Αλικάντε Alicante

από την ιστορία της ισπανικής επανάστασης Posted on 26/06/2015 by kleovis https://aenaikinisi.wordpress.com/2015/06/26/%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5-alicante/

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

 

Alicante  Αλικάντε

 

Λιμάνι της Alicante, πρώτη ημέρα του μήνα του απριλίου 1939, ο ήλιος έχει πια χαμηλώσει στον ορίζοντα. Θα μπορούσαν να είναι έξι ή επτά το απόγευμα.
Πλησιάζει το λυκόφως.

Μάλλον  ξαποστάζουν, δεν μοιάζουν αναπτυγμένες, κατά μήκος του τέλους του δρόμου που εκείνη την εποχή διατηρούσε – για λίγο ακόμη – το όνομα Paseo de los Mártires, εκείνες που φαίνονται είναι οι ιταλικές δυνάμεις. Καταφέρνουμε επίσης να δούμε να λαμπυρίζουν στον ήλιο τα κράνη των φασιστών του ιταλικού Σώματος Αποστολής. Είναι κατά το πλείστον σε μη τακτικό σχηματισμό γύρω από το αποκεφαλισμένο Μνημείο των Μαρτύρων της Ελευθερίας του 1844.  Ντουφέκια και άλλος εξοπλισμός στηρίζονται στην βάση του μνημείου.

όλοι – συμπεριλαμβανομένου και του πυροβολικού – κοιτούν προς το Malecón, κοιτούν προς το συγκεχυμένο συνονθύλευμα αυτοκινήτων, guardano al confuso guazzabuglio di automobili, φορτηγών και ημιφορτηγών που είναι χύμα παρκαρισμένα, πέρα από τα οποία διαισθάνεσαι – παρά βλέπεις – μια συγκεχυμένη ανθρώπινη μάζα: τους είκοσι χιλιάδες ρεπουμπλικάνους που κατέφυγαν στις αποβάθρες με την ελπίδα, άσκοπη, πως κάποιο από εκείνα τα πολύ συχνά υποσχόμενα καράβια θα κατάφερνε να πλησιάσει το λιμάνι και να τους μεταφέρει μακριά, κάπου αλλού.

Διαμέσου αυτών, ακόμη αναπνέει, η Repubblica, λίγο πριν συντριβεί στους μόλους της Alicante, παρατημένη από τις δημοκρατίες και προδομένη από την Σοβιετική Ένωση, παραδομένη, έτοιμη να γίνει κομμάτια, από τους φασίστες μακελάρηδες, ναζιστές και φρανκιστές.
Ο δρόμος, il Paseo de los Mártires, ο Περίπατος των Μαρτύρων, θα αλλάξει όνομα, επιστρέφοντας να είναι η Explanada de España, ο παραλιακός δρόμος της Ισπανίας, και το μνημείο στους μάρτυρες της ελευθερίας της 8ης μαρτίου  1844, ήδη αποκεφαλισμένο, θα καταστραφεί ολοσχερώς.

http://francosenia.blogspot.gr/search/label/guerra%20civile%20spagnola?updated-max=2014-02-26T17:14:00%2B01:00&max-results=20&start=19&by-date=false

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License