Μυθολογίες Mitologie

από την ιστορία της ισπανικής επανάστασης Posted on 28/06/2015 by kleovis https://aenaikinisi.wordpress.com/2015/06/28/%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-mitologie/

Tρίτη 19 Nοεμβρίου 2013

 

Mitologie Μυθολογίες

 

Η  προέλευση του κόσμου L’origine del mondo
του Eduardo Galeano

Ο πόλεμος της Ισπανίας είχε τελειώσει εδώ και λίγα χρόνια και ο σταυρός και το σπαθί βασίλευαν επάνω στα ερείπια την Δημοκρατίας,  regnavano sulle rovine della Repubblica. Ένας από τους νικημένους, ένας αναρχικός εργάτης, που μόλις έχει βγει από την φυλακή, έψαχνε δουλειά. Eίχε μάταια γυρίσει τον ουρανό και την γη. Καμιά εργασία για έναν κόκκινο. Τον κοίταζαν άσχημα, όλοι, ανασήκωναν τις πλάτες τους και του γύριζαν τον κώλο.  Το βράδυ, μπροστά στα άδεια πιάτα, έπρεπε να ανέχεται δίχως κουβέντα τις μομφές της ευσεβούς γυναίκας που ήταν η σύζυγός του – μια γυναίκα που δεν έχανε την καθημερινή λειτουργία – ενώ το παιδί, ένα μικρό παιδάκι, διάβαζε την κατήχηση.
Όλα αυτά, πολύ καιρό αργότερα,μου τα διηγήθηκε ο Josep Verdura, ο γιός εκείνου του καταραμένου εργάτη. Μου τα είπε στην  Barcellona, όταν επέστρεψα απ’ την εξορία.
Μου είπε : αυτός ήταν ένα μωράκι απελπισμένο που ήθελε να σώσει τον μπαμπά του από την αιώνια κατάρα, αυτόν που ήταν πολύ άθεος, πολύ ξεροκέφαλος  και δεν σκόπευε να βάλει μυαλό.
«Ma μπαμπά» – του είχε πει ο Josep, κλαίγοντας – «Εάν δεν υπάρχει Θεός, τότε λοιπόν ποιος έφτιαξε τον κόσμο?»
«Βλάκα» – του απάντησε ο εργάτης, με χαμηλωμένη την φωνή, σχεδόν μυστικά – «Βλάκα. Τον κόσμο τον φτιάξαμε εμείς, οι κτίστες.»

http://francosenia.blogspot.gr/search/label/guerra%20civile%20spagnola?updated-max=2013-12-30T19:11:00%2B01:00&max-results=20&start=36&by-date=false

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License