Oμάδες αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα

#RefugeesWelcome http://tvxs.gr/news/ellada/refugeeswelcome-omades-allileggyis-gia-toys-prosfyges-se-oli-tin-ellada

post image

Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει τα προσφυγικά ρεύματα που έρχονται κυρίως από την σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Συρία, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι δομημένη στη βάση της αλληλεγγύης, ομάδες βοήθειας προς τους πρόσφυγες έχουν συσταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνεχής ενημέρωση για το πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει υπάρχει στο twitter στο hashtag #RefugeesWelcome.

 

Συνάντηση για το προσφυγικό ζήτημα είχαν σήμερα τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Την ανάγκη «να δείξει η Ευρώπη ότι είναι ηγέτιδα δύναμη σε ό,τι αφορά τον ανθρωπισμό και τα δικαιώματα του ανθρώπου» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και τόνισε ότι «είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό οι χώρες μόνες τους και πολύ περισσότερο η Ελλάδα».

«Η Ελλάδα αναμένει και αξιώνει από την ΕΕ τη συνέχεια της στήριξης στην Ελλάδα γιατί η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τις συνεχώς αυξανόμενες εισροές προσφύγων και μεταναστών», είπε από την πλευρά της η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, και διαβεβαίωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια ώστε τα μέτρα που αποφασίστηκαν να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό.

Οικονομία και μεταναστευτικό απαιτούν συνεννόηση και δεν προσφέρονται για στενόμυαλες κομματικές αντιπαραθέσεις, ήταν το μήνυμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. ο Επίτροπος Μετανάστευσης. Ανακοίνωσε επίσης την άμεση καταβολή 33 εκατομμυρίων ευρώ έως τις 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση της μαζικής εισροής προσφύγων. Πρόκειται για χρήματα που αποτελούν μέρος των 450 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την Ελλάδα, με την περαιτέρω χρηματοδότηση να ξεκλειδώνει με βάση το έργο που παράγεται.

Στο μεταξύ, τα καραβάνια των προσφύγων συνεχίζουν το ταξίδι τους στη δυτική Ευρώπη. Έως και 10.000 πρόσφυγες αναμένεται να περάσουν στη διάρκεια της ημέρας σε γερμανικό έδαφος, μετά την συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Αυστρία και η Γερμανία με την Ουγγαρία. Μέχρι στιγμής περίπου 4.000 πρόσφυγες έχουν διασχίσει τα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Αυστρίας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά τη μεταφορά τους στη μεθόριο με λεωφορεία που μίσθωσαν οι ουγγρικές αρχές. (  https://twitter.com/hashtag/refugeeswelcome?ref_src=twsrc^tfw  )   

Ανάγκη για αλληλεγγύη

Με την πολιτική λύση για το προσφυγικό να αναμένεται… επιτακτική είναι η ανάγκη οι Ευρωπαίοι πολίτες να δείξουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που κυνηγούν το όνειρο της επιβίωσης.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός έδωσε το καλό παράδειγμα προσφέροντας το σπίτι του στη βόρεια Φινλανδία για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Η μεμονωμένη συμβολική προσφορά του σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα, έχει όμως μεγάλη συμβολική αξία. Ο Γιούχα Σίπιλα κάλεσε επίσης όλους τους Φινλανδούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και «να δείξουν αλληλεγγύη σε όσους καταφεύγουν στην Ευρώπη θέλοντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια».

Ομάδες βοήθειας προς τους πρόσφυγες έχουν συσταθεί ήδη σε ολόκληρη την Ελλάδα, με πολλούς απλούς πολίτες να συντάσσονται με αυτές ή να προσφέρουν τη βοήθεια τους μεμονωμένα.

Το Luben.tv συγκέντρωσε τις δομές αλληλεγγύης στις οποίες ο καθένας από εμάς μπορεί να απευθυνθεί για να προσφέρει τη βοήθεια του. η λίστα των δομών συνέχως εμπλουτίζεται.

Οι ομάδες:

Αγκαλιά (υποδοχή προσφύγων στη Μυτιλήνη)

Η συλλογικότητα του Παπα-Στρατή που απεβίωσε πριν λίγες μέρες, κάνει εξαιρετική δουλειά στη Λέσβο. Ο τραπεζικός της λογαριασμός είναι:

Alpha Bank Iban: GR5401405990599002101026620

Στέκι μεταναστών

Το Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια λειτούργησε σαν σημαντικός φορέας αλληλεγγύης κατά την συγκέντρωση των προσφύγων στο Πεδίο του Άρεως. Συγκεντρώνουν ακόμα τρόφιμα και ρούχα, για ό,τι ανάγκες έχουν επικοινωνήστε μαζί τους.

Διεύθυνση: Τσαμαδού 13-15, Αθήνα
Τηλ: 210 3813928
stekimetanaston@yahoogroups.com

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό

Πληροφορίες για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης εδώ.

Help For Refugees In Molyvos

Διεθνής διαδικτυακή καμπάνια με αρκετά μεγάλη απήχηση στο Facebook. Συγκεντρώνουν πόρους και είδη ανάγκης, ενημερωθείτε στη σελίδα τους:

https://www.facebook.com/HelpForRefugeesInMolyvos

Γιατροί του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποιούν δράσεις αυτή τη στιγμή στη Χίο, στα κέντρα κράτησης μεταναστών και αλλού. Ενημερωθείτε για τις δράσεις τους και πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

Κάνε μια δωρεά

Crowdfunding Lesvos Refugees

Crowdfunding προσπάθεια με αρχικό σκοπό να συγκεντρωθούν 1000 αγγλικές λίρες για νερό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στη Λέσβο. Αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν 10.000 λίρες!

https://crowdfunding.justgiving.com/lesvosrefugees

Aλληλεγγύη Κως

Ανεξάρτητη κίνηση πολιτών της Κω με τεράστια προσφορά στο νησί σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Μπορείτε να τους βοηθήσετε παρακολουθώντας την λίστα με όσα χρειάζονται και πηγαίνοντας τους πράγματα.

Πληροφορίες εδώ.

Hot Meals & Basic Supplies for Unsheltered Refugees in Thessaloniki

Crowdfunding πρωτοβουλία από αλληλέγγυους/ες στην Θεσσαλονίκη. Είναι πολύ κοντά στον στόχο τους, βοηθήστε τους να τον ξεπεράσουν:

Δωρεές εδώ.

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στις 8:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Συνέλευση του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης στο ΚΙΦΑ (Αγ. Σοφίας 1-πάνω από την τουλούμπα) για τον προγραμματισμό δράσεων σχετικά με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη. Πληροφορίες εδώ:

Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου

Mε δικά τους λόγια:

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου είναι μια συλλογικότητα ανοικτή σε όλους όσους εμπνέονται από την ιδέα της συλλογικής και έμπρακτης αλληλεγγύης, σε μια εποχή κρίσης οικονομικής, κοινωνικής, ηθικής και πολιτικής.

Άνθρωποι νέοι και μεγαλύτεροι, διαφορετικών επαγγελμάτων και διαφορετικών πολιτικών εντάξεων και πεποιθήσεων, όλοι και όλες εμείς, που δημιουργήσαμε αυτό το δίκτυο το 2012, πιστεύουμε στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην αλληλοβοήθεια και στην ενεργοποίηση της κοινωνικής διαθεσιμότητας, για την αντίσταση στη διαρκώς κλιμακούμενη βαρβαρότητα που εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα τους.

http://www.lsn.gr/

Εθελοντές Κιλκίς-Θεσσαλονίκης Σύροι Πρόσφυγες

Ομάδα υποστήριξης για τους πρόσφυγες της Ειδομένης από το Κιλκίς αυτή τη φορά. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για να στηρίξετε την προσπάθεια τους εδώ:

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Την Κυριακή 6 και 13 Σεπτέμβρη 11-5 κι ενώ θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές των μαθητών, των δασκάλων και της ομάδας γραμματειακής υποστήριξης στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, θα συλλεχθούν τα εξής είδη, τα οποία ζήτησαν εθελοντές από τη Μυτιλήνη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

* Σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου

Εικόνες:


Ασφαλώς είναι σωστές οι ενέργειες ανακούφισης των προσφύγων-που όμως δεν συνιστούν λύση πραγματική-,  όπως ασφαλώς ο παπά-Στρατής σωστά συμπεριφέρθηκε στο ζήτημα αυτό κι έκανε το ανθρωπιστικό και χριστιανικό του καθήκον, όμως το σκίτσο είναι παραπλανητικό διότι ξεπλένει την Εκκλησία από όλες τις αμαρτίες του πρελθόντος της, και είναι επίσης λαϊκίστικο διότι απευθύνεται στο συναίσθημα κι όχι στο μυαλό. Ο σκιτσογράφος αυτός, συνηθίζει πολύ τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και τα περισσότερα σκίτσα που φτιάχνει έχουν τόσο βάθος όσο και τα εξυπνακίστικα ή ψυχοπονιάρικα σχόλια στο Τουίτερ. Κοιτάξτε τα έναν χρόνο μετά από τότε που τα έφτιαξε και δεν θα καταλάβετε για ποιό πράγμα μιλάει

από @σχολαστικός 06/09/2015 6:53 μμ.


Η ανάρτηση είναι προφανώς αναδημοσίευση και όχι ανακοίνωση. Άρα πρέπει να τοποθετηθεί στην κατάλληλη κατηγορία.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License