πιστολάδες pistoleros

από την ιστορία της Ισπανικής επανάστασης https://aenaikinisi.wordpress.com/2015/07/11/%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-pistoleros/

Posted on 11/07/2015 by kleovis Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

 

pistoleros πιστολάδες

 

«¡Socorro, auxilio, pistoleros!», »βοήθεια, πιστολάδες!», φώναξε ο Franco, βλέποντας πως προσπαθούσαν να σπάσουν την πόρτα, στην κατοικία του που βρίσκονταν στην  Comandancia Militare delle Canarie, a Santa Cruz de Tenerife, στην Σάντα Κρουζ της Τενερίφης, στην Στρατιωτική  Διοίκηση.

Ήταν μόνον λίγους μήνες που βρίσκονταν στην πρωτεύουσα των Κανάριων νησιών, όμως είχε ήδη προβλέψει πως μια από αυτές τις μέρες θα γίνονταν στόχος κάποιας επίθεσης, λόγος για τον οποίον είχε πάρει τις προφυλάξεις του; ανάμεσα στις οποίες, εκείνη του να κοιμάται με πόρτες και παράθυρα καλά κλεισμένα και κλειδωμένα, παρά την ζέστη εκείνων των ημερών του ιουλίου!

Μετά το τέλος του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, το 1939, όπως και κατά την διάρκειά του, το πρόβλημα της εξόντωσης του Francisco Franco το έθεσαν πολλοί. Λιγότερο γνωστό όμως, είναι το γεγονός πως κάποιος είχε βάλει σε κίνηση ένα σχέδιο για να βγάλει εκτός μάχης τον μελλοντικό δικτάτορα μόλις τέσσερις μέρες πριν την στρατιωτική ανταρσία, και της έναρξης του πολέμου. Γεγονός παραμένει πως εκείνες τις ημέρες, όταν ο  Franco ήταν μοναχά στρατιωτικός διοικητής των Κανάριων νησιών, είχαν ήδη διαρρεύσει οι πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.  Εκείνο που κινούνταν δεν ήταν καθόλου ένα μυστικό ιδιαίτερα διαφυλαγμένο, μιας και είχε φτάσει στ’ αυτιά της CNT και της Defensa Confederal de Canarias, που ήταν μέρος της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ιβηρικής, Federazione Anarchica Iberica (FAI); αυτές οι οργανώσεις, με την βοήθεια του Antonio Vidal(ενός γνωστού αναρχικού που ζούσε στα Κανάρια), εγκέφαλο της επιχείρησης, πήραν αμέσως την απόφαση να εκτελέσουν τον μέλλοντα  caudillo, ηγέτη.
Το πως πήγε η ιστορία μας διηγείται ο Ricardo Garcia Luis, στο βιβλίο του «Crònica de vencidos«, όπου αναπαράγει όλη την ιστορία ντοκουμέντων και μαρτυριών γύρω από τα συμβάντα.

Υπήρξε μια συνάντηση, »ατυχής» μιας και κανείς από τους παρευρισκομένους δεν φαντάζονταν πως ανάμεσά τους υπήρχε αυτός που θα προδώσει, πληροφορώντας τα υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ηγεσίας τις προθέσεις του Vidal και των συντρόφων. Θα ήταν τρεις, που θα έπαιρναν μέρος στην επιχείρηση – έτσι αποφάσισαν: Antonio Tejera Alonso, γνωστός σαν «Antoñé», ο Martín Serarols Treserras, λεγόμενος «El Catalán», και ένας τρίτος του οποίου δεν έχουμε το όνομα. Δεν ήταν μόνοι, έτσι κι αλλιώς. Υπήρχε επίσης και η Maria Culi Palou, γνωστή σαν «Maruca», ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Odeon», και μιας  «cantina», επίσης, όπου πήγαιναν στρατιώτες, που βρίσκονταν κοντά στο εστιατόριο. Εκείνο το βραδάκι της  14ης ιουλίου 1936, στην καντίνα, εκτός από τους στρατιώτες, συνήθεις πελάτες, υπήρχαν επίσης τρεις πολίτες που δεν είχαν πάει εκεί για να μεθύσουν.

Από την καντίνα, διαμέσου ενός φρεατίου και ακολουθώντας ένα πέρασμα, έφτασαν στο ταβάνι της  Comandancia, και από εκεί, διατρέχοντας έναν διάδρομο, βρέθηκαν μπροστά στην πόρτα του μέλλοντα δικτάτορα. Η ιδέα ήταν εκείνη του ν’ ανοίξουν την πόρτα και να τον εξολοθρεύσουν, όμως ο Φράνκο ήταν μέσα κλεισμένος, από την στιγμή που είχε την πληροφορία σχετικά με τις προθέσεις των αναρχικών. Οι τρεις δεν στάθηκαν να το σκεφτούν δυο φορές και προσπάθησαν να ρίξουν την πόρτα, όμως ο στρατηγός άρχισε να φωνάζει, ζητώντας βοήθεια και προκαλώντας έτσι την φυγή των επιτιθεμένων οι οποίοι έφυγαν απαρατήρητοι δίχως να τους δει κανείς και τους αναγνωρίσει.  Ποιος ξέρει πως θα είχε πάει η ιστορία, εάν….

http://francosenia.blogspot.gr/search/label/guerra%20civile%20spagnola?updated-max=2013-08-27T16:33:00%2B02:00&max-results=20&start=50&by-date=false

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License