαίμε αυτά τα φτωχά θύματα δίχως να ζητάμε δικαιοσύνη υποδεικνύοντας τους αληθινούς υπεύθυνους και δίχως να καταγγέλλουμε την ψεύτικη ανησυχία αυτών που θα μας ήθελαν παραιτημένους να κοιτάζουμε πληθυσμούς ξεριζωμένους για άλλα είκοσι χρόνια, θα ήταν μια επιπλέον προσβολή που δεν αισθανόμαστε να εκπληρώσουμε.

http://www.enzopennetta.it/2015/09/migranti-e-bambini-uccisi-la-geopolitica-che-qualcuno-non-vuole-vedere/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License