Ανακοίνωση ΔΣ Συλλόγου Διοικητικών ΕΚΠΑ για εισβολή αστυνομίας

Ανακοίνωση ΔΣ Συλλόγου Διοικητικών ΕΚΠΑ για εισβολή αστυνομίας

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού

Πανεπιστημίου Αθηνών                                                             

Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.

Πανεπιστημίου 30

e-mail:sdpekpa@gmail.com

http://sdpekpa.blogspot.gr/                                                     

 

Αθήνα, 19 Απριλίου 2015

Α.Π. 1507

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

 

Την Παρασκευή, 17/4/2015, η βίαιη εκκένωση της Πρυτανείας από την Αστυνομία, ολοκλήρωσε το σήριαλ «Νόμος και Τάξη», που παιζόταν τις τελευταίες μέρες, με μια συνεχιζόμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης που μόνο στόχο είχε τη νομιμοποίηση της εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στην Πρυτανεία.

-          Καταγγέλλουμε την εισβολή της αστυνομίας στην Πρυτανεία.

-          Καταγγέλλουμε την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να δώσει εντολή καταπάτησης του ασύλου από τα ΜΑΤ.

-          Καταγγέλλουμε τις πανεπιστημιακές αρχές, που, παίζοντας δικά τους πολιτικά παιχνίδια, φρόντισαν να φέρουν τις αστυνομικές δυνάμεις μέσα στο ΕΚΠΑ, επιδιώκοντας και τον κοινωνικό αυτοματισμό στην επίθεση εναντίον του ασύλου.

Σε ό,τι αφορά τις πρυτανικές αρχές, από την πρώτη στιγμή, κάλεσαν τις αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλουν στο κτήριο και αναλώθηκαν σε μια σειρά ανακοινώσεων οι οποίες μόνο την πραγματικότητα δεν απηχούσαν. Εμφάνιζαν το πανεπιστήμιο να λειτουργεί άψογα μέχρι την παραμονή της κατάληψης και να καταρρέει την επόμενη. Πρόκειται για το ίδιο πανεπιστήμιο όμως, που υπολειτουργεί από το Σεπτέμβρη του 2013 με τις διαθεσιμότητες, που ήδη από πιο πριν είχε απωλέσει μέρος των αποθεματικών του, στο όνομα της «εθνικής προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση», που υποχρηματοδοτείται σταθερά και που όλο και μεγαλύτερα τμήματα της λειτουργίας του παραδίδονται στο κεφάλαιο, αποκλείοντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από τις σπουδές τους και εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους του.

Οι πρυτανικές αρχές, αντί να πιέσουν για την άρση των προβλημάτων, φρόντισαν να συγκαλύψουν την απώλεια 399 εργαζομένων, εδώ και ενάμιση χρόνο, την παντελή απουσία θέρμανσης, φύλαξης και καθαριότητας σε κρίσιμους χώρους του, την έλλειψη στοιχειωδών υλικών στις υπηρεσίες, κλπ.

Η μετατροπή του θέματος μιας κατάληψης, που για τη λειτουργία του πανεπιστημίου ελάχιστη ως καμία σημασία είχε, σε μείζον ζήτημα ήταν επιλογή παραγόντων εντός και εκτός πανεπιστημίου που στόχευαν στην εμπέδωση μιας «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», με θύματα τα δικαιώματα και τους αγώνες. Στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας βρέθηκαν κάποιοι που θυμούνται τη λειτουργία του πανεπιστημίου μόνο όταν η αναφορά σ’ αυτήν μπορεί να αξιοποιηθεί για τα δικά τους συμφέροντα.

Ως εργαζόμενοι, τα ίδια επιχειρήματα ακούγαμε και στην επί τρεισήμισι μήνες απεργία μας, από την τότε κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της. Και τότε, κατά τη γνώμη εκείνων που θυμούνται το πανεπιστήμιο μόνο για να πλήξουν κινητοποιήσεις και φωνές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυσή του, για όλα τα δεινά του πανεπιστημίου και της ελληνικής οικογένειας, φταίγαμε εμείς.

Η υποκριτική συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις μέρες είναι επικίνδυνη. Επιχειρεί να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα, για να διασφαλίσει ότι από Δευτέρα θα γυρίσουμε στην κανονικότητα και θα έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει κανένα πρόβλημα. Τακτικές αυτού του είδους δε θα μας βρουν ούτε συμμάχους ούτε συνένοχους.

-          Αντιστεκόμαστε και αποκρούουμε κάθε προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων. Στεκόμαστε στο πλευρό των απεργών πείνας και των δίκαιων αιτημάτων τους. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια φίμωσης του κινήματος αλληλεγγύης και απαιτούμε την άρση κάθε δίωξης εναντίων όλων των συλληφθέντων στο πλαίσιο μιας σκευωρίας ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες.

-          Επισημαίνουμε ότι η πρόσκληση από τις Πανεπιστημιακές Αρχές των αστυνομικών δυνάμεων, η απουσία κάθε προσπάθειας διαλόγου και πολιτικής προσέγγισης βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την έννοια του δημόσιου ακαδημαϊκού Ιδρύματος και της δημοκρατίας. Σε όλους αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο σε «υγειονομική ζώνη» για το κράτος και το κεφάλαιο απαντάμε ότι η επιβολή της αστυνομοκρατίας και της κρατικής καταστολής ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει δημόσιος χώρος παραγωγής και μετάδοσης γνώσης, ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πολιτικής κινηματικής δράσης.

-          Καλούμε τους όψιμους «υπερασπιστές» της λειτουργίας του Πανεπιστημίου να στρέφουν την προσοχή τους στα πραγματικά προβλήματά του και να σταματήσουν τη συστηματική συκοφάντηση των τμημάτων εκείνων της πανεπιστημιακής κοινότητας που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα τους.

-          Καλούμε τους πανεπιστημιακούς που από τις θέσεις που κατέχουν σήμερα σε υπουργεία ανακαλύπτουν «παραβιάσεις του ασύλου» όταν σ' αυτό διεξάγονται κινητοποιήσεις και όχι όταν επεμβαίνει η αστυνομία και που ισχυρίζονται ότι τα Ιδρύματα στα οποία δίδασκαν μέχρι χθες είναι «άντρα ανομίας», να θυμηθούν το ρόλο τους ως δάσκαλοι κι όχι ως παιδονόμοι.

-          Υπερασπίζουμε το πανεπιστημιακό άσυλο και καλούμε όλα τα μαχόμενα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας σε κοινή δράση και συμπόρευση.

 

Το Δ.Σ.

 

από ερωτων 21/04/2015 11:26 πμ.


 Καλα ολα αυτα αλλα γιατι τωρα; Γιατι ολοι οι ευαισθητοι φορεις και εγχειρηματα και πολιτικες νεολαιες τοποθετουνται τωρα μετα την εισβολη της αστυνομιας; Γιατι οχι πιο πριν ; Τη στιγμη που ο λογος τους στο δημοσιο θα ειχε μια βαρυτητα, μια απηχηση και θα ανερουσε την σχηματισμενη εικονα οτι ολοι οι θεσμικα σχετιζομενοι με το ΕΚΠΑ αλλα και καθε καταξιωμενος κοινοβουλευτικα πολιτικος χωρος διαφωνει με την καταληψη ζητωντας την επιχειρηση της αστυνομιας δεν εβγαλαν κιχ. Τη στιγμη που καλλιεργειται κλιμα τρομοκρατιας σε ολα τα ΜΜΕ σχετικα με το τι γινεται στην πρυτανεια και λεγονται ψεματα που αν και δε ντρεπονται αυτοι που τα εκστομιζουν ντρεπονται τα ιδια για τον εαυτο τους γιατι επικρατει παντου εκωφαντικη σιγη; Ακουστε λιγο η εισβολη της αστυνομιας στην πρυτανεια ηταν ενα προαναγγελθεν γεγονος και με το κλιμα ειδικα που ειχε διαμορφωθει . Οποτε τωρα ειναι αργα για καταγγελιες. Αν καποιοι εχουν ενοχληθει ειλικρινα απο την παραβιαση του πανεπιστημιακου ασυλου ας κανουν καταληψη εστω και συμβολικη, εστω και για μια μερα η για μια ωρα , εστω για να κρεμασουν ενα πανο. Αυτο θα ειχε μια αξια και θα εστελνε και ενα ηχηρο μυνημα. Τα υπολοιπα ειναι λογια και τα λογια μας κανουν δυσπιστους στην καλυτερη. 

από ασχετε 21/04/2015 12:30 μμ.


αν παρακολουθούσες όντος τι γινόταν θα καταλάβαινες ότι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν μέσα στη κατάληψη και μίλησαν για αυτή πολύ πριν την εκκένωση.

Μόνο για τις εντυπώσεις το σχόλιο και απλά απαράδεκτο.

από Απαντών 21/04/2015 12:45 μμ.


Πριν πάρουμε θέση, καλό είναι να κοιτάμε τι έχει δημοσιευτεί τις προηγούμενες μέρες.

Αναζητήστε προηγούμενες δημοσιεύσεις αν θέλετε.

 

 

από J.C. 21/04/2015 1:06 μμ.


Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών ΕΚΠΑ καθώς και αρκετοί συνάδελφοι από διάφορους κλάδους (Διοικητικοί, ΕΔΙΠ, ΔΕΠ, Συμβασιούχοι) βρέθηκαν εξ αρχής στο χώρο στηρίζοντας τον αγώνα. Ήταν παρόντες στις συνελεύσεις, έκαναν δικές τους συνεδριάσεις στο κατηλλημένο κτίριο ενώ μέλη του ΔΣ τρέχουν καθημερίνα ως μάρτυρες στις δίκες συντρόφων που συνελλήφθησαν αυτές τις μέρες στα Προπύλαια. 

Καταλαβαίνω πως δεν μπορούμε όλοι να τα ξέρουμε όλα, αλλά ας είμαστε λίγο εγκρατείς πριν ασκήσουμε κριτική και ας φροντίζουμε να μαθαίνουμε τι συμβαίνει πριν μιλήσουμε. 

από @@@ 21/04/2015 4:39 μμ.


"Καλα ολα αυτα αλλα γιατι τωρα;" Γιατι όλα έχουν τελειώσει γι΄αυτό.

Για το ΔΣ Συλλόγου Διοικητικών ΕΚΠΑ... Όντως ήρθαν στη συνέλευση της κατάληψης, όντως πήραν θέση -με κείμενο- πάνω στην απεργεια πείνας, όντως κατέβηκαν στην πορεία, όντως ήρθαν στο αποκλεισμό της Πρυτανείας.

παρόλα αυτά:

- Ήρθαν μαζί μας στο ζήτημα της απεργείας πείνας μόνο αφού έγινε η κατάληψη της Πρυτανείας και αυτό όχι από την πρώτη μέρα.

- Το κείμενο για την εισβολή βγήκε μια εβδομάδα σχεδόν μετά την εκκένωση της Πρυτανείας.

"Γιατι ολοι οι ευαισθητοι φορεις και εγχειρηματα και πολιτικες νεολαιες τοποθετουνται τωρα μετα την εισβολη της αστυνομιας; Γιατι οχι πιο πριν;"

Γιατί είναι όλοι "τόσο καλά βολεμένοι με τους ρόλους τους",τόσο μέσα "στα πλαίσια της νομιμοτητας" μέσα σ' αυτά αγωνίζονται.

Αλληλέγγυος είναι αυτός που στηρίζει έναν αγώνα -αν συμφωνεί πολιτικά- με όλα τα μέσα που διαθέτει από την αρχή μέχρι το τελος, χωρίς ημίμετρα και συγκεκριμένες χρονικές περιοδούς.

Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών ΕΚΠΑ, οι ευαίσθητοι φορείς, οι πολιτικές νεολαίες μπήκαν στον αγώνα μόνο μετά την κατάληψη της Πρυτανείας (μετά από την 25η ημέρα απεργείας πείνας, αν δεν κάνω λάθος). Θα μπορούσα να πω όταν "κάηκε το σπίτι τους", αλλά για μένα είναι κάτι περισσότερο απ΄αυτό. Είναι "ο έλεγχος του αγώνα" του α/α χώρου από την αριστερά, ο φόβος του "να μην μας ξεφύγει η κατάσταση" και δεν μπορούμε να την μαζέψουμε και μάλιστα στην σημερινή συγκυρία με αριστερή διακυβέρνηση...

Γι΄αυτό δεν θα δούμε καμμία συμβολική κατάληψη, ούτε κανένα πανό κρεμασμένο έξω από την Πρυτανεία. Όχι μόνο για τον δικό μας αγώνα -της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων- αλλά ούτε και για τον δικό τους -για δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, για τα μορφωτικά & εργασιακά δικαιώματα, για το πανεπιστημιακό άσυλο...

Υ.Γ.: Θα παρακαλούσα το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών ΕΚΠΑ να έρθει στην απολογιστική συνέλευση, όποτε αυτή γίνει.

 

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License