Ινδία: σύλληψη ανώτατου στελέχους του εκτός νόμου ΚΚΙ (Μαοϊκού)

Πρόκειται για τον Ajith, πρώην γραμματέα του ΚΚΙ (ΜΛ)Ναξαλμπάρι, το οποιο πέρσι την πρωτομαγιά συγχωνεύτηκε με το ΚΚΙ (Μαοϊκό). Ο Ajith έχει γράψει πολλά κείμενα ιδεολογικού περιεχομένου και ήταν στην παρανομία από το 1990.

post image

(σ. parapoda: Ακολουθεί δημοσίευμα της Indian Express που μεταφράστηκε από τα αγγλικά)

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Μαχαράστρα (ATS) συνέλαβε τον φερόμενο ως ανώτατο ηγετικό στέλεχος του ΚΚΙ(Μαοϊκού), ονόματι K Muralidharan ή Thomas Joseph ή Skaria ή Gopi ή Raghavan ή Ajith (62 ετών) και τον στενό του συνεργάτη Ismail Hamaza Chiragpilli ή Pravin ή James Mathew (29 ετών), από την περιοχή Talegaon Dabhade, 30 χλμ έξω από την πόλη Pune.

Καταγόμενος από το Ερνακουλάμ της Κεράλα, ο Ajith ήταν γενικός γραμματέας του εκτός νόμου ΚΚ Ινδίας (ΜΛ) Ναξαλμπάρι, το οποίο συγχωνεύτηκε με το επίσης εκτός νόμου ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό), την Πρωτομαγιά του 2014. Ο Ajith έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΙ (Μαοϊκού), λένε αστυνομικές πηγές.

Βγήκε στην παρανομία το 1990 και λέγεται ότι ασχολείται με μαοϊστικές δραστηριότητες, όπως βία στην Κεράλα και άλλα κρατίδια της Ινδίας. Ο βοηθός του, Ισμαήλ, είναι επίσης ντόπιος από την Κεράλα και κατάγεται από την περιφέρεια Μαλαπουράμ. Ήταν επίσης μέλος του ΚΚΙ(ΜΛ) Ναξαλμπάρι και αργότερα προσχώρησε στο ΚΚΙ-Μαοϊκό, μετά τη συγχώνευση των δύο κομμάτων.

Οι Ajith και Ισμαήλ ζούσαν σε ένα πολυτελές σπίτι στο συγκρότημα βιλών Λότους στο Talegaon Dabhade.

«Τους συλλάβαμε στο Νοσοκομείο Μοράγια στο Talegaon Dabhade την Παρασκευή. Ανήκουν στο εκτός νόμου ΚΚΙ(Μαοϊκό)», είπε ο Bhanupratap Barge, Ανώτατος Αξιωματούχος της ATS Pune.

Η ATS προσήγαγε τους δύο συλληφθέντες στον τακτικό δικαστή S V Mane στο δικαστήριο του Shivajinagar το Σάββατο, με τη βοήθεια ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Η αστυνομία δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου επικαλούμενη «ανάγκες μυστικότητας» και λόγους ασφαλείας. Οι δύο προφυλακίστηκαν στις φυλακές της ATS για 7 ημέρες.

Πηγές της ATS είπαν πως ο Ajith, ο οποίος ήταν μεταξύ των ανώτερων μαοϊστών ηγετών της χώρας, πήρε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις των μαοϊστών στη νότια Ινδία και άλλα κρατίδια. Ο Ajith και ο Ganapathy, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΙ(Μαοϊκού), είχαν από κοινού υπογράψει τη δήλωση συγχώνευσης των δύο κομμάτων την Πρωτομαγιά του 2014 (σ.parapoda: βλ.εδώ). Επομένως, θεωρείται επίσης στενός συνεργάτης του Ganapathy.

Η αστυνομία λέει πως ο Ajith και ο Ισμαήλ διέμεναν με ενοίκιο στο Talegaon Dabhade με ψεύτικη ταυτότητα. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος όπου διέμεναν δεν γνώριζε τις διασυνδέσεις τους με τους μαοϊστές και το έμαθε από την αστυνομία.

Οι πρώτες έρευνες αποκάλυψαν ότι ο Ajith ζούσε και μετακινούταν εντός και εκτός Pune κατά τον τελευταίο χρόνο. Πηγές επίσης ανέφεραν ότι υπέφερε από προβλήματα υγείας και υποβαλλόταν σε θεραπεία σε νοσοκομεία πόλεων όπως το Pune, χρησιμοποιώντας επίσης ψεύτικη ταυτότητα.

Εξάλλου, έκανε κομματική δουλειά όπως επιμέλεια βιβλίων και συγγραφή κειμένων όπως «Ενάντια στον Αβακιανισμό». Ο Ισμαήλ κυρίως βοηθούσε τον Ajith στην κομματική δουλειά, κρατώντας σημειώσεις στα Malyalam (σ.parapoda: γλώσσα που μιλιέται κυρίως στην Kεράλα), και κάνοντας μεταφράσεις.

Έγινε, εξάλλου, γνωστό ότι η ATS ανακάλυψε διάφορα έγγραφα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό των δύο.

Βγαίνοντας από το γραφείο της ATS, ο Ajith είπε στους δημοσιογράφους «Είμαι μέλος του ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού). Δεν έπρεπε να συλληφθώ κατ’ αυτό τον τρόπο. Η σύλληψή μου είναι παράνομη».

Έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό των λόγων μεταφοράς της βάσης των δύο στο Pune.

Να σημειωθεί ότι πέρσι, η Pune ATS είχε συλλάβει ένα ζευγάρι, τον Arun Bhelke και τη σύζυγό του, Kanchan, ακτιβιστές της Επιτροπής Golden Corridor του ΚΚΙ(Μαοϊκού), από το Pune. Το ζεύγος ζούσε στην περιοχή Kanhe Phata με ψεύτικα ονόματα. Το 2011-12, η ATS είχε συλλάβει τον Angelo Sontakke, φερόμενο ως γραμματέα της Επιτροπής Golden Corridor του ΚΚΙ(Μαοϊκού) και τους βοηθούς του, συμπεριλαμβανομένων μελών της πολιτιστικής ομάδας Kabir Kala Manch με έδρα το Pune.

 

Σημ. parapoda: Διαβάστε πρόσφατη ανάλυση του Ajith για την εξωτερική πολιτική της Ινδίας εδώ

http://parapoda.wordpress.com

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License