Οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί Le decisioni sono già state prese!

που βρίσκεται ο καπιταλισμός; του Robert Kurz Posted on 30/06/2015 by kleovis https://aenaikinisi.wordpress.com/2015/06/30/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%AE%CE%B4%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%B5%CE%AF-le-decisioni-sono-gia-state-prese/

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Le decisioni sono già state prese! Οι αποφάσεις έχουν παρθεί ήδη

Οικονομία πολέμου δίχως οικονομία Economia di guerra senza guerra
του Robert Kurz

Όλοι γνωρίζουμε, ή υποπτευόμαστε, πως η αξίωση διαχείρισης της κρίσης από πλευράς του Κράτους, που είναι τώρα ξανά στην μόδα, οδηγεί στον πληθωρισμό. Tο Κράτος δεν δημιουργεί υπεραξία, αλλά αντιθέτως καταναλώνει ένα μέρος αυτής. Εάν είναι πράγματι ο μεγαλύτερος μη παραγωγικός καταναλωτής αυτός που πρέπει να δώσει εκ νέου ζωή στην αγωνιώδη ανάπτυξη του κεφαλαίου, σίγουρα δεν είναι στον ασθενή που πρέπει να αφαιρεθεί η απαραίτητη δυνατότητα αγοράς που θα το επιτύχει. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στις οικονομίες πολέμου, ξεκινώντας από το 1914.

Η απαιτούμενη κατανάλωση από την εξόντωση του βιομηχανοποιημένου πολέμου μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μόνον διαμέσου μιας υπερπροσφοράς χρήματος δίχως καμίαν ουσία, από μεριάς των εκδότριων τραπεζών. Δόθηκε τέλος στο  «gold standard» (την μετατρεψιμότητα σε χρυσό). Σαν άμεσο αποτέλεσμα είχαμε την υποτίμηση του χρήματος, την καταστροφή των αγαθών και την υποτίμηση των νομισμάτων. όμως ο πληθωρισμός δεν εξαλείφθηκε. Είχε ροκανίσει τον καπιταλισμό μέσα στον  XX αιώνα, και μέσα στον XXI αιώνα είχε αρχίσει να τον καταπίνει.

Για μιαν πολύ απλή αιτία: η οικονομία πολέμου είχε καταστεί μόνιμη. Και αυτό είναι αλήθεια και  κατά μιαν έννοια πολύ άμεση. Στην βιομηχανική ανάπτυξη ακολούθησε ο εξοπλισμός, που γίνονταν ολοένα και ακριβότερος, δαπανηρότερος. Ούτε ο Ψυχρός Πόλεμος, ούτε οι πιο πρόσφατοι πόλεμοι της παγκόσμιας τάξης θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν διαμέσου της κανονικής παραγωγής υπεραξίας. Η μη παραγωγική στρατιωτική κατανάλωση ζούσε από την δημιουργία χρέους, με την μεσολάβηση των χρηματιστικών διεθνών αγορών, δηλαδή, από την πρόωρη ληστεία της μελλοντικής υπεραξίας. Η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση δεν μπορεί πλέον να »επιλυθεί» από τον πόλεμο. Κι αυτό όχι μόνον διότι το  trans-εθνικό παγκόσμιο κεφάλαιο τώρα πλέον δεν περιλαμβάνει καμία αντιπολίτευση στρατοπέδων αυτοκρατορικής εξουσίας και διότι ο κόσμος είναι γεμάτος πυρηνικά όπλα. Μα αντιθέτως διότι ήδη ο καπιταλισμός είχε την οικονομία πολέμου του; και αυτό το μέσο είχε ήδη καταναλωθεί.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πιο πολύπλοκο. η μη παραγωγική οικονομική μορφή της οικονομίας πολέμου έχει ήδη αγγίξει εδώ και πολύ καιρό επίσης την παραγωγή πολιτικών αγαθών. Η ουσία της εργασίας που παράγει την υπεραξία στο σύνολό της έχει υπονομευτεί από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Το αποτέλεσμα υπήρξε η τεχνητή διατροφή της διαδικασίας αξιοποίησης διαμέσου του πιστωτικού συστήματος και, πιο πρόσφατα, διαμέσου της εκάστοτε χρηματοπιστωτικής φούσκας: κατ’ ουσίαν, μια οικονομία πολέμου δίχως πόλεμο. Αιτία για την οποίαν και ο πληθωρισμός κατέστη μια μόνιμη  παρενέργεια. Aφού μπορεί φαινομενικά να διατηρείται μόνο διαμέσου της πρόωρης ληστείας επί της μελλοντικής υπεραξίας, ο πληθωρισμός παραμένει μπλοκαρισμένος στα καπιταλιστικά κέντρα, ενώ, ξεκινώντας από τα χρόνια 1970, η περιφέρεια υποφέρει από μια σειρά υπέρ-πληθωρισμών, η πιο πρόσφατη στην Zimbabwe. Όμως τώρα έχει σκάσει η παγκόσμια πιστωτική φούσκα. Και εκ νέου το Κράτος πρέπει να επιστρέψει εμπλεκόμενο σε πρώτο πρόσωπο για να τυπώσει το χρήμα μιας οικονομίας πολέμου δίχως πόλεμο.

Ο πλεονασμός χρήματος δίχως ουσία σε μιαν οικονομία σχεδόν πολέμου πρέπει να ικανοποιήσει μιαν ανάγκη χρηματοδότησης που ξεπερνά κατά πολύ εκείνην μιας οικονομίας πολέμου. Ήδη, στις συζητήσεις που σχετίζονται με την οικολογική κρίση και την κλιματική καταστροφή,  μπορείτε να ακούσετε να λεν πως η περιβαλλοντική εξυγίανση μπορεί να καταστεί δυνατή μόνον διαμέσου τα  standard της οικονομίας του πολέμου. Το ίδιο συμβαίνει τώρα με την παγκόσμια εξυγίανση των προϋπολογισμών. Πέρα όμως από αυτό, όλη η επόμενη παραγωγή υπεραξίας θα πρέπει να τροφοδοτείται από την εκτύπωση χρήματος. Οι αποφάσεις ήδη έχουν παρθεί, αν και οι υπουργοί των οικονομικών το αρνούνται. Ο καπιταλισμός, σαν οικονομία πολέμου δίχως πόλεμο, έχει γίνει μη παραγωγικός σύμφωνα με τα ίδια του τα κριτήρια.  Το ιερό, αγαπημένο χρήμα, που όλοι θέλουν να »κερδίζουν» για πάντα, πρέπει να παραιτηθεί από την θέση του  κυρίαρχου του κόσμου; θα τελειώσει γενόμενο μονάχα, και τίποτα άλλο παρά ένα κομμάτι χαρτί.

– Robert Kurz –

Δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «KRIEGSWIRTSCHAFT OHNE KRIEG» στην Neues Deutschland – Bερολίνο, 27 μαρτίου 2009 –

http://francosenia.blogspot.gr/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License