Φορολογηση του ..βιβλιου(!!)

Ένωση Ελληνικού Βιβλίου: Κίνδυνος από πιθανή αύξηση ΦΠΑ στο βιβλίο

(Βρεθηκε σε σαιτ η ανακοινωση)

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου επισημαίνει τον κίνδυνο από την πιθανολογούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο βιβλίο, όπως αυτός διαφαίνεται από τα δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων ημερών.

«Κατ’ αρχάς, και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (International Publishers’ Association) που συνέταξε ο οίκος PricewaterhouseCoopers, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό ΦΠΑ στο βιβλίο είναι πολύ χαμηλότερο από τα υπόλοιπα καταναλωτικά είδη, σε ορισμένες μάλιστα χώρες είναι μηδενικό (Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Νορβηγία). Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν η Βουλγαρία, η Δανία, η Γουατεμάλα και η Χιλή, προς τις οποίες γίνεται σύσταση να συμμορφωθούν με την διεθνή τάση εξαίρεσης του βιβλίου από τον ΦΠΑ που ισχύει για τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

Θέλουμε επιπλέον να επισημάνουμε πως το δημοσιονομικό όφελος που θα επιφέρει για τη χώρα μας τυχόν αύξηση του ΦΠΑ θα είναι αμελητέο -αν υποθέσουμε ότι δεν θα συρρικνωθεί η κατανάλωση ακόμη περισσότερο- ή αρνητικό στην πιθανότερη περίπτωση περαιτέρω μείωσης της κατανάλωσης βιβλίων. Σχετικό είναι το παράδειγμα της Λεττονίας. Όταν η κυβέρνησή της, επικαλούμενη το δημόσιο έλλειμμα, αύξησε τον φόρο βιβλίου από 5% σε 21% τον Ιανουάριο του 2009, οι πωλήσεις μειώθηκαν άμεσα κατά 30%, ενώ εκτιμάται ότι την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν 35% λιγότεροι τίτλοι.

Το αντίθετο φαινόμενο παρατηρήθηκε στη Σουηδία. Την 1η Ιανουαρίου του 2002, ο φόρος στα βιβλία και τα περιοδικά μειώθηκε από 25% (που ήταν η καθιερωμένη αναλογία) σε 6%, με κύριο επιχείρημα ότι οι τιμές των βιβλίων θα έπεφταν και οι πωλήσεις θα αυξάνονταν, γεγονός το οποίο θα προωθούσε και την ανάγνωση βιβλίων. Και όντως αυτό συνέβη – τους πρώτους 18 μήνες, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20%, και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν σε αυτό το επίπεδο.

Στην Ελλάδα, υπάρχει επιπλέον μια σημαντική ειδική αγορά βιβλίου, το ξενόγλωσσο σχολικό βοήθημα. Κάθε οικογένεια είναι υποχρεωμένη να αγοράζει τα ανάλογα βιβλία, το ετήσιο κόστος των οποίων κυμαίνεται από 150 έως 250€ ανά παιδί. Είναι αυτονόητο ότι αύξηση του ΦΠΑ στο βιβλίο θα επιβαρύνει σημαντικά τα λαϊκά στρώματα, καθώς αυτό το είδος βιβλίου μπορεί να παρομοιαστεί με το φάρμακο, γιατί είναι «συνταγογραφούμενο» από σχολεία και φροντιστήρια και δεν μπορεί κανείς να το βρει ούτε μεταχειρισμένο ούτε να το δανειστεί από βιβλιοθήκη.

Τέλος, και πέραν των καθαρά οικονομικών στοιχείων, τυχόν αύξηση του ΦΠΑ θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των Ελλήνων στα βιβλία και κατ' επέκταση στη μόρφωση. Ας μην ξεχνούμε ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας δεν φρόντισαν ποτέ για τη δημιουργία επαρκών δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών που θα μπορούσαν σε εποχές οικονομικής δυσκολίας να εξασφαλίσουν τη γνώση σε όλους τους Έλληνες.

Καλούμε την κυβέρνηση να κατανοήσει ποιο είναι το διακύβευμα και η όποια αύξηση του ΦΠΑ να μην αγγίξει το βιβλίο, το σημαντικότερο και πλέον προσιτό πολιτιστικό αγαθό στη διάθεση κάθε Έλληνα αυτή τη στιγμή,» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Πρόκειται για ευθεία επίθεση κατά του βιβλίου, δε θέλουν να διαβάζουμε, θέλουν να καθόμαστε κολλημένοι μπροστά στο facebook κ.τ.λ.

Δεν είναι "λάθος", είναι σχεδιασμός.

από αυτοοργάνωση παντού 25/05/2015 1:23 πμ.


ενδιαφέρουσα η ανάλυση για το βιβλίο

το θέμα μπορεί να προσφέρει ευκαιρία για τα σχολεία (τουλάχιστον για τα μαθήματα που χρειάζονται βιβλία εξωτερικής αγοράς) να μπουν σε μια διαδικασία συλλογικοποίησης (και ελάφρυνσης) των εξόδων

π.χ μια τάξη αγγλικών χρειάζεται 2 βιβλία που συνολικά κοστίζουν 80 ευρώ μπορεί η κάθε τάξη να πει ότι θα πάρουμε 1 ζευγος βιβλιών κανονικά με μοιρασμένα έξοδα και μετά από αυτό το βιβλίο να βγουν φωτοτυπίες για όλη τη τάξηείναι σχετικά άσχετο με το θέμα, αλλά μιας και γίνεται αναφορά σε ανακοίνωση της ΕΝΕΛΒΙ, για όσους δεν γνωρίζουν ήδη την εν λόγω εργοδοτική ένωση (στην αρχική δημοσίευση δε γίνεται καμιά αναφορά για το τί είναι αυτή) και θα τους ενδιέφερε να έχουν μια εικόνα γι' αυτήν μπορούν να τσεκάρουν μια παλιότερη εφημερίδα τοίχου του ΣΥΒΧΑ https://bookworker.files.wordpress.com/2012/07/kt_0_mov.jpg

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License