Γράμμα από την Μασσαλία Lettera da Marsiglia

από την ιστορία της επαναστατημένης Ισπανίας Posted on 23/06/2015 by kleovis https://aenaikinisi.wordpress.com/2015/06/23/%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-lettera-da-marsiglia/

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

 

Lettera da Marsiglia Γράμμα από την Μασσαλία

 

Σύντροφοι εργαζόμενοι:-
Έλαβα το γράμμα σας πριν λίγες ημέρες στην Βαρκελώνη. Είχα γράψει τρεις σελίδες σε απάντηση αλλά δεν μπόρεσα να τις βγάλω από την χώρα, κι έτσι τις έσκισα.
Είμαι πλέον έξω από την Ισπανία. οι λόγοι είναι πολλοί. η κυβέρνηση δεν με ήθελε από την στιγμή που βρισκόμουν στο Battaglione Internazionale della Colonna Durruti, στο Διεθνές Τάγμα της Φάλαγγας Ντουρρούτι.  Η κυβέρνηση μας σαμποτάρισε από την αρχή του σχηματισμού μας, τον Μάϊο, κι έκανε ότι ήταν δυνατόν για να μην παραμείνουμε στο μέτωπο. Ούτε καπνό αν δεν είχαμε χρήματα.

Για όλο το χρονικό διάστημα που βρισκόμουν στην πολιτοφυλακή δεν λάμβανα χρήματα. Έπρεπε να ζητώ τα χρήματα για τα γραμματόσημα, κλπ. Με τράβηξαν πίσω από το μέτωπο εξ αιτίας ενός ελαφρού τραύματος και με μετέφεραν σε ένα νοσοκομείο στην Barcellona. Την στιγμή της καταγραφής μου στο νοσοκομείο είπα πως ήμουν του Διεθνούς Τάγματος και αυτοί δεν ήθελαν να με γράψουν στα μητρώα. Μου είπαν να πάω να ζητήσω από τους φίλους μου χρήματα και ένα μέρος όπου να κοιμηθώ.

Εξήγησα σε αυτούς πως ερχόμουν από τον Καναδά και πως δεν είχα φίλους στην Barcellona, οπότε προσπάθησαν να με κρατήσουν φυλακισμένο στο νοσοκομείο. Τους είπα πως ήταν φρικτοί – δεν μπορούσα να το πιστέψω. Έτσι κι αλλιώς, μια μέρα το έσκασα από το νοσοκομείο και πήγα στα γραφεία της αγγλικής έδρας της  CNT-FAI και εκεί επέμεναν να δω τον άγγλο πρέσβη για να έχω μιαν άδεια για να αφήσω την Ισπανία, πράγμα που έκανα, αν και απεχθανόμουν να φύγω.

Η Ισπανία είναι μια θαυμάσια χώρα. Στην παρούσα κατάσταση επιστρέφουν στο μυαλό μου οι ιστορίες σχετικές με την O.G.P.U. στην Ρωσία. Οι φυλακές στην πιστή Ισπανία είναι γεμάτες με εθελοντές που δεν είναι στενόμυαλοι. Γνώρισα έναν από το Toronto, ένα μέλος του  League for a Revolutionary Worker’s Party. Αναρωτιέμαι εάν επιθυμούν να τον εξολοθρεύσουν. Οι σταλινικοί δεν διστάζουν να σκοτώσουν οποιονδήποτε δεν αποδέχεται τυφλά τον Stalin σαν να ήταν ένας δεύτερος Ιησούς Χριστός. Ένας από τους πρόσφυγες που έφυγε από την Ισπανία μαζί μου ήταν μέλος της O.G.P.U. στην Ισπανία, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, ελέγχεται από την Ρωσία. Κάθε εθελοντής των Διεθνών Κομουνιστικών Ταξιαρχιών θεωρείται ένας δυνητικός εχθρός του Στάλιν.

Ελέγχεται και ξανά ελέγχεται, καθένας από αυτούς. Εάν προφέρει μια λέξη διαφορετική από εκείνες που βρίσκονται στο λεξιλόγιο  «commy»  τον πηγαίνουν »να κάνει έναν περίπατο». Αυτός ο τύπος, πρώην OGPU, viene portato a «fare un giro». Questo tipo (ex-OGPU) είναι όπως όλοι οι άλλοι «commies» που προέρχονται από την Ισπανία, τελείως αντί-σταλινικός και αντί κομουνιστής. Κατάφερε να βγει από την χώρα δείχνοντας το διακριτικό του σήμα της  O.G.P.U. στο τραίνο, κλπ…

Πιστεύω πως η IWW έχασε περισσότερα από ένα μέλη της, από την στιγμή που αμφιβάλω πως θα έχουν παραμείνει σιωπηλοί στο μέτωπο λαμβάνοντας υπόψιν εκείνο που συμβαίνει.
Μόνο χάρη στο σαμποτάζ, η κυβέρνηση κατάφερε να διαλύσει τα Διεθνή Τάγματα των Αναρχικών. Τέσσερις από την ομάδα μας πέθαναν από την πείνα μόνο σε μιαν ημέρα. Τα όπλα μας ήταν σάπια, αν και η κυβέρνηση της Βαλένθια είχε πολλά όπλα και αεροπλάνα. Ήξεραν τι να κάνουν για να μην δώσουν όπλα στους χιλιάδες αναρχικούς της Aragona. Θα είχαμε καταφέρει να διώξουμε τους φασίστες από την Huesca και από την Saragozza εάν είχαμε την βοήθεια της αεροπορίας. Όμως οι αναρχικοί δημιουργούσαν συλλογικότητες σε οποιονδήποτε τόπο βρίσκονταν και προωθούνταν, και εκείνοι οι σύντροφοι προτιμούσαν να είναι ο Φράνκο που θα βάλει το χέρι του σε εκείνες τις πόλεις, παρά η CNT-FAI.

ο Fenner Brockway, επιφανής εργατικός leader στην Αγγλία, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίον οι κομουνιστές φέρονταν σε εκείνα τα παιδιά (τους εθελοντές) στις Brigate Internazionali. Δεν θα είχαν αφήσει κανέναν από αυτούς να επιστρέψει πίσω αν δεν υπήρχαν διακινητές όπως ο  Sam Scarlett που θα έλεγε οτιδήποτε του ειπώθηκε να πει, ακόμα και πως »χοιρινές μπριζόλες» ήτανε λουκάνικα.

η CNT-FAI φαίνεται πως έχει χάσει όλη την δύναμη που είχε στον στρατό. Ήταν ένα φρούριο δυνατό στην κορφή που κυριαρχεί επί της Barcellona, που οι αναρχικοί κατέλαβαν από τους φασίστες. Όταν έφυγα για το μέτωπο ήταν ακόμα στα χέρια της FAI αλλά όταν επέστρεψα το είχαν πάρει οι κομουνιστές. Οι ισπανοί εργαζόμενοι είναι ενάντια στους κομουνιστές, όμως τελευταία δεν έχει πλέον σημασία. Κάνουν το παιχνίδι των αστών και των άλλων εμπόρων. όσον αφορά τα εργοστάσια, η  CNT είναι πολύ δυνατή, πολύ περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη οργάνωση.

Να λοιπόν, σύντροφοι εργαζόμενοι, πέρασε μια μέρα απ’ όταν έγραψα τα παραπάνω. το βράδυ που μας πέρασε είχα πονοκέφαλο και αναγκάστηκα να αφήσω για αργότερα το τελείωμα της επιστολής. Τρώω καλά απ’ όταν βρίσκομαι στην Γαλλία.
Πιστεύω πως ο βρετανός πρόξενος πρόκειται να με στείλει στην Αγγλία ή στον Καναδά. Εάν δεν ήμουν τόσο κομμάτια θα μπάρκαρα σε ένα αγγλικό καράβι για την Ισπανία. Η τιμή είναι διπλή και τα πλοία δεν σαλπάρουν λόγω έλλειψης ανδρών. Βρέθηκα να μπαρκάρω σε αγγλικά καράβια και κανείς από το πλήρωμα δεν μιλούσε αγγλικά.
Σήμερα το πρωί συνάντησα άλλους δυο άνδρες των Διεθνών Ταξιαρχιών. Μου λεν πως πολλοί καναδοί βρίσκονται φυλακισμένοι στην Ισπανία.

Τις καλύτερες ευχές για τηνI.W.W. πάντα δικός σας

Bill Wood

– da: One Big Union Monthly – Settembre 1937 –

fonte: Kate Sharpley Library

http://francosenia.blogspot.gr/search/label/guerra%20civile%20spagnola?updated-max=2015-01-05T16:46:00%2B01:00&max-results=20&start=6&by-date=false

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License