Μαρόκο: «Η σαπίλα των εκλογών συνδέεται με τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος»

Για τις περιφερειακές & δημοτικές εκλογές που διεξήγε το διεφθαρμένο καθεστώς του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ' στο Μαρόκο στις 4 Σεπτέμβρη, ο Δημοκρατικός Δρόμος διεξήγε μια μεγάλη καμπάνια αποχής, με αποτέλεσμα πάνω από 100 συλλήψεις μελών του.

Ανακοίνωση του Δημοκρατικού Δρόμου

Εθνική Γραμματεία του Δημοκρατικού Δρόμου προχώρησε σε μια πρώτη αποτίμηση της διεξαγωγής και των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 4ης Σεπτέμβρη και αποφάσισε να ανακοινώσει τα παρακάτω:

Το επίσημο ποσοστό συμμετοχής προσεγγίζει εκείνο των εκλογών του 2009: και αυτό, παρά την όλη συζήτηση για το νέο σύνταγμα, καθώς και την εμπλοκή του κράτους στην εκστρατεία για συμμετοχή στις εκλογές αλλά και τους εκφοβισμούς απέναντι σε κάθε κάλεσμα σε μποϊκοτάζ των εκλογών. Βάσει, πρώτον, έστω, αυτών των ποσοστών, και παρά την παραποίησή τους και την έλλειψη αξιοπιστίας τους, καθώς βγαίνουν από το Υπουργείο Εσωτερικών· δεύτερον, δεδομένου του επίσημου αριθμού των εγγεγραμμένων (14,5 εκατομμύρια, ένας αριθμός κατά προσέγγιση, ακόμα και τώρα)·  τρίτον, λαμβανομένου υπ’ όψη, του συνόλου των εκλογέων στη χώρα μας, δηλαδή όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, και, τέλος, υπολογίζοντας επίσης τα άκυρα ψηφοδέλτια που ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί, το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής είναι περίπου 25%.

Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από την ομοιότητα των προγραμμάτων των συμμετεχόντων και τη λεκτική ακόμα και τη φυσική βία, αντί να χαρακτηριστεί από την αντιπαράθεση επί διαφορετικών προγραμμάτων και απόψεων. Επίσης, κυριαρχήθηκε από τη μαζική χρήση του χρήματος για εξαγορά ψήφων, μετά την εξαγορά των υποψηφίων, με άμεσο τρόπο ή έμμεσο, με τους μισθοφόρους των εκλογών και τους υπευθύνους των εταιριών ανάπτυξης που επωφελούνται από δημόσιο χρήμα, καθώς και από την αξιοποίηση παιδιών. Εξάλλου, οι συντηρητικές δυνάμεις, κρυμμένες πίσω από το μανδύα της θρησκείας, απασχολήθηκαν με το να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία, καλώντας στην υπερψήφιση του ενός ή του άλλου κόμματος, ανάλογα με το βαθμό προσχώρησής του στη Σαρία. Μάλιστα, την ίδια την ημέρα της ψηφοφορίας, κάποια κόμματα συνέχιζαν την εκστρατεία. Έτσι, επιθέσεις σημειώθηκαν εναντίον εκλογικών κέντρων σε διαμαρτυρία εναντίον των διαφόρων παραβιάσεων της εκλογικής διαδικασίας. Συνολικά, παντού, και σε όλες της τις φάσεις, η προεκλογική εκστρατεία κυριαρχήθηκε από τη διαφθορά και την πλήρη απουσία της πολιτικής, με την κανονική της έννοια.

Το κράτος δεν παρενέβη για να τιμωρήσει ή να ανακόψει τη διαφθορά. Είχε μια στάση «ευμενούς ουδετερότητας». Ο ρόλος της επιτροπής επίβλεψης της εκλογικής διαδικασίας παρέμεινε εξαιρετικά τυπικός, αφήνοντας στον υπουργό εσωτερικών την πραγματική εξουσία επί των νόμων, της διεξαγωγής των εκλογών, των εκλογικών λιστών και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Ο Δημοκρατικός Δρόμος διεξήγε μια δυναμική και ισχυρή εκστρατεία καλέσματος σε αποχή από αυτό το πανηγύρι. Όλες οι οργανώσεις του συμμετείχαν στην εκστρατεία μποϊκοτάζ, αμφισβητώντας το διεφθαρμένο καθεστώς Μάχζεν και τα διάφορα κατασταλτικά του όργανα, τα οποία δεν κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να εκφοβίσουν την οργάνωσή μας. Έτσι, πάνω από 100 μέλη μας συνελήφθησαν, οι προκηρύξεις και τα υλικά της εκστρατείας μας κατασχέθηκαν. Το κράτος χρησιμοποίησε με απολυταρχικό τρόπο τα κρατικά ΜΜΕ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το λαό, μετατρέποντάς τα σε φερέφωνο της μοναδικής άποψης που δεν συνίστατο παρά από τη συμμετοχή στις εκλογές, καθώς η συμμετοχή παρουσιαζόταν ως ο αποκλειστικός ορισμός της έννοιας «πολίτης». Έδωσε έμφαση στην κριτική μεταξύ των κομμάτων, υπερβάλλοντας την σημασία των στείρων αντιπαραθέσεων  μεταξύ κοινοβουλευτικής συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, παρ’ ότι τίποτα δεν τις διαφοροποιεί μεταξύ τους, καθώς και οι δύο είναι στην υπηρεσία της πολιτικής εξουσίας.

Με βάση τα παραπάνω, η Εθνική Γραμματεία:

  • Θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι άκυρα και αντιδημοκρατικά. Επ’ ουδενί δεν εκφράζουν τη λαϊκή θέληση, ενώ μεγαλώνουν το σάπισμα της πολιτικής ζωής την οποία γελοιοποιούν. Ενισχύουν τον αυταρχισμό του καθεστώτος Μάχζεν, μέσα σε ένα πλαίσιο τυπικού και απατηλού πλουραλισμού, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η σαπίλα των εκλογών είναι στενά συνδεδεμένη από τη σαπίλα του ίδιου του πολιτικού συστήματος.
  • Επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα του Δημοκρατικού Δρόμου να συνεχίσει τον αγώνα για ένα Σύνταγμα δημοκρατικό και για εκλογές τίμιες και ελεύθερες, όπου η ψήφος να βασίζεται σε ένα πανεθνικό δελτίο ταυτότητας του εκλογέα και οι εκλογές να διεξάγονται υπό την επίβλεψη ενός ανεξάρτητου πανεθνικού οργανισμού. Για εκλογές οι οποίες να διεξάγονται από εκλεγμένους θεσμούς και με πραγματικές ρήτρες, μακριά από τον αυταρχισμό και την αιγίδα του υπουργείου εσωτερικών.
  • Καταγγέλλει τη χρησιμοποίηση της θρησκείας στην πολιτική από οποιονδήποτε και θεωρεί ότι ο κοσμικός χαρακτήρας στο πλαίσιο της δημοκρατίας αποτελεί τη λύση.
  • Καταγγέλλει την καταστολή εναντίον του Δημοκρατικού Δρόμου καθώς και την στέρηση του δικαιώματος της πρόσβασης στα δημόσια ΜΜΕ για την έκφραση των θέσεών του. Απευθύνει περήφανο χαιρετισμό στα μέλη του και τους συμπαθούντες, καθώς και σε όλους όσους συμμετείχαν στην εκστρατεία μποϊκοτάζ, αλλά και σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ στο εσωτερικό και το εξωτερικό που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.
  • Καλεί τα μέλη του Δημοκρατικού Δρόμου να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για το ρίζωμα στην εργατική τάξη και όλες τις εργαζόμενες τάξεις, οι οποίες είναι οι πραγματικές δυνάμεις για μια δημοκρατική αλλαγή με σοσιαλιστική προοπτική και οι οποίες απείχαν μαζικά από τις εκλογές, και να δουλέψουν στο πλευρό των τελευταίων, στους χώρους εργασίας και τις λαϊκές συνοικίες, βοηθώντας τις επίσης στην οικοδόμηση των αυτόνομων οργανώσεών τους για την υπεράσπιση και την επιβολή των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων διεκδικήσεών τους.
  • Καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, και πρωτίστως τις δυνάμεις της αριστεράς, σε ενότητα και οικοδόμηση ενός πλατιού μετώπου ενάντια στη διαφθορά και τον δεσποτισμό και για τη δημοκρατία.

Πανεθνική Γραμματεία του Δημοκρατικού Δρόμου

5 Σεπτέμβρη 2015

Πηγή: https://parapoda.wordpress.com/

Η ιστοσελίδα του Δημοκρατικού Δρόμου:http://annahjaddimocrati.org/index.php/fr/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License